Co zrobiłem źle albo co powinienem usprawnić , żeby coś złapać

Pozdrawiam

PS Znalazłem coś na ok 150kHz niemieckiego ciągle było "ein ein" i mocno pierdziało i znikło po 5 minutach .
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Telefon do wróżki to 0700-780-212. Dopóki nie podasz jakichś szczegółów nikt inny ci nie pomoże....:::SQL:::... pisze:Podłączyłem sobie długą antene do radia i prubowałem złapać jakąś tacje AM . Ani na długich średnich czy krutkich nic nie ma . Totalna cieknąca spłuczka . Nawet ślad stacji czy od czasu do czasu jakieś słowo lub litera ale nic nie znalazłem :cry: Mieszkam 10 minut od centrum Gdyni .
Anteny z trapami to zaawansowane sprawy - trap służy do "wydłużenia" anteny celem dopasowania jej do długości fali. Jeśli wszystko jest OK powinien wystarczyć kawałek drutu, albo byle jaki dipol. I pamiętaj o uziemieniu jeśli to jest za oknem...:::SQL:::... pisze:10-16 .
W jakich godzinach mam szanse coś usłyszeć lub/i odbieać coś na lampionkowym radyjku![]()
Powiem tak w dni nauki szkolnej nasłuchy góra do 22 lub 23A może coś pochrzaniłem z anteną
Wyczytałem o jakiś trapach itp. itd. może brak tego coś pogarsza
![]()
Pozdrawiam
A to ciekawe, bo ja na moim lampowym Calypso najwięcej silnych stacji łapię właśnie w tym zakresie 9-16MHz. Poniżej 9MHz jest prawie pusto. Co prawda ostatnio dużo silnych sygnałów to chyba transmisja cyfrowa lub modulacja nie-AM, bo tylko buczy lub świergocze jak modem zamiast mówić. Ale AM też jest sporo, silne są zwłaszcza rosyjskie. Z ciekawostek: między 9 a 10MHz (bliżej 9 o ile można wierzyć skali) dwukrotnie udało mi się złapać język polski. Spikerka mówiła jak Chinka nauczona polskiego bo była to sekcja polska chińskiego radia międzynarodowego. Stacje trudno złapać bo wokół są silniejsze, poza tym nadaje okresowo (ja złapałem w czwartek wieczór). No i niestety na falach krótkich następuje nakładanie się fal co skutkuje okresowymi nieprzyjemnymi zanikami sygnału.brys pisze:19 - 25m w tej chwili nic niezbiera (słyszę tylko swój komputer