Urdox EU VI

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Kawa T
500...624 posty
500...624 posty

Urdox EU VI

Post autor: Kawa T »

Witam.
Mam dwa urdoxy ten sam typ ale różnią się wyprowadzeniem na szczycie bańki. Czy ktoś może powiedzieć do czego służy to wyprowadzenie?
Pozdrawiam
Tadeusz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wiem, że nic nie wiem !
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Urdox EU VI

Post autor: Lisor »

... badałeś przejście omomierzem na stykach cokołu ? Może ten górny bareter ma urdox osobno wyprowadzony ? Pewnie tak, bo na to wskazuje obecność
cycka na wierzchu bańki.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

To ten z Ebaya? Zobacz ocznie - bareter prosty jest, łatwo zobaczyć gdzie kabel idzie. Będzie albo jeden z końców oporu (może być zdublowany z wyprowadzeniem w cokole), albo jakiś odczep. Oko i omomiarka powinny wystarczyć do określenia co tam na górze (i w cokole) jest. Pamiętaj tylko, że EUVI ma w cokole mostek między dwoma pinami.
Kawa T
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Kawa T »

Witam.
Jeden z końców oporu połączony jest do górnego cycka i przez kawałek uzwojenia do styku w cokole. Opór pomiędzy stykami w cokole to ok 2,94 kohm natomiast pomiędzy cyckiem i stykiem w cokole jest ok 0,56 ohm i 2,91 kohm.
Ale w dalszym ciągu nie wiem po co tak jest i w jakich radiach było to wykorzystane. W Elektritach wykorzystywane są tylko styki w cokole. Tak to ten z ebaya.
Pozdrowienia
Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Wygląda na to, że jedno z wyprowadzeń z cokołu jest zduplikowane na cycku lampy. Z jakiegoś powodu zdecydowano się taką wersje wyprodukować, zapytaj się na RadioMuseum, tam dużo kolekcjonerów z różnych stron świata siedzi, może ktoś ją widział w jakimś sprzęcie. Czasami ten sam typ lampy miał różne cokoły, taki Philips wypuścił np. E453 z czterema różnymi cokołami.