Najciekawszym elementem tych kolumn są głośniki - APM to skrót od "Accurate Pistonic Motion" czyli mniej więcej "dokładny ruch tłokowy". Brzmi trochę dziwnie, ale na zdjęciach widać, w czym rzecz. Zbudowana z tworzywa sztucznego w formie "plastra miodu" membrana jest płaska i kwadratowa. Niestety, co również widać na zdjęciach, zawieszenie piankowe uległo autodegradacji. W celu pokazania budowy głośników jeden z nich dokładnie oczyściłem z resztek g...ego -jak powiedziałby Tomek J.

Teraz pytanie: Może któryś z bardziej doświadczonych w dziedzinie regeneracji głośników Kolegów ma pomysł z czego i jak zrobić nowe zawieszenie? Oczywiście chodzi wyłącznie o górne, bo resory dolne w obu głośniczkach są OK.
Mam wprawdzie dostęp do katalogu oryginalnych części zamiennych SONY, ale na wysłane pytanie z P/N głośnika - part number, 9 cyfrowy numer części - odpowiedź brzmiała: "Out of service"

Może i lepiej, bo ceny w SONY bywają kosmiczne

PS. Uprzedzając oczywiście sensowne sugestie wymiany głośników na inne - już to zrobiłem.
Wmontowałem, nie bez trudności zresztą, 7 cm głośniczki Visaton'a. Grają, ale może udałoby się wrócić do oryginału...
Akordeonista tradycjonalista