Witam
Interesuje mnie ekran umieszczony w duotriodzie 6N2P. Lampa 6N2P uznawana jest za odpowiednik lampy ECC83 różniący się wyprowadzeniem żarzenia. Chciałem zastąpić lampę ECC83 przez 6N2P. Zmieniłem żarzenie z 12.6V, którym były żarzone (szeregowo) triody lampy ECC83. Po dokładnym zapoznanem się z kartą katalogową lampy 6N2P znalazłem jednak jeszcze inną różnicę, o której osoby porównujące 6N2P i ECC83 nie wspominają. Ta radziecka lampa ma na nóżkę numer 9 wyprowadzony wewnętrzny ekran. Jest to chyba jakiś ekran rozdzielający obie triody w lampie. Szkoda mi zostawiać ten ekran niewykorzystany. Jak go powinienem łączyć? Czy połączenie go do masy nie spowoduje czegoś niedobrego np. jakiegoś przebicia między tym ekranem a anodami triod w bańce?
Ekran w lampie 6N2P a lampa ECC83
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Ekran w lampie 6N2P a lampa ECC83
Z pozdrowieniami od AZ1
-
- moderator
Re: Ekran w lampie 6N2P a lampa ECC83
Nie ma obawy - możesz łaączyć z masą, pod warunkiem że nie masz jakiegoś "zakręconego" układu (potencjał anody względem masy 5200V, na katodzie 5000V...).az1 pisze: Szkoda mi zostawiać ten ekran niewykorzystany. Jak go powinienem łączyć? Czy połączenie go do masy nie spowoduje czegoś niedobrego np. jakiegoś przebicia między tym ekranem a anodami triod w bańce?
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 50...74 posty
ekran w 6N2P
Dziękuję za odpowiedź. Napięcie anodowe to 250V więc połączę ekran z masą.
Z pozdrowieniami od AZ1
-
- moderator
Re: Ekran w lampie 6N2P a lampa ECC83
Do masy, albo innego punktu o stałym potencjale (uziemionego dla sygnałów zmiennych)az1 pisze: Interesuje mnie ekran umieszczony w duotriodzie 6N2P. Lampa 6N2P uznawana jest za odpowiednik lampy ECC83 różniący się wyprowadzeniem żarzenia. Chciałem zastąpić lampę ECC83 przez 6N2P. Zmieniłem żarzenie z 12.6V, którym były żarzone (szeregowo) triody lampy ECC83. Po dokładnym zapoznanem się z kartą katalogową lampy 6N2P znalazłem jednak jeszcze inną różnicę, o której osoby porównujące 6N2P i ECC83 nie wspominają. Ta radziecka lampa ma na nóżkę numer 9 wyprowadzony wewnętrzny ekran. Jest to chyba jakiś ekran rozdzielający obie triody w lampie. Szkoda mi zostawiać ten ekran niewykorzystany. Jak go powinienem łączyć?
Nie, nie będzie żadnego przebicia, chyba, że go do kilowoltów podłączysz :)az1 pisze:Czy połączenie go do masy nie spowoduje czegoś niedobrego np. jakiegoś przebicia między tym ekranem a anodami triod w bańce?
BTW. On skutecznie ekranuje anody od siebie (pojemność pomiędzy anodami jest bardzo mała), ale jednocześnie minimalnie zwiększa pojemność wyjściową (dla zakresu audio jest to bez znaczenia).