Witam!! Jestem nowym użytkownikiem i mam dwa pytanie mianowicie Jak można sprawdzić czy lampy działaja nie posidajać wzmacniacza. (pytam gdyż znalazłem takowych lamp ostanio około 50 i chchiałbym je że tak poweim jakoś upłynnić) Natomiast drugie pytanie dotyczy tego co to mzoe by za lampa jej wysokośc to 7,5 cm średnica bańki około 3cm ma 4 metalwoe nożki i jedna palstikowa po środku jest zakończona mosieżnym(chyba) dziubkiem jest to rosyjska lampa niestey nie moge odczytac jaka postaram sie wrzucic jej foty ale mzoe to troche potrwac bo aparat mam w serwisie
P.S. jedyne co moge z niej odczytac to "VII 65" oraz "1ų1C"
Jak sprawdzić lampe elektronowa oraz jaka to lampa?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 15...19 postów
-
- moderator
Re: Jak sprawdzić lampe elektronowa oraz jaka to lampa?
Na testerze - jak nie masz to spróbuj się udać do seriwsu RTV (ale takiego ci kilkadziesiąt lat istnieje), tam pewnie miernik mają i może uda ci się lampy sprawdzić.re14sato pisze:Witam!! Jestem nowym użytkownikiem i mam dwa pytanie mianowicie Jak można sprawdzić czy lampy działaja nie posidajać wzmacniacza. (pytam gdyż znalazłem takowych lamp ostanio około 50 i chchiałbym je że tak poweim jakoś upłynnić)
No toż typ ci się udało odczytać - 1Ц1С - odpowiednik DY30 lub 1Z1, prostownik wysokiego napięcia (dla lamp oscyloskopych i kineskopów) z lat 40-tych i 50-tych, stosowany np. w Wiśle. Generalnie mało ciekawa i przydatna dziś lampa (chyba, że chcesz się bawić w jakieś wysokonapięciowe układy).re14sato pisze:Natomiast drugie pytanie dotyczy tego co to mzoe by za lampa jej wysokośc to 7,5 cm średnica bańki około 3cm ma 4 metalwoe nożki i jedna palstikowa po środku jest zakończona mosieżnym(chyba) dziubkiem jest to rosyjska lampa niestey nie moge odczytac jaka postaram sie wrzucic jej foty ale mzoe to troche potrwac bo aparat mam w serwisie
P.S. jedyne co moge z niej odczytac to "VII 65" oraz "1ų1C"
-
- 15...19 postów
-
- 15...19 postów
-
- moderator
Żarzenie możesz sprawdzić omomierzem - jak jest przejście (kilka - kilkanaście omów) pomiędzy końcówkami żarzenia to jest ono dobre. Oczywiście nie znaczy to, że lampa ma emisję.re14sato pisze:Witam ponownie powiedzcie mi czy da sie sprawdzic zarzenie lampy i jak (czy potrzebny jst do tego iernik lamp elektronowych czy cos innego) pytam bo cos takiego slyszalem ale nie wiem jak no i czy to mi cos powie o tym czy lampa jest sprawna ??
BTW. Interpunkcja nie gryzie.
-
- 15...19 postów