Bang & Olufsen MINI 610K (1963) - gra na pół gwizdka

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Winters
50...74 posty
50...74 posty

Bang & Olufsen MINI 610K (1963) - gra na pół gwizdka

Post autor: Winters »

Dzień dobry wszystkim,

w przywróconym przeze mnie do życia radioodbiorniku B&O MINI 610K pojawił się problem, którego nie umiem zdiagnozować. Postaram się go pokrótce opisać.

Radioodbiornik jest po następujących naprawach i działał po nich świetnie przez półtora roku:
- wymiana kondensatorów w zasilaczu
- wymiana prostownika na krzemowy
- czyszczenie styków/podstawek/potencjometrów
- wymiana gniazd bezpieczników (zupełnie straciły kontakt)

Objawy - co się dzieje: radioodbiornik gdzieś gubi sygnał i gra na pół gwizdka, zarówno jeśli chodzi o odbiór stacji radiowych jak i sygnał liniowy podawany na wejścia magnetofon/gramofon. Uzyskanie normalnej głośności odbioru wymaga rozkręcenia gałki wzmocnienia do oporu. Ponadto magiczne oko praktycznie nie reaguje na strojenie chociaż nie zauważyłem zmian w czułości odbiornika - łapie dobrze na wewnętrznej antenie. Gra czysto, nie pojawiły się żadne dodatkowe przydźwięki.

Co próbowałem:
- podmieniałem lampy
- czyściłem podstawki
- zmierzyłem napięcia anodowe i żarzenia - są w normie.

Nic nie jest upalone.

Przydałaby mi się jakakolwiek podpowiedź gdzie szukać awarii - co mogło nawalić? Zwarcie gdzieś na linii sygnału?

W załączniku przesyłam schemat radia.

Pozdrawiam,
Piotrek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Bang & Olufsen MINI 610K (1963) - gra na pół gwizdka

Post autor: marekb »

Witam, no to jakiś trop jest. W/g Twojego opisu część radiowa wydaje się OK, usterki należy szukać w torze m.cz. Proponuje na początek sprawdzić styki przełącznika, potencjometry - a więc podzespoły mechaniczne. W następnej kolejności kondensatory sprzęgające i pozostałe elementy. Mam nadzieję że napięcia i prądy wzmacniacza m.cz. w normie?
Winters
50...74 posty
50...74 posty

Dzięki za odpowiedź!

Wróciłem teraz do tego radioodbiornika po kilku miesiącach. Muszę sprostować jedną rzecz - pojawił się przydźwięk sieciowy.
Usterki mechaniczne można raczej wykluczyć - przy remoncie radioodbiornika dokładnie wyczyściłem przełącznik i potencjometry i nie miałem z nimi żadnych problemów.

Po dzisiejszym zajrzeniu do radia i pomierzeniu napięć podejrzewam obecnie kondensator elektrolityczny 2uF 350V. Zaznaczyłem go na schemacie.
Tego elektrolitu akurat nie wymieniałem.

Czy to słuszny trop czy szukać dalej?
beominihipoteza.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Ten kondensator znajduje się w obwodzie detektora stosunkowego FM i po przełączeniu radia w tryb wzmacniacza nie ma wpływu na sygnał m.cz. Nie musi to być kondensator na 350 V, wystarczy 100 V i pojemność 2,2 do 4,7µF. Pojawienie się przydźwięku może sygnalizować zwiększony pobór prądu w układzie. A jak stan kondensatorów sprzęgających 10n w obwodach siatek lampy mocy?
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: faktus »

Witam. Kolego Winters aby ustalić miejsce uszkodzenia w Twoim przypadku podaj sygnał, przez dodatkowy potencjometr, bezpośrednio na kondensator siatki triody lampy ECL 82. Po tym zabiegu będzie można ustalić czy przyczyna tkwi w stopniu mocy, czy w innym miejscu. Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Winters
50...74 posty
50...74 posty

Dziękuję za podpowiedzi.

Kondensator wymieniłem, bo jak na moje oko zaczynał ciec i był na granicy tolerancji 20%. Problem główny oczywiście nie zniknął, chociaż może jakaś minimalna poprawa jest, ale w kwestii przydźwięku i odbioru FM. Ale to może być placebo.

Zrobiłem sobie sondę do sprawdzenia jak zachowa się radio po podaniu sygnału bezpośrednio na kondensator siatki triody lampy ECL82. Porównałem głośność uzyskiwaną przez radio z takim samym sygnałem podanym na wejście magnetofonowe i gramofonowe przy całkowitym odkręceniu potencjometru głośności według porady kolegi faktusa.

Bezpośrednie podanie sygnału o określonej mocy (podawałem przez potencjometr) na siatkę skutkuje graniem dużo głośniejszym niż podanie takiego sygnału na wejście gramofonowe lub magnetofonowe z 100% odkręceniem potencjometru głośności.

Wynika z tego, że problem nie leży we wzmacniaczu m.cz.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że gdzieś na drodze sygnału pojawia się jakaś dodatkowa rezystancja. Spróbuję jeszcze raz dokładnie przeczyścić przełącznik klawiszowy, chociaż już raz to robiłem (był strasznie usyfiony).

Będę wdzięczny za jakiekolwiek dalsze porady.

Pozdrawiam,
Piotrek
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: faktus »

Witam. Kolego Winters skoro podanie sygnału na siatkę triody ECL 82 powoduje, że sygnał jest silniej odtwarzany to spróbuj podawać sygnał z tej sondy coraz dalej od siatki, na poszczególne elementy zgodnie z przebiegiem sygnału, tak aż dojdziesz do miejsca w którym sygnał jest tłumiony. Będzie to oznaczało miejsce w którym nastąpiła przerwa, bądź uszkodzony element. Ja dokonałbym ponadto oględzin elementów bezpośrednio poprzedzających siatkę tej lampy, przerwy, zwarcia itp nie pomijając przełączników. Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Witam.Próba macania za pomocą dodatkowego żródła sygnału może być obarczona dużym błędem ponieważ wzmacniacz ma USZ na siatkę triody i wymagana jest duża rezystancja[z tego dodatkowego potencjometru szeregowo przynajmniej 1 M].Spadek wzmocnienia w takim układzie często powoduje brak pojemności kondensatora w katodzie pentody tj. 25 uF.Ale w pierwszej kolejności wypadało sprawdzić napięcie napięcie na katodzie pentody-wg schematu -14V,po wymianie selenowego na krzem i po uwzględnieniu wzrostu nap.sieci z 220 na 230 może być trochę więcej.Często był problem z rezystorem 10 M w siatce triody i warto go sprawdzić i profilaktycznie wymienić. M.
Winters
50...74 posty
50...74 posty

Dziękuję za podpowiedzi.

Ponowne czyszczenie przełącznika klawiszowego nie przyniosło żadnego rezultatu.
Co do pomiarów pracy lampy - mieszczą się w 20% (anodowe, żarzenie i polaryzacja).

Kondensator 25uF (elektrolit) ma dobrą pojemność, upływności nie mierzyłem, profilaktycznie go wymienię.

Zadaję sobie pytanie czy usterka we wzmacniaczu końcowym miałaby wpływ na wysterowanie magicznego oka? Jest ono o połowę słabsze niż przed awarią, a nie zauważam zmiany w czułości odbiornika - łapie najsłabsze stacje na wewnętrznej antenie.

Radio gra z wyraźnym przydźwiękiem sieci do momentu podłączenia jakiegoś urządzenia (np. odtwarzacza CD) do wejścia gramofonowego/magnetofonowego. Z podłączonym urządzeniem przydźwięk ustaje zupełnie i to w każdej pozycji przełącznika klawiszowego, przy słuchaniu radia również. Wystarczy że coś jest podłączone.

Do sprawdzenia teraz: rezystor 10M i dalsze badania sygnałem.