Radio Iron Gamma 40

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Radio Iron Gamma 40

Post autor: ed_net »

Witam !
Lubię czeskie radia więc okazyjnie nabyłem ostatnio radio Iron Gamma 40. Skrzynka jest w komorze gazowej , będzie czekać do wiosny. Radio ma wszystkie sprawne lampy, dobry głośnik , dobre transformatory i jedną z ciekawostek :możliwość zmiany , napięcia anodowego przy pomocy zewnętrznego pokrętła, albo włączenia napięcia anodowego po nagrzaniu lamp.
Radio nie ma niestety skali i będę tutaj prosił Kolegów jak by się Ktoś podjął wykonania skali na plexi lub folii to proszę o odzew.
Załączam dla orientacji skan z portalu radiohistoria.sk
Załączam też fotkę przyrządu do przytrzymywania napędu wskazówki skali . Jest ona napędzana linką w pancerzu podobnie jak w niektórych Philipsach , a może mi się uda uruchomić napęd linki bez demontażu ( narazie jest nieruchomy ).
Pozdrawiam Edward
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Radio Iron Gamma 40

Post autor: ballasttube »

Witam,Kolego Edwardzie.
Reaguję na Kolegi wzmiankę o pozytywnej relacji do czeskich radyjek, zawartą w tym poście.
Mam chassis Tesli bodaj 615 lub 618,czterogałkowe, jak nasza"Syrena" i podobny wygląd z przodu.
Gdyby było potrzebne, to odstąpię je Koledze jedynie za zwrot przesyłki.Lampy: ECH21 w mieszaczu i dalej
czeskie heptale,odpowiedniki amerykańskich lub niektórych radzieckich.(lub europejskich np.EF93,EBC91)
Taki dziwny zestawik.Wdzięczny będę za Kolegi reakcję na moje zapytanie.
Z poważaniem.
Jacek"balasttube"
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam Jacku !
Jestem wdzięczny za pamięć i propozycję podarunku , ale z dużą przykrością muszę zrezygnować ze względu na brak miejsca i czasu. Miejsca mi trochę systematycznie ubywa bo nie lubię pozbywać się moich "radiowych dzieci " , a i coraz więcej przestrzeni anektują wnuczki na swoje zabawki . Wnuczki są przywożone od czasu do czasu , ale wszystko dla nich do zabawy , spania itp jest również u nas w domu ,żeby nie trzeba było wozić . I jak już nam je przywiozą na kilka dni to żadnej szansy na żadne roboty radiowe.
Mam nadzieję ,że jak skończę Elektrita - uruchomiłem już zasilanie ; to się wezmę za prezent od Ciebie czyli za Duxa ; ze skrzyneczki jestem bardzo zadowolony i jak ją Ktoś u mnie zobaczy to jest kompletnie miło zaskoczony , bo raczej takich radyjek to u nas się nie spotykało.
Pozdrawiam Edward
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Dziękuję Edwardzie,za bardzo miłą odpowiedź i życzę serdecznie
pogodzenia wszystkich wspomnianych spraw.
Bardzo się cieszę,że Dux znalazł u Ciebie godne miejsce.
Mam nadzieję,że po uruchomieniu będzie Ci sprawiał
jeszcze większą przyjemność.
Pozdrawiam.
Jacek