Artykuł o serwisie sprzętu z PRL-u

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Artykuł o serwisie sprzętu z PRL-u

Post autor: gsmok »

Nie wiem, czy ktoś już to zamieścił na naszym Forum:

https://tech.wp.pl/naprawiaja-sprzet-pa ... 966130817a
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Artykuł o serwisie sprzętu z PRL-u

Post autor: ^ToM^ »

Kurde, nie wiedziałem że mamy konkurencję ! :/

:lol: :lol: :lol:
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Ten sprzęt na zdjęciach jest dość młody. Od tygodnia siedzę nad kolejnym TV, Lazuryt 107 AD 1972r, obudowa (po kompletnym demontażu detali) odkurzona i pomalowana WEWNĄTRZ (na zewnątrz tylko polerka, lakier OK) bezbarwnym poliuretanem półmat (efekt piękny, kolor praktycznie bez zmian a jedynie podkreślenie słojów, buda z drewna bo to jeszcze sklejka a nie późniejszy paździoch), drobiazgi wymyte pędzelkiem do golenia w wanience z wodą plus płyn do naczyń (okazało się, że wszystkie śrubki, nakrętki i podkładki trochę skorodowane więc wymieniłem na nowe, szkoda, że ocynk połysk a nie jak w dawnych sprzętach pół mat, chyba wymienię na stare), nowe lampy (drugi komplet TV dostanie na zapas), stary kineskop był zapowietrzony więc dałem nowy (NOS z 1979r mam tylko jeden a L107 dwa ale w drugim TV kineskop prawie idealny), nowe trafo WN, nieoryginalne pokrętło strojenia w przełączniku kanałów podmienione na oryginał, dołączę serwisówkę (jest w komplecie nawet schemat montażowy), uszkodzone elementy RC podmienione na oryginalne z innych TV, potencjometry zregenerowane. Tylko z cemenciakami (czerwone kilkuwatowe rezystory) mam problem, w S2 PL500 i anodzie PFL200 dałem nowe borowęglowe (niezawodne, były stosowane choć rzadko w TV z tamtych lat i tylko w tych miejscach układu, w tym były też uszkodzone cemenciaki, w serwisie dawaliśmy łączone po 2-3 szt. MŁT 2W) ale cemenciak 2x39ohm/12W chyba nie do zdobycia, może zdecyduję się na regenerację, technicznie dość prosta operacja, druty oporowe mam. I ja wiem, że gdyby panowie z tego serwisu (za parę dni będę w pobliżu, wstąpię) tak REGENEROWLI sprzęt, nie zarobili by nawet na sól do chlebka, takie są niestety realia. Przy okazji: szukam Neptuna 212, kupiony na All okazał się kompletnie rozszabrowany (najbardziej boli wycięte oryginalne okablowanie) a przesyłka (Poczta Polska) dokonała reszty, regeneracja możliwa ale roboty ogrom, tylko w razie jak nie zdobędę w lepszym stanie.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

cirrostrato pisze: czw, 25 stycznia 2018, 08:59 Tylko z cemenciakami (czerwone kilkuwatowe rezystory) mam problem, w S2 PL500 i anodzie PFL200 dałem nowe borowęglowe (niezawodne, były stosowane choć rzadko w TV z tamtych lat i tylko w tych miejscach układu
A czy z PFL200 nie współpracował przypadkiem rezystor drutowy (też zalewany cementem), jak to było w Ametystach? Jego wymiana na rezystor warstwowy bez dołożenia dławika korekcyjnego poskutkuje najpewniej pogorszeniem charakterystyki przenoszenia wzmacniacza video w górnym zakresie (a tym samym rozdzielczości).
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Dużego wpływu na pasmo z powodu zastosowania rezystora nie drutowego raczej nie przewiduję (ile tam tej indukcyjności?), wizualnie nie do oszacowania, a poza tym jakość odbioru na TV kineskopowym i tak ,,zaszokuje'' każdego użytkownika współczesnych TV, nawet na stosunkowo małym, szesnastocalowym, kineskopie widać mocno strukturę liniową obrazu choć liniowość (zwłaszcza w pionie) wyregulowana, po prostu tak to kiedyś odbierało.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Dziś na Wolumeine bez przekonania spytałem pana na stoisku ,,pod chmurką'' z rezystorami w środkowej alejce (ma licząc wartości i typy co najmniej KILKA TYSIĘCY pozycji) o rezystory ,,cemenciaki'', okazało się, że o co spytałem (oryginalne NOS) to miał, zadziwiające, ponieważ byłem dość oryginalnym klientem więc miał od ręki po kilka sztuk poszukiwanych przeze mnie, za tydzień ma dostarczyć potrzebne ilości.
Konstanty
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Konstanty »

Pan spod chmurki z rezystorami i kondensatorami prowadzi firmę w Wesołej (trzeba jechać ul. Korkową dość daleko i następnie skręcić w prawo w Wesołej. Jego adres na stronie : http://www.rezystory.net/
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Oooo :shock:
Dzięki za link i adres.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

cirrostrato pisze: ndz, 28 stycznia 2018, 15:15 spytałem pana na stoisku ,,pod chmurką'' z rezystorami w środkowej alejce (ma licząc wartości i typy co najmniej KILKA TYSIĘCY pozycji) o rezystory ,,cemenciaki'', okazało się, że o co spytałem (oryginalne NOS) to miał
A sprawdzałeś Heniu czy dobre ? Z tydzień temu robiłem remanent staroci, nówki sztuki nie smigane, głównie 3.3k 2.2k 33om 50% puste ! Te same wartości ale RA w 100% sprawne. Ta cholerna zalewa w cemenciakach coś zawiera co przeżera drut. A co to hgw.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Już działają w telewizorach, wymieniłem na NOS choć stare były sprawne ale po latach wyglądem (przegrzane a wyprowadzenia ciut skorodowane) nie zachwycały. Mam też NOS te ,,duże'' wieloodczepowe cemenciaki do np. Beryla (mam dwa, na razie czekają...), chodzi o przywrócenie wiekowym TV wyglądu jak najbardziej zbliżonego do stanu fabrycznego, nie wyobrażam sobie składać takiego rezystora z ,,kawałków'', wizualnie tragedia. Mam inny problem, w TV z WZT osłony wn (,,domki'') wykonane z blachy chyba eloksalowanej(?) na czarno, wszystko co mam skorodowanie mniej lub bardziej, nie wiem jak się do tego zabrać, malowanie na czarno odrzucam. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Musisz poszukać galwanizerni która to robi. Raczej nie eloksalowane, bo to AFAIK dotyczy tylko aluminium. Trochę ocalało, ja ostatnio do miedziowanaia korzystałem z firmy Galban.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Pamięć nie ta, OKSYDOWANIE, na Allegro buteleczka OKSYDA NA ZIMNO ok. 160ml od 31zł, spróbuję.