Jak sprawdzić lampe elektronowa oraz jaka to lampa?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
re14sato
15...19 postów
15...19 postów

Jak sprawdzić lampe elektronowa oraz jaka to lampa?

Post autor: re14sato »

Witam!! Jestem nowym użytkownikiem i mam dwa pytanie mianowicie Jak można sprawdzić czy lampy działaja nie posidajać wzmacniacza. (pytam gdyż znalazłem takowych lamp ostanio około 50 i chchiałbym je że tak poweim jakoś upłynnić) Natomiast drugie pytanie dotyczy tego co to mzoe by za lampa jej wysokośc to 7,5 cm średnica bańki około 3cm ma 4 metalwoe nożki i jedna palstikowa po środku jest zakończona mosieżnym(chyba) dziubkiem jest to rosyjska lampa niestey nie moge odczytac jaka postaram sie wrzucic jej foty ale mzoe to troche potrwac bo aparat mam w serwisie

P.S. jedyne co moge z niej odczytac to "VII 65" oraz "1ų1C"
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Jak sprawdzić lampe elektronowa oraz jaka to lampa?

Post autor: tszczesn »

re14sato pisze:Witam!! Jestem nowym użytkownikiem i mam dwa pytanie mianowicie Jak można sprawdzić czy lampy działaja nie posidajać wzmacniacza. (pytam gdyż znalazłem takowych lamp ostanio około 50 i chchiałbym je że tak poweim jakoś upłynnić)
Na testerze - jak nie masz to spróbuj się udać do seriwsu RTV (ale takiego ci kilkadziesiąt lat istnieje), tam pewnie miernik mają i może uda ci się lampy sprawdzić.
re14sato pisze:Natomiast drugie pytanie dotyczy tego co to mzoe by za lampa jej wysokośc to 7,5 cm średnica bańki około 3cm ma 4 metalwoe nożki i jedna palstikowa po środku jest zakończona mosieżnym(chyba) dziubkiem jest to rosyjska lampa niestey nie moge odczytac jaka postaram sie wrzucic jej foty ale mzoe to troche potrwac bo aparat mam w serwisie
P.S. jedyne co moge z niej odczytac to "VII 65" oraz "1ų1C"
No toż typ ci się udało odczytać - 1Ц1С - odpowiednik DY30 lub 1Z1, prostownik wysokiego napięcia (dla lamp oscyloskopych i kineskopów) z lat 40-tych i 50-tych, stosowany np. w Wiśle. Generalnie mało ciekawa i przydatna dziś lampa (chyba, że chcesz się bawić w jakieś wysokonapięciowe układy).
Awatar użytkownika
re14sato
15...19 postów
15...19 postów

Poweim szczerze ze raczej w budowe czegos z lampami nie bede sie bawil bo jestem dosc zielony w tek klocki to raz a dwa nie wiesz mzoe ile taka lampa moze kosztowac
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

re14sato pisze:Poweim szczerze ze raczej w budowe czegos z lampami nie bede sie bawil bo jestem dosc zielony w tek klocki to raz a dwa nie wiesz mzoe ile taka lampa moze kosztowac
Z 2 do 5zł
Awatar użytkownika
re14sato
15...19 postów
15...19 postów

Witam ponownie powiedzcie mi czy da sie sprawdzic zarzenie lampy i jak (czy potrzebny jst do tego iernik lamp elektronowych czy cos innego) pytam bo cos takiego slyszalem ale nie wiem jak no i czy to mi cos powie o tym czy lampa jest sprawna ??
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

re14sato pisze:Witam ponownie powiedzcie mi czy da sie sprawdzic zarzenie lampy i jak (czy potrzebny jst do tego iernik lamp elektronowych czy cos innego) pytam bo cos takiego slyszalem ale nie wiem jak no i czy to mi cos powie o tym czy lampa jest sprawna ??
Żarzenie możesz sprawdzić omomierzem - jak jest przejście (kilka - kilkanaście omów) pomiędzy końcówkami żarzenia to jest ono dobre. Oczywiście nie znaczy to, że lampa ma emisję.

BTW. Interpunkcja nie gryzie.
Awatar użytkownika
re14sato
15...19 postów
15...19 postów

za takie bledy, przepraszam. Spowodowane jest ot moim bardzo szybkim trybme zycia i nie zwracam uwagi niestety na takie rzeczy. Dzieki za pomoc wogole to od naprawy forum zniknelo sporo wpisow, a szkoda