Neonowe tremolo

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kolawski
250...374 postów
250...374 postów

Neonowe tremolo

Post autor: kolawski »

Hej!

Szanowni Koledzy oceńcie proszę, czy podany schemat jest prawidłowy (zwłaszcza wartości elementów). Jest to układ ze strony Doug Circuits

http://www.dougcircuits.com/neon.html

to ciekawy układ tremolo do lampowego wzmacniacza gitarowego, wzorowany jest na pomysłach magnatone (ale nie na tym słynnym warystorowym vibrato). Składa się z oscylatora relaksacyjnego na neonówce, który służy jako swoiste LFO napędzające diodę LED, ta zaś steruje LDRem wpiętym między siatkę sterującą lampy a masę.
Chodzi mi głównie o gałąź "napędzającą" diodę LED. Poskładałem układ i oscylator relaksacyjny na neonówce mruga jak należy, ale LED nie chce mrugać. Szczerze mówiąc, (tylko) wydaje mi się, że wiem, jak to działa (w gałęzi z LED płynie prąd, gdy świeci, przewodzi neonówka - jakoś tak?); zupełnie niestety nie wiem, jak policzyć (zweryfikować) wartość elementów.
Wybaczcie pytania amatora.
DougCircuits_neon_vibrato
DougCircuits_neon_vibrato
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Neonowe tremolo

Post autor: atom1477 »

Na schemacie chyba jest błąd. Dioda LED powinna być odwrotnie.
Neonówka w momencie zapłonu gwałtownie podnosi napięcie na swojej dolnej elektrodzie (spada napicie względem dodatniej szyny zasilania "A").
Jeżeli to miało wyzwalać diodę LED to dioda powinna być odwrotnie.
Żeby to sprawdzić zamiast diody z LDRa podłącz tam dwie diody LED antyrównolegle. I zobaczysz która będzie migała.

Swoją drogą w roli neonówki możesz użyć startera ze świetlówki:
viewtopic.php?f=16&t=29213&start=20
i wtedy będziesz miał dużo krótsze czasy gaśnięcia.
Czyli nie trzeba będzie używać diody LED. Nie zanieczyścisz wtedy układu półprzewodnikami :D
Tylko ilość światła z takiego startera jest raczej niewielka. Może być za mała dla fotorezystora. Trzeba by sprawdzić.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
kolawski
250...374 postów
250...374 postów

Dziękuję, zrobiłem, jak Kolega zaproponował. Rzeczywiście zaczęła mrugać dioda wpięta "klasycznie", czyli odwrotnie niż na schemacie. Co prawda początkowo wydawało mi się, że nic się nie zmieniło i układ nie działa. Zmontowane to jest na takiej uniwersalnej płytce i neonówka jest w sąsiedztwie diody LED. Dopiero gdy neonówkę przysłoniłem kawałkiem rurki plastikowej i wyłączyłem oświetlenie nad stolikiem, zauważyłem, że dioda mruga.

Teraz pojawia się następny problem, tzn. czy tak licho mrugająca dioda LED będzie w stanie skutecznie zmieniać wartość rezystancji LDR. A jak nie, to jak zwiększyć jej jasność? (zmniejszając rezystor R203? zmieniając diodę na mniej prądożerną?) Inna sprawa to przebieg takiego "sygnału", jego kształt, dla tremolo - ważne (na neonówce jest piła, ale co będzie na LDRze? - pewnie coś trochę innego). Spróbuję to zobaczyć na oscyloskopie w wolnym czasie. Tymczasem dziękuję raz jeszcze.
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Jeżeli jasność diody nie wystarcza to trzeba dać diodę superjasną (w przezroczystej obudowie) i oczywiście w razie konieczności zmniejszyć wartość rezystora R203.
Na diodzie będą impulsy. Nie wiem jak ma działać ten układ (akustycznie), ale z opisu elektrycznego wynika że to ma być regulator poziomu napięcia na siatce lampy.
W takim wypadku dioda LED pracuje jako modulator rezystancji fotorezystora. Fotorezystor jest elementem powolnym. Krótkie impulsy z diody nie zmienią szybko jego rezystancji (a w zasadzie dość szybko będą ją zmieniały, ale po zakończeniu impulsu zostanie ona zapamiętana na dłuższy czas). Pracuje to jako taki układ całkujący impulsy z diody. Po prostu całkuje to całkowitą ilość światła z diody.
I wykorzystuje właściwość generatora na neonówce, który ma stały czas opadania napięcia niezależny od częstotliwości generowanej piły (pod warunkiem że generator przestraja się napiciem albo zmianą wartości rezystora, a nie zmianą wartości kondensatora, ale to tutaj jest spełnione).
W takim wypadku ilość energii świetlnej na 1 błysk diody jest stały. A więc przy wzroście częstotliwości generatora zwiększa się ilość błysków na sekundę, a więc i łączna ilość energii świetlnej (w przeciwieństwie go zwykłych generatorów, gdzie przy wzroście częstotliwości spada czas trwania impulsów a więc ilość energii nie zależała by od częstotliwości).
Ostatnio zmieniony pt, 22 września 2017, 10:27 przez atom1477, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: półprzewodnikowe tremolo

Post autor: AZ12 »

Witam

Aby zwiększyć jasność można kilka diod LED połączyć szeregowo. Zamiast neonówki można zastosować diak lub dwa tranzystory. Układy z tranzystorami należy zasilać niskim napięciem rzędu kilkunastu woltów.

Obrazek

Obrazek

Można też wypróbować jeszcze prostszy układ, ale jest on bardziej kapryśny w uruchomieniu.

Obrazek
Ratujmy stare tranzystory!
kolawski
250...374 postów
250...374 postów

Dziękuję Kolegom za rady.

Wczoraj wreszcie znalazłem minutę na poskładanie testowego układu i prowizoryczne podpięcie go do wzmacniacza. Jak na taką prowizorkę, to wynik jest bardziej niż zadowalający. Nie miałem możliwości zmieniania głębokości i prędkości tremola (było ustawione na dość wysoką dla takich efektów częstotliwość), ale subiektywnie oceniając, brzmiało to nieźle. Szczerze mówiąc obawiałem się, że wystąpią dziwaczne efekty typu "czkawka", "motorboating" itp.

Wymieniłem wcześniej - zgodnie z sugestią - diodę LED na białą przezroczystą, dioda zaczęła żwawiej świecić, ale o jakiejś gigantycznej poprawie mówić nie można było. Nie ma to znaczenia, bo jak się okazuje dla LDR ta ilość światła jest zupełnie wystarczająca.

Obejrzałem sobie przebiegi na neonówce (elegancka piła) i na LEDzie (impulsy - choć od czoła prostokątny, ale "od ogona" taki bardziej jak połówka paraboli)
AZ12 pisze:Zamiast neonówki można zastosować diak lub dwa tranzystory. ]
Dziękuję za pomysł. Spodziewałem się, że można zrobić jakieś proste "mrugadełko" inaczej, ale zabrałem się za to z dwóch powodów. Pierwszy: składam praktycznie tylko wzmacniacze i to gitarowe, zrobienie tremolo potraktowałem jako wejście w trochę inną dziedzinę lampową (bo pojawiają się tu generatory). Drugi: klasyczny lampowy układ tremolo angażuje połówkę (a najczęściej całą) duotriodę, więc do skończonych już wzmacniaczy trudno taki efekt dodać. Natomiast w dwóch swoich wzmacniaczach używam neonówek jako wskaźników, pomyślałem, że można je wykorzystać jako generatory. Swoją drogą przejrzałem przy okazji "Glow lamp manual" firmy RCA. Przyznam - nie wiedziałem, że tyle zastosowań może mieć takie maleństwo.

Pozdrawiam.
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

A nie chodzi Ci przypadkiem o maunal firmy GE?
http://www.introni.it/pdf/GE%20Glow%20Lamp%20Manual.pdf
kolawski
250...374 postów
250...374 postów

atom1477 pisze:A nie chodzi Ci przypadkiem o maunal firmy GE?
http://www.introni.it/pdf/GE%20Glow%20Lamp%20Manual.pdf
Tak, to ta książeczka. Pamięć mnie zawiodła. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ