wzm. nap.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
wzm. nap.
Witam
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jakiej lampki użyć by jak najlepiej wysterować lampę końcową GU50 w SE.Może ktoś ma coś sprawdzonego.(najlepiej 1 stopień,o ile to możliwe).Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jakiej lampki użyć by jak najlepiej wysterować lampę końcową GU50 w SE.Może ktoś ma coś sprawdzonego.(najlepiej 1 stopień,o ile to możliwe).Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
-
- 375...499 postów
-
- 625...1249 postów
Mam ,wydaje mi się że pasowny(wdł.schematuRa 2,5kohm/8ohm.).Blaszki cienkie jak żyletki Polsilwer(rozbiórkowe),stara dobra produkcja.W pająku grało to bardzo ładnie.We wzm. napięciow. jest ECC83.Pytam dlatego że może jest lepsza lampka steruj. do tej konfiguacji.Proszę o sugestie "starych wyjadaczy lampowych".Pomożecie?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
-
- 375...499 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 375...499 postów
-
- 625...1249 postów
Masz rację nie całkiem o to mi chodziło.6n2p zamiast ecc83 miałem na uwadze,ale chciałem spróbować czegoś zupełnie innego(być może szukam dziury w całym),bo przecież w tym jest największa frajda.Pewnie nic mocniejszego niż83 się nie znajdzie,chodzi mi żeby został ten 1 stopień,ale może?.W każym razie dzięki, że ktoś się odezwał ,bo zauważyłem,żę tematy, które nie interesują największe autorytety na tym forum nie mogą liczyć na odpowiedż(podpowiedż).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
hmm..nuncjusz1 pisze:W każym razie dzięki, że ktoś się odezwał ,bo zauważyłem,żę tematy, które nie interesują największe autorytety na tym forum nie mogą liczyć na odpowiedż(podpowiedż).
Pozdrawiam.
dziwisz sie a sam raczej nie zachęcasz do tego aby ktoś sie tematem zainteresowal tytułując go "wzm. nap.". To niz nie oznacza i wielu poważnych osób nie zwraca uwagi na nic nie znaczące tytuły bo ich czas jest zbyt cenny żeby przekopywac sie przez tony szumu informacyjnego i to tylko po to bo ktos czeka na odpowiedź na dziwnie sformułowany temat. W inetrnecie pełono jest szumu informacyjnego i blebleble.
A co meritum to nie wiem czy ECC83 bedzie takim dobrym pomysłem. Szukalbym czegos mocniejszego.
A tak wogole to plecam stronke http://ag.bocznica.org/
Pozdrawiam!
-
- 625...1249 postów
Witam
Częściowo ma pan rację.Mówi pan o przekopywaniu ton informacji,a czyż tego samego nie poleca pan nowicjuszowi (tak jak ja),który niechybnie zagubi się googlując w tysiącu schematów.Nie jestem zwolennikiem" łatwizny podanej na tacy",ale czasem trudno samemu dojść do pewnych rzeczy(nie jestem elektronikiem),dlatego zawsze uważałem forum za szansę zdobycia wartościowych informacji,a nie miejsce odsyłania w stylu "znajdż se sam".
Bardzo szanuję te forum ponieważ prezentuje wysoki poziom merytoryczny,a i życzliwych fachowców nie brakuje np.tszczesn,jasio i wielu innych.W takim razie przepraszam za złe tytuowanie postów postaram się poprawić,ale czy będzie nietaktem jak poproszę pana o propozycję czegoś "mocniejszego".Obiecuję że resztę (pkt. pracy itd) wyszukam.
Pozdrawiam
Częściowo ma pan rację.Mówi pan o przekopywaniu ton informacji,a czyż tego samego nie poleca pan nowicjuszowi (tak jak ja),który niechybnie zagubi się googlując w tysiącu schematów.Nie jestem zwolennikiem" łatwizny podanej na tacy",ale czasem trudno samemu dojść do pewnych rzeczy(nie jestem elektronikiem),dlatego zawsze uważałem forum za szansę zdobycia wartościowych informacji,a nie miejsce odsyłania w stylu "znajdż se sam".
Bardzo szanuję te forum ponieważ prezentuje wysoki poziom merytoryczny,a i życzliwych fachowców nie brakuje np.tszczesn,jasio i wielu innych.W takim razie przepraszam za złe tytuowanie postów postaram się poprawić,ale czy będzie nietaktem jak poproszę pana o propozycję czegoś "mocniejszego".Obiecuję że resztę (pkt. pracy itd) wyszukam.
Pozdrawiam
Ja bym lampy duzej mocy raczej sterował inną lampą niż ECC83. Mój typ to 6N1P. Dobra jako driver. Ew. ECC82. Ale chba 6N1P jest najlepszym wyborem.
ECC83 czy 6N2P to dobra lampa ale w wejściowym stopniu, albo takim co nie lubi dużego obciążenia. Zważ że ECC83 to małe nateżenie prądu anodowego. A to oznacza ze mało prądu może pobrać nastęny stopień bez zniekształceń.
Dwa stopnie m.cz. - nie problem. Wtedy ECC83 robiz z oporem anodowym nie 220k ale np 47k. Mniejsze wzmocnienie - OK ale driver doda wzmocnienia. Zaletą jest szersze pasmo przenoszenia przedwzmacniacza.
Driver neichpracuje z większym praem anodowym. Oznacza to tęz mały opór w anodzie (22k np....). Wzmocnienie nnawet rzędu 5 razy jest OK.
Uzyskasz lepszą czułośc. Wiele sprzętó nie daje 2V na wyjściu. A często jest zaledwie 0.2V. Więc zapas wzocnienia jest jak najbardziej OK.
Ale wtedy nie ma obaw ze stopień moc obciąży zbytnio przrdwzmacniacz.
Czesto wymogiem dl alamp mocy są niewielki rezystancje w obwodzie siatek. A takie 150 kiloomów rezystora siatkowego to dla ECC83 z oporem w anodzie 220k jest znacznym obciążeniem.
Można popróbować pentod. Ale jako driver. Pierwszy stopien to ECC83, a dalej EF80 z niewielkim oporem w anodzie (10k....). Tez to zadziałą. Zbyt duże wzmocnienie tego stopnia to większa wrażliwośc na mikrofonowanie.
Można pentodę połączyć w ukłąd triodowy. Ważne by miała w typowym punkcie pracy podanym w katalogu spory prąd anodowy.
Owszme można uzyć jeszcze innych lamp jak ECC182 ... tylko po co przepłacać.
Moja rada - 6N1P albo EF80 .
ECC83 czy 6N2P to dobra lampa ale w wejściowym stopniu, albo takim co nie lubi dużego obciążenia. Zważ że ECC83 to małe nateżenie prądu anodowego. A to oznacza ze mało prądu może pobrać nastęny stopień bez zniekształceń.
Dwa stopnie m.cz. - nie problem. Wtedy ECC83 robiz z oporem anodowym nie 220k ale np 47k. Mniejsze wzmocnienie - OK ale driver doda wzmocnienia. Zaletą jest szersze pasmo przenoszenia przedwzmacniacza.
Driver neichpracuje z większym praem anodowym. Oznacza to tęz mały opór w anodzie (22k np....). Wzmocnienie nnawet rzędu 5 razy jest OK.
Uzyskasz lepszą czułośc. Wiele sprzętó nie daje 2V na wyjściu. A często jest zaledwie 0.2V. Więc zapas wzocnienia jest jak najbardziej OK.
Ale wtedy nie ma obaw ze stopień moc obciąży zbytnio przrdwzmacniacz.
Czesto wymogiem dl alamp mocy są niewielki rezystancje w obwodzie siatek. A takie 150 kiloomów rezystora siatkowego to dla ECC83 z oporem w anodzie 220k jest znacznym obciążeniem.
Można popróbować pentod. Ale jako driver. Pierwszy stopien to ECC83, a dalej EF80 z niewielkim oporem w anodzie (10k....). Tez to zadziałą. Zbyt duże wzmocnienie tego stopnia to większa wrażliwośc na mikrofonowanie.
Można pentodę połączyć w ukłąd triodowy. Ważne by miała w typowym punkcie pracy podanym w katalogu spory prąd anodowy.
Owszme można uzyć jeszcze innych lamp jak ECC182 ... tylko po co przepłacać.
Moja rada - 6N1P albo EF80 .
EF80 połączyłbym w triodę, można uzyskać naprawdę sporą amplitudę sygnału. Powinna bez problemu wysterować GU50. Podobnie jest z EF184.STUDI pisze:
http://www.tubes.mynetcologne.de/roehre ... triode.pdf
Popróbowałbym też z ECL80 (może przeszkadzać wspólna katoda, ale da się to obejść). Nie wiem jednak, jak przedstawia się poziom mikrofonowania jej części triodowej (np. ECL84 jest ok), której użyłbym w stopniu wstępnym.
Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Pewnie, że może być. System triodowy można wykorzystać na stopień wstępny, a system pentodowy w połączeniu triodowym na stopień sterujący lampą końcową: http://www.tubes.mynetcologne.de/roehre ... triode.pdfnuncjusz1 pisze:Witam
Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedż.A czy może być pcl84 bo akurat kilka Telefunkenów posiadam.
Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów