Wszedłem w posiadanie odbiornika Saba Lindau W3. Radio okazało się być w całkiem przyzwoity stanie pomimo wieku. Tak prezentowało się po kupnie
Jak widać kompletne wraz z oryginalnym schematem i osobna karta gwarancyjna przyklejonymi taśma do podłogi skrzynki.
Radio zostało oczyszczone z kurzu, elementy mosiężne wypolerowane. Pierwsza usterką którą się zająłem było przebicie bakelitu przełącznika zakresow. Objawiało się łukiem elektrycznym i swądem.
Pierwszy raz spotkałem się z takim uszkodzeniem. Przełącznik przeczyscilem preparatem kontakt pr. Miejsce zwęglone oczyściłem szczoteczka do zębów i małym iglaczkiem. To pomogło i łuku już nie ma. Następnie przyszedł czas na linkę skali która pękła po pierwszych próbach strojenia. W ostateczności zastosowałem czarna dratwę. Założenie linki skali to zadanie dla cierpliwych. Z racji, że robiłem to pierwszy raz zeszło mi 2 godziny. Sukces. Kolejnym punktem była wymiana wskaźnika dostrojenia. Oryginalnie zastosowano lampę EM85. Z racji, że lampa dla mnie nie do zdobycia postanowiłem zastosować radziecki odpowiednik lampy EM80- 6E1P. Nie przewidziałem jednej istotnej rzeczy tj. innej orientacji luminoforu względem nóżek lampy 6E1P. Efekt jest taki, że oczko jest przekręcone i nie jest w pełni widoczne. Mam dwa wyjścia : zostawić jak jest lub różnicować podstawkę lampy, wywiercić nowe otwory przesunięte względem starych o odpowiedni kąt i na nowo zanotować podstawkę. Ewentualnie wytworzyć nowa blaszkę wraz z nową podstawka a oryginalna zachować w woreczku w środku radia.
Dodatkowo wymieniłem jeszcze lampę ECH81. Czemu tylko ta? Wspominany wcześniej luk w przełączniku powodował nadmierny przepływ prądu przez tą lampę, świeciła jak dobra zarowka. Nie wiem ile taki stan mógł trwać a z racji, że radziecki odpowiednik 6I1P kosztuje niewiele więc postanowiłem zaryzykować. Na nowej lampie czułość wzrosła dość znacznie co słychać w siłę odbioru i wskaźniku dostrojenia.
Skrzynka została wyczyszczona i przepolerowana, podobnie elementy mosiężne. Radio prezentuje się jak poniżej na zdjęciu.
Pozostaje kwestia odnowy skrzynki. Lakier jest w kilku miejscach obity i spękany. Zdjęcie lakieru i położenie nowego nie jest dla mnie problemem ale martwi mnie kwestia ozdobnych listw. Obawiam się, że przy ich demontażu zostaną uszkodzone, pozalamywane i nie uda mi się ich poprawnie osadzić. Szlifowanie skrzynki bez ich demontażu zapewne je zniszczy. Co koledzy radzą w tej kwestii? A może zostawić jak jest niech radio ma widoczne te 65lat życia?
Jeszcze jedną rzeczą do skontrolowania jest stan kondensatorów w filtrze zasilania ponieważ słychać w głośniku delikatny przydźwięk. A może zbyt dużo oczekuję od takiej lampowej konstrukcji w dodatku z końcówką SE?
Pozdrawiam świątecznie.
Saba Lindau W3
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Saba Lindau W3
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony ndz, 1 kwietnia 2018, 11:21 przez jackie01, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 250...374 postów
Re: Saba Lindau W3
Więcej zdjęć odbiornika
I schemat
I schemat
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ja z taką skrzyneczką, w dobrym stanie postępuję tak ; mycie ,odtłuszczanie ,szlifowanie papierem min. 240. Potem położenie kilku warstw politury , kilka dni niech przeschnie szpachlowanie ubytków lakieru (pumeks sproszkowany + politura) , szlifowanie , kilka warstw politury , szpachlowanie tak do zadowalających efektów.Na koniec kilka warstw politury 4% to tak w skrócie (nic nie demontuje mosiężne elementy też polituruje) politura jasna.
-
- moderator
Niczego nie demontuj, po co psuć oryginalne radio. EM85 może rzadsza od EM80 jest5, ale nie jakaś niespotykana. Jak nie uda ci się znaleźć na jakimś Allegro czy Ebayu to mogę jedną sztuką poratować.
-
- 250...374 postów
W tym momencie jest dostępna jedna sztuka za cenę 46 funtów. Cena dla mnie nie do przyjęcia niestety.tszczesn pisze: ndz, 1 kwietnia 2018, 11:43 Niczego nie demontuj, po co psuć oryginalne radio. EM85 może rzadsza od EM80 jest5, ale nie jakaś niespotykana.
Może spróbuję jeszcze procesu przeżarzenia w celu regeneracji ale sposób ten chyba nie działa w tym typie lamp.
Co nagle to po diable , niedawno na allegro była ta lampka za naprawdę niewielkie pieniądze w dobrym stanie.jackie01 pisze: ndz, 1 kwietnia 2018, 12:14 W tym momencie jest dostępna jedna sztuka za cenę 46 funtów.