Koledzy, wpadło mi w ręce dość ciekawe "kitchen-radio" marki POPE RA372 U-17.
Radio elektrycznie wygląda dobrze aczkolwiek jeszcze nie zacząłem go mierzyć, pewno wymienię kilka kondensatorków ale nie w tym rzecz.
Nie mogę w sieci znaleźć do niego schematu ani żadnego innego opisu... Trafiłem tylko na dwie stare fotki z archiwów portali aukcyjnych.
Nawet na radiomuseum.org nic o nim nie ma. Z jednej strony fajnie bo będę miał szansę stworzyć nowy katalog w sieci ale z drugiej trudniej będzie je odpalić.
Konstrukcja radia przypomina mi bardzo konstrukcje PHILIPSA, sam układ oparty jest o lampy UCH42, UF41, UBC41, UL41, UY41. Wizualnie to dość prosta konstrukcja (na szczęście). Trzy zakresy (długie, średnie i krótkie)
Pytanie czy ktoś z Was może kojarzy jakiegoś PHILIPSA, który działa na tych samych lampach ? Coś czuję, że schemat będzie podobny co w tym POPku.
Pozdrawiam
SL
Radio POPE RA372 U-17
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Radio POPE RA372 U-17
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: Radio POPE RA372 U-17
Zdjęcia chassis mało pokazuje, ale np. BX205U sprawia wrażenie, że wygląda identycznie.
-
- 375...499 postów
I o to chodziło 
Dzięki Tomasz, jak zwykle można liczyć na Twoją szybką pomoc.
Przyjrzałem się temu Philipsowi i z tego co widzę tak na szybko to on jest na dwa zakresy (LW i MW) a Pope na trzy. Dodatkowo Philips ma przełącznik napięcia zasilania (110,127 i 220V), Pope ma tylko 220V.
Ale ważne, że praktycznie reszta identyczna łącznie z lampami i chassis. Sam układ tak jak się spodziewałem prosty tak że chyba prostrzy być nie może
pozdrawiam
SL

Dzięki Tomasz, jak zwykle można liczyć na Twoją szybką pomoc.
Przyjrzałem się temu Philipsowi i z tego co widzę tak na szybko to on jest na dwa zakresy (LW i MW) a Pope na trzy. Dodatkowo Philips ma przełącznik napięcia zasilania (110,127 i 220V), Pope ma tylko 220V.
Ale ważne, że praktycznie reszta identyczna łącznie z lampami i chassis. Sam układ tak jak się spodziewałem prosty tak że chyba prostrzy być nie może

pozdrawiam
SL
-
- moderator
Hmm, BX200U? Ma trzy zakresy, wygląda identycznie. Wcześniej nie spojrzałem na pasma. Philips stosował bardzo podobne rozwiązania w różnych modelach i przez szereg lat, dzięki czemu ich radia generalnie są zbliżone.
-
- 375...499 postów
Jeszcze lepszy traf !!!
Choć różnica w schemacie niewielka
SL
Choć różnica w schemacie niewielka

SL