Czemu na AM nic nie ma ?? ;(

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Czemu na AM nic nie ma ?? ;(

Post autor: ...:::SQL:::... »

Podłączyłem sobie długą antene do radia i prubowałem złapać jakąś stacje AM . Ani na długich średnich czy krutkich nic nie ma . Totalna cieknąca spłuczka . Nawet ślad stacji czy od czasu do czasu jakieś słowo lub litera ale nic nie znalazłem :cry: Mieszkam 10 minut od centrum Gdyni .

Co zrobiłem źle albo co powinienem usprawnić , żeby coś złapać :?:

Pozdrawiam :D

PS Znalazłem coś na ok 150kHz niemieckiego ciągle było "ein ein" i mocno pierdziało i znikło po 5 minutach .
Ostatnio zmieniony czw, 3 listopada 2005, 23:01 przez ...:::SQL:::..., łącznie zmieniany 1 raz.
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Czemu na AM nic nie ma ?? ;(

Post autor: tszczesn »

...:::SQL:::... pisze:Podłączyłem sobie długą antene do radia i prubowałem złapać jakąś tacje AM . Ani na długich średnich czy krutkich nic nie ma . Totalna cieknąca spłuczka . Nawet ślad stacji czy od czasu do czasu jakieś słowo lub litera ale nic nie znalazłem :cry: Mieszkam 10 minut od centrum Gdyni .
Telefon do wróżki to 0700-780-212. Dopóki nie podasz jakichś szczegółów nikt inny ci nie pomoże.
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Oto reszta danych :
-Mieszkam w starym bloku 4piętro .
-Próbowałem 3 radyjek : jedno bateryjne sanyo , drugie większe sanyo a trzecie to Unitra (ta ktura była w zestawie z wzmacniaczem PW8010) .
-Antena miała długość 5.5m i wisiała na skos w moim pokoju .
-Odsłuchu dokonywałem z głośnościa na max i uchu przy głośniku .
-Tą jedną artykuowalną wiadomość złapałem na malutkim sanyo (trwała 5minut z przerwami).

Jakieś jeszcze dane są potrzebne :?:

Obrazek
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

O której godzinie przeprowadzałeś nasłuch?
szalony

Post autor: szalony »

brys pisze:O której godzinie przeprowadzałeś nasłuch?
Ale w zasadzie "jedynka" powinna być zawsze... A co do fali średnich - zrobiłem kiedyś jednotranzystorowy nadajniczek na 800kHz - po zmierzchu jest takie otwarcie na zachód że trudno znaleźć puste miejsce na skali.
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

10-16 .
W jakich godzinach mam szanse coś usłyszeć lub/i odbieać coś na lampionkowym radyjku :?:
Powiem tak w dni nauki szkolnej nasłuchy góra do 22 lub 23 :( A może coś pochrzaniłem z anteną :?: Wyczytałem o jakiś trapach itp. itd. może brak tego coś pogarsza :?:

Obrazek
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: edi_pg »

Człowieku! Jak mozna słowo "które" napisać przez "u" zwykłe.
szalony

...:::SQL:::... pisze:10-16 .
W jakich godzinach mam szanse coś usłyszeć lub/i odbieać coś na lampionkowym radyjku :?:
Powiem tak w dni nauki szkolnej nasłuchy góra do 22 lub 23 :( A może coś pochrzaniłem z anteną :?: Wyczytałem o jakiś trapach itp. itd. może brak tego coś pogarsza :?:

Anteny z trapami to zaawansowane sprawy - trap służy do "wydłużenia" anteny celem dopasowania jej do długości fali. Jeśli wszystko jest OK powinien wystarczyć kawałek drutu, albo byle jaki dipol. I pamiętaj o uziemieniu jeśli to jest za oknem :wink:
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Uziemienie dobre . Jak trzeba to się moge sam w ziemie wwiercić w piwnicy :D
Ale jak cokolwiek usłyszeć :?: Parometrową antene na dachu mam sobie postawić :?:

[po namyśle]

Odpuszczam sobie :( moje UKFiątko działa coraz lepiej wiec mision imposible nie będę uskuteczniał :D
Obrazek
szalony

Ja Cię nie namawiam żebyś postawił na dachu Quad Cubical ;) Dołącz pare metrów linki do gniazda antenowego i zarzuć na jakiś mebel, albo wywieś przez okno. Przy zabytkowym "zodiaku" mam jakąś zamkniętą (pętlową) antene na długie. Składa sie chyba ze sporej ilości drutu nawojowego zwiniętego w pierścień i włożonego w tekturową kopertę + kabel taśma 300Ohm. Całość jest wrzucona za kuchenną szafke i odbiera znakomicie. ;)

A może ferrytowa ?
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Z doświadczenia:
Fale krótkie na pasmach 31 - 49m słychać dobrze w nocy, w dzień troche słabiej; 19 - 25m w tej chwili nic niezbiera (słyszę tylko swój komputer :P ) - podejżewam, że w dzień bym coś odebrał; 13 - 16m mogłę odbierać tylko w dzień.
Na falach średnich w dzień nie masz czego szukać - już napewno nie w mieście. Dopiero w nocy odkrywają przed nami bogactwo stacji :D W mieszkaniu (Warszawa - Mokotów, 5 piętro w bloku) łapię conajmniej kilkanaście. Późno w nocy jest dużo mniej zakłóceń niż np. o godz 20 (wnioskuję, że to komputery tak śmiecą). Na działce (prawie Łask pod Łodzią) radio dosłownie głupieje - praktycznie nie ma miejsca na skali żeby czegoś ciekawego nie odbierało. Raz nawet w dzień złapałem jakąś stację.
Fale długie strasznie u mnie "pierdzą". Tutaj już niestety nieodbieram nic poza Polskimi dwoma oczywiście. Dawniej mieszkałem na Tarchominie (15 km od centrum), w bloku z cegły (teraz wielka płyta) i zbierałem jeszcze Radiozurnal (Czechy, 279kHz), BBC Londyn (198kHz - ale to rzadko), DLF Berlin (177kHz), Radio Moskwa I (171kHz) - identyfikacja na podstawie strony http://www.oldradio.pl

Odbiornik którego obecnie używam (z braku lepszego :( ) to diorowska Kleopatra z około metrową anteną z czterożyłowego kabla telefonicznego (na Tarchominie wystarczało :D )
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki sprubóję zmontować jakąś lepszą antenę i powtórzę badania dziś o 22-24 .

Obrazek
kopacz
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: kopacz »

brys pisze:19 - 25m w tej chwili nic niezbiera (słyszę tylko swój komputer
A to ciekawe, bo ja na moim lampowym Calypso najwięcej silnych stacji łapię właśnie w tym zakresie 9-16MHz. Poniżej 9MHz jest prawie pusto. Co prawda ostatnio dużo silnych sygnałów to chyba transmisja cyfrowa lub modulacja nie-AM, bo tylko buczy lub świergocze jak modem zamiast mówić. Ale AM też jest sporo, silne są zwłaszcza rosyjskie. Z ciekawostek: między 9 a 10MHz (bliżej 9 o ile można wierzyć skali) dwukrotnie udało mi się złapać język polski. Spikerka mówiła jak Chinka nauczona polskiego bo była to sekcja polska chińskiego radia międzynarodowego. Stacje trudno złapać bo wokół są silniejsze, poza tym nadaje okresowo (ja złapałem w czwartek wieczór). No i niestety na falach krótkich następuje nakładanie się fal co skutkuje okresowymi nieprzyjemnymi zanikami sygnału.
Moja antena to 10m linki rozwieszonej po pokoju. Podłączanie "ziemi" nie ma wpływu na odbiór. Antena działa tylko na krótkich, na średnich nie ma różnicy w porównaniu do wewnętrznej ferrytowej, a na długich wręcz zakłóca - sygnał w/g magicznego oka jest silniejszy, ale buczy. Długich mogę słuchać tylko na ferrytowej.

pozdrawiam
kopacz
Awatar użytkownika
Rafał
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Rafał »

SQL!

No, na krótkich to ja łapię sporo - po polsku nawet, bo po polsku nadaje chińskie radio międzynarodowe :wink: Aby mieć swoje okno na świat (a może porównanie do lufcika byłoby jednak trafniejsze) nabyłem polskie ustrojstwo nazywające się Radmor 5122 AM. Są jeszcze młodsze 5421 i 5422. Ja wybrałem najstarszego 5122 jeszcze z czasów Gierka ze względu na zabójcze drewniane boczki. W późniejszych 5421 i 5422 monowano od razu głośniki, by można było obyć się bez zewnętrznego wzmacniacza. Można też było słuchać na słuchawkach, by nie przeszkadzać sąsiadom :wink: Krótkie podzielone są na 7 zakresów i w ich obrębie można zaprogramować po jednej stacji. Służyło to oczywiście do słuchania Wolnej Europy. No, chyba, że ktoś wolał Radio Tirana :wink: Dziś do nabycia średnio po 25 zeta.

Zakres AM nie jest definicją precyzyjną. W Ameryce oznacza on nasze fale średnie. Natomiast w Europie i Japonii nasze długie. Byłem już przywoływany przez wiedzących lepiej do porządku i wiem, że tak naprawdę nie chodzi o żaden zakres ale o formę nadawania sygnału - ale tak się utarło (i tak jest to opisane na skalach tunerów). Dodam jako ciekawostkę, że w USA nadawano na falach średnich też w stereo i są tunery przeznaczone do odbioru stereo na tych falach :twisted:

Jeśli idzie o to, co i jak odbierać, to warto na pewno zajrzeć na stronę RadioPolska i istniejące tam forum: http://radiopolska.pl/ Można się sporo dowiedzieć. :idea:

W Polsce na falach długich nadaje oczywiście jedynka. Nadawania na falach średnich ileś lat temu najpierw zaniechano, wydawano co prawda koncesje ale ruszyły bodaj tylko dwie lokalne radiostacje. I - coś się zmieniło. Zajrzyj na stronę radiogminne: http://www.radiogminne.com.pl/ :idea:
Ostatnio zmieniony pt, 4 listopada 2005, 23:22 przez Rafał, łącznie zmieniany 1 raz.
You're nobody without Naim! *

* "Jesteś nikim bez Naima", motto z forum, na którym posiadacze tego sprzetu utwierdzają się nawzajem w przekonaniu, iż ich sprzęt jest naj, naj, naj zamiast słuchać muzyki.
Awatar użytkownika
Rafał
100...124 posty
100...124 posty

stacje nadające po polsku...

Post autor: Rafał »

I wykaz stacji nadających po polsku na falach długich, średnich i krótkich: http://radiopolska.pl/wykaz/ampolska.php Jak widać jest tego trochę :D
You're nobody without Naim! *

* "Jesteś nikim bez Naima", motto z forum, na którym posiadacze tego sprzetu utwierdzają się nawzajem w przekonaniu, iż ich sprzęt jest naj, naj, naj zamiast słuchać muzyki.