Witam.
Mam dwa urdoxy ten sam typ ale różnią się wyprowadzeniem na szczycie bańki. Czy ktoś może powiedzieć do czego służy to wyprowadzenie?
Pozdrawiam
Tadeusz
Urdox EU VI
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Urdox EU VI
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wiem, że nic nie wiem !
-
- 1250...1874 posty
Re: Urdox EU VI
... badałeś przejście omomierzem na stykach cokołu ? Może ten górny bareter ma urdox osobno wyprowadzony ? Pewnie tak, bo na to wskazuje obecność
cycka na wierzchu bańki.
cycka na wierzchu bańki.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
-
- moderator
To ten z Ebaya? Zobacz ocznie - bareter prosty jest, łatwo zobaczyć gdzie kabel idzie. Będzie albo jeden z końców oporu (może być zdublowany z wyprowadzeniem w cokole), albo jakiś odczep. Oko i omomiarka powinny wystarczyć do określenia co tam na górze (i w cokole) jest. Pamiętaj tylko, że EUVI ma w cokole mostek między dwoma pinami.
-
- 500...624 posty
Witam.
Jeden z końców oporu połączony jest do górnego cycka i przez kawałek uzwojenia do styku w cokole. Opór pomiędzy stykami w cokole to ok 2,94 kohm natomiast pomiędzy cyckiem i stykiem w cokole jest ok 0,56 ohm i 2,91 kohm.
Ale w dalszym ciągu nie wiem po co tak jest i w jakich radiach było to wykorzystane. W Elektritach wykorzystywane są tylko styki w cokole. Tak to ten z ebaya.
Pozdrowienia
Tadeusz
Jeden z końców oporu połączony jest do górnego cycka i przez kawałek uzwojenia do styku w cokole. Opór pomiędzy stykami w cokole to ok 2,94 kohm natomiast pomiędzy cyckiem i stykiem w cokole jest ok 0,56 ohm i 2,91 kohm.
Ale w dalszym ciągu nie wiem po co tak jest i w jakich radiach było to wykorzystane. W Elektritach wykorzystywane są tylko styki w cokole. Tak to ten z ebaya.
Pozdrowienia
Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !
-
- moderator
Wygląda na to, że jedno z wyprowadzeń z cokołu jest zduplikowane na cycku lampy. Z jakiegoś powodu zdecydowano się taką wersje wyprodukować, zapytaj się na RadioMuseum, tam dużo kolekcjonerów z różnych stron świata siedzi, może ktoś ją widział w jakimś sprzęcie. Czasami ten sam typ lampy miał różne cokoły, taki Philips wypuścił np. E453 z czterema różnymi cokołami.