Gniazdo słuchawkowe w wzmacniaczu lampowym
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Gniazdo słuchawkowe w wzmacniaczu lampowym
Chcę zamontować gniazdo słuchawkowe w wzmacniaczu se el 84 trafo mam z wyjściem 4,5ohm i 9ohm ,słuchawki mam 8ohm .Wymyśliłem sobie że założę przełącznik przełączający sygnał z gniazda 9ohm kolumn na gniazdo słuchawkowe . Ale nie wiem czy tak mogę ?
Kupię NTE132
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Gniazdo słuchawkowe w wzmacniaczu lampowym
Witam
Trzeba zastosować dzielnik napięcia dla słuchawek o impedancji wejściowej równej impedancji obciążenia wzmacniacza. Przełączanie należy dokonać przy małej głośności ze względu na przepięcia powstające w transformatorze głośnikowym, można zastosować dodatkowo transile. Rezystor R1 drutowy 8,2Ω o mocy 5-10W albo kilka metalizowanych 1-2W połączonych równolegle, rezystancja rezystora R2 ma wpływ na głośność w słuchawkach, jego rezystancja jest mniejsza od 1Ω i moc rzędu 1W, R3 jest zbędny.

Trzeba zastosować dzielnik napięcia dla słuchawek o impedancji wejściowej równej impedancji obciążenia wzmacniacza. Przełączanie należy dokonać przy małej głośności ze względu na przepięcia powstające w transformatorze głośnikowym, można zastosować dodatkowo transile. Rezystor R1 drutowy 8,2Ω o mocy 5-10W albo kilka metalizowanych 1-2W połączonych równolegle, rezystancja rezystora R2 ma wpływ na głośność w słuchawkach, jego rezystancja jest mniejsza od 1Ω i moc rzędu 1W, R3 jest zbędny.

Ratujmy stare tranzystory!