Artykuł o serwisie sprzętu z PRL-u
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Artykuł o serwisie sprzętu z PRL-u
Nie wiem, czy ktoś już to zamieścił na naszym Forum:
https://tech.wp.pl/naprawiaja-sprzet-pa ... 966130817a
https://tech.wp.pl/naprawiaja-sprzet-pa ... 966130817a
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 625...1249 postów
Re: Artykuł o serwisie sprzętu z PRL-u
Kurde, nie wiedziałem że mamy konkurencję ! :/

Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
-
- 6250...9374 posty
Ten sprzęt na zdjęciach jest dość młody. Od tygodnia siedzę nad kolejnym TV, Lazuryt 107 AD 1972r, obudowa (po kompletnym demontażu detali) odkurzona i pomalowana WEWNĄTRZ (na zewnątrz tylko polerka, lakier OK) bezbarwnym poliuretanem półmat (efekt piękny, kolor praktycznie bez zmian a jedynie podkreślenie słojów, buda z drewna bo to jeszcze sklejka a nie późniejszy paździoch), drobiazgi wymyte pędzelkiem do golenia w wanience z wodą plus płyn do naczyń (okazało się, że wszystkie śrubki, nakrętki i podkładki trochę skorodowane więc wymieniłem na nowe, szkoda, że ocynk połysk a nie jak w dawnych sprzętach pół mat, chyba wymienię na stare), nowe lampy (drugi komplet TV dostanie na zapas), stary kineskop był zapowietrzony więc dałem nowy (NOS z 1979r mam tylko jeden a L107 dwa ale w drugim TV kineskop prawie idealny), nowe trafo WN, nieoryginalne pokrętło strojenia w przełączniku kanałów podmienione na oryginał, dołączę serwisówkę (jest w komplecie nawet schemat montażowy), uszkodzone elementy RC podmienione na oryginalne z innych TV, potencjometry zregenerowane. Tylko z cemenciakami (czerwone kilkuwatowe rezystory) mam problem, w S2 PL500 i anodzie PFL200 dałem nowe borowęglowe (niezawodne, były stosowane choć rzadko w TV z tamtych lat i tylko w tych miejscach układu, w tym były też uszkodzone cemenciaki, w serwisie dawaliśmy łączone po 2-3 szt. MŁT 2W) ale cemenciak 2x39ohm/12W chyba nie do zdobycia, może zdecyduję się na regenerację, technicznie dość prosta operacja, druty oporowe mam. I ja wiem, że gdyby panowie z tego serwisu (za parę dni będę w pobliżu, wstąpię) tak REGENEROWLI sprzęt, nie zarobili by nawet na sól do chlebka, takie są niestety realia. Przy okazji: szukam Neptuna 212, kupiony na All okazał się kompletnie rozszabrowany (najbardziej boli wycięte oryginalne okablowanie) a przesyłka (Poczta Polska) dokonała reszty, regeneracja możliwa ale roboty ogrom, tylko w razie jak nie zdobędę w lepszym stanie.
-
- 3125...6249 postów
A czy z PFL200 nie współpracował przypadkiem rezystor drutowy (też zalewany cementem), jak to było w Ametystach? Jego wymiana na rezystor warstwowy bez dołożenia dławika korekcyjnego poskutkuje najpewniej pogorszeniem charakterystyki przenoszenia wzmacniacza video w górnym zakresie (a tym samym rozdzielczości).cirrostrato pisze: czw, 25 stycznia 2018, 08:59 Tylko z cemenciakami (czerwone kilkuwatowe rezystory) mam problem, w S2 PL500 i anodzie PFL200 dałem nowe borowęglowe (niezawodne, były stosowane choć rzadko w TV z tamtych lat i tylko w tych miejscach układu
-
- 6250...9374 posty
Dużego wpływu na pasmo z powodu zastosowania rezystora nie drutowego raczej nie przewiduję (ile tam tej indukcyjności?), wizualnie nie do oszacowania, a poza tym jakość odbioru na TV kineskopowym i tak ,,zaszokuje'' każdego użytkownika współczesnych TV, nawet na stosunkowo małym, szesnastocalowym, kineskopie widać mocno strukturę liniową obrazu choć liniowość (zwłaszcza w pionie) wyregulowana, po prostu tak to kiedyś odbierało.
-
- 6250...9374 posty
Dziś na Wolumeine bez przekonania spytałem pana na stoisku ,,pod chmurką'' z rezystorami w środkowej alejce (ma licząc wartości i typy co najmniej KILKA TYSIĘCY pozycji) o rezystory ,,cemenciaki'', okazało się, że o co spytałem (oryginalne NOS) to miał, zadziwiające, ponieważ byłem dość oryginalnym klientem więc miał od ręki po kilka sztuk poszukiwanych przeze mnie, za tydzień ma dostarczyć potrzebne ilości.
-
- 375...499 postów
Pan spod chmurki z rezystorami i kondensatorami prowadzi firmę w Wesołej (trzeba jechać ul. Korkową dość daleko i następnie skręcić w prawo w Wesołej. Jego adres na stronie : http://www.rezystory.net/
-
- 3125...6249 postów
Oooo
Dzięki za link i adres.

Dzięki za link i adres.
Pozdrawiam
-
- 3125...6249 postów
A sprawdzałeś Heniu czy dobre ? Z tydzień temu robiłem remanent staroci, nówki sztuki nie smigane, głównie 3.3k 2.2k 33om 50% puste ! Te same wartości ale RA w 100% sprawne. Ta cholerna zalewa w cemenciakach coś zawiera co przeżera drut. A co to hgw.cirrostrato pisze: ndz, 28 stycznia 2018, 15:15 spytałem pana na stoisku ,,pod chmurką'' z rezystorami w środkowej alejce (ma licząc wartości i typy co najmniej KILKA TYSIĘCY pozycji) o rezystory ,,cemenciaki'', okazało się, że o co spytałem (oryginalne NOS) to miał
-
- 6250...9374 posty
Już działają w telewizorach, wymieniłem na NOS choć stare były sprawne ale po latach wyglądem (przegrzane a wyprowadzenia ciut skorodowane) nie zachwycały. Mam też NOS te ,,duże'' wieloodczepowe cemenciaki do np. Beryla (mam dwa, na razie czekają...), chodzi o przywrócenie wiekowym TV wyglądu jak najbardziej zbliżonego do stanu fabrycznego, nie wyobrażam sobie składać takiego rezystora z ,,kawałków'', wizualnie tragedia. Mam inny problem, w TV z WZT osłony wn (,,domki'') wykonane z blachy chyba eloksalowanej(?) na czarno, wszystko co mam skorodowanie mniej lub bardziej, nie wiem jak się do tego zabrać, malowanie na czarno odrzucam. Pozdrawiam.
-
- moderator
Musisz poszukać galwanizerni która to robi. Raczej nie eloksalowane, bo to AFAIK dotyczy tylko aluminium. Trochę ocalało, ja ostatnio do miedziowanaia korzystałem z firmy Galban.
-
- 6250...9374 posty
Pamięć nie ta, OKSYDOWANIE, na Allegro buteleczka OKSYDA NA ZIMNO ok. 160ml od 31zł, spróbuję.