Mam magnetofon Zk 120T i dostała pare taśm do niego ale nagrane są 4 ścieżkowo a reszta taśm jest nagrana dwóścieżkowo czy można otwarzać te taśmy na zk 120,120T lub 125 po zmieniniu głowic.PO 2-rugie mam jakiś schemat na kompie ze skana zk 140 ale potrzebuje do zk 120T jakby ktoś miał to mógłby mi wysłać na e-maila,lub dać na forum.
Tu strony z częściami od czterościeżkowca.
Co do pytania w temacie: teoretycznie da się, trzeba by wymienić głowice uniwersalną i kasującą na od ZK140(T) oraz dorobić przełącznik ścieżek. Praktycznie nie ma to sensu, chyba że masz gdzieś w szufladzie potrzebne częsci, w przeciwnym wypadku musiałbyś je chyba wymontować z oryginalnego magnetofonu....
Na dwuścieżkowcu odtworzysz taśmę nagraną na 4ścieżkowcu, ale będą odtwarzane jednocześnie dwie scieżki. Taśmę nagraną na dwuścieżkowcu odtworzysz na czterościeżkowcu. Oczywiście dużo zależy od właściwego kąta ustawienia głowic.
Mam w domu na chodzie ZK140T ojca. Sprzęt ma już ponad 30 lat ale nadal działa tylko jakies 15 lat temu trzeba było wymontować licznik bo coś tam się wyrobiło i zaczął spowalniac przesuw taśmy. Jakość dźwięku raczej kiepska, ale ma swój urok słuchanie na tym Made in Japan Purpli.
Za to niedawno dostałem od kolegi z pracy ZK120, praktycznie z całym osprzętem, papierami itp. tylko trochę trzeba by go odremontować. Chyba z tydzień wcześniej znalazłem na śmietniku płytkę od innego ZK120. Jakiś dureń wyciągnął trafo i silnik, a zostawił lampy hehe. Mam też NOS moduł z potencjometrami głosu i barwy od tego magnetofonu. Teraz tylko poskładać wszystko do kupy...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
W przeciwieństwie do kasetowców, na szpulach czterościeżkowych ścieżki są ułożone na przemian. Tak więc dwuścieżkowiec odtworzy ścieżkę właściwą i ścieżkę nagraną w przeciwnym kierunku . Z kolei czterościeżkowiec odtworzy taśmę dwuścieżkową w ustawieniu "ścieżka 1" - tyle że z troche mniejszym poziomem sygnału bo nie będzie czytał całej ścieżki.
dzięki za odpowiedz nie będe grzebał w Zk 120T bo jest w stanie bdb po remoncie.Jak kupiłem go na allegro miał wyłamane zawiasy strasznie buczał pasek był odłączony .Ale już jest ok fajnie gra.Te szpule czterościerzkowy wymaże i nagram cos sobie na nie nie ma sencu psuć takiego Magnetofonu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Magnetofony
Radia
Gramofony
Jak muzy słuchać to z Zetki
-------------------------------------------------------
Djdaroszmd