Brązowy nalot
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Brązowy nalot
Dzień dobry,
Czy ktoś orientuje się co jest przyczyną powstawania brązowego nalotu w lampach (jak na zdjęciu)? Nie tak rzadko widuję coś takiego w lampach prostowniczych, jak AZ1. Jak to zjawisko wpływa na jakość (emisję) lampy? Te które mierzyłem miały emisję w miarę OK.
Pozdrawiam, Wiesław (Daubenton)
Czy ktoś orientuje się co jest przyczyną powstawania brązowego nalotu w lampach (jak na zdjęciu)? Nie tak rzadko widuję coś takiego w lampach prostowniczych, jak AZ1. Jak to zjawisko wpływa na jakość (emisję) lampy? Te które mierzyłem miały emisję w miarę OK.
Pozdrawiam, Wiesław (Daubenton)
Re: Brązowy nalot
Jeżeli getter rozpylony wewnątrz lampy nie jest szary oznacza to właściwą próżnię i oznacza, że lampa nie zapowietrzyła się. Pokazany na zdjęciu nalot jest prawdopodobnie spowodowany rozkruszeniem się kleju mocującego bakelitową podstawkę do szklanego balonu. Jedynym negatywnym skutkiem tego zjawiska może być możliwość obluzowania się w najbliższym czasie cokołu jeśli klej stracił swoje właściwości.
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
O tym, czy jest to klej łatwo jest się przekonać - klej jest w końcu na zewnątrz i można go choćby zeskrobać, zaś getter jest wewnątrz bańki. Według mnie to nie jest klej, to mi wygląda na wnętrze bańki, ale to może sprawdzić tylko właściciel lampy.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Brązowy nalot i fałszywi sprzedawcy
Dziekuję za komentarze. Po przyjrzeniu się wydaje mi się, że nalot jest chyba po zewnętrznej stronie nóżki lampy a nie w środku. Po wszystkich komentarzach sądzę, że są to resztki szelaku i kredy z kitu.
Przy okazji, chciałem przestrzec przed gościem, który działa na allegro i olx jako Andriej (Andrzej) Zaniewski. Na olx udaje naiwnego i sprzedaje bezużyteczne lampy "po dziadku, znalezione na strychu" (zazwyczaj ładnie wyglądające ale wszystkie na śmietnik). W przeszłości prowadził firmę o nazwie Andrzej Zaniewski Eters w Krakowie - jej podstawowa działalność to "naprawa, renowacja i produkcja sprzetów elektronicznych i elektrycznych - specjalizacja - elektronika lampowa." Był także zaangażowany w działalność Elektro Bazaru w Przemyślu i doskonale wie, że to co sprzedaje na olx to szmelc. Na allegro miał np. konto jako Barachlarz (po kilku negatywach przestało działać w lipcu br.) ale nigdy nie podaje swojego adresu ani numeru telefonu (kiedyś jako miejsce zamieszkania figurował adres urzędu pocztowego w Przemyślu). Teraz, wg moich informacji, od lipca intensywnie działa w koncie "Zaneuski" (przynajmniej dalej jako Andriej:-) i zajmuje się sprzedażą par radzieckich lamp. Póki co brak negatywnej opinii (najpewniej do czasu - po raz kolejny nie ma danych adresowych i numeru telefonu). Widać, że świat idzie do przoodu - to już taki współczesny Pan Florek:-)
Pozdrawiam
Przy okazji, chciałem przestrzec przed gościem, który działa na allegro i olx jako Andriej (Andrzej) Zaniewski. Na olx udaje naiwnego i sprzedaje bezużyteczne lampy "po dziadku, znalezione na strychu" (zazwyczaj ładnie wyglądające ale wszystkie na śmietnik). W przeszłości prowadził firmę o nazwie Andrzej Zaniewski Eters w Krakowie - jej podstawowa działalność to "naprawa, renowacja i produkcja sprzetów elektronicznych i elektrycznych - specjalizacja - elektronika lampowa." Był także zaangażowany w działalność Elektro Bazaru w Przemyślu i doskonale wie, że to co sprzedaje na olx to szmelc. Na allegro miał np. konto jako Barachlarz (po kilku negatywach przestało działać w lipcu br.) ale nigdy nie podaje swojego adresu ani numeru telefonu (kiedyś jako miejsce zamieszkania figurował adres urzędu pocztowego w Przemyślu). Teraz, wg moich informacji, od lipca intensywnie działa w koncie "Zaneuski" (przynajmniej dalej jako Andriej:-) i zajmuje się sprzedażą par radzieckich lamp. Póki co brak negatywnej opinii (najpewniej do czasu - po raz kolejny nie ma danych adresowych i numeru telefonu). Widać, że świat idzie do przoodu - to już taki współczesny Pan Florek:-)
Pozdrawiam
Re: Brązowy nalot i fałszywi sprzedawcy
Florek jest marudny i ma swoje dziwne teorie a przez to i ceny, ale nigdy nie zdarzyło mi się żeby mnie oszukał. Lampy zawsze miał sprawne. Tak było około 15 lat temu przynajmniej, bo od tamtej pory nie kupuję od niego.Daubenton pisze:Dziekuję za komentarze. Po przyjrzeniu się wydaje mi się, że nalot jest chyba po zewnętrznej stronie nóżki lampy a nie w środku. Po wszystkich komentarzach sądzę, że są to resztki szelaku i kredy z kitu.
Pozdrawiam
Od etersa z Krakowa brałem kiedyś kilka 2К2М i też wszystkie OK. Pamiętam że sam dzwonił dogadać wysyłkę. Zaciągał trochę wschodniosłowiańskim akcentem. Transakcja przebiegła wzorowo.
Gość jest z Ukrainy, stąd ten wschodni akcent. Prowadząc firmę i będąc na allegro każdy musi dbać o opinię bo biznes szybko się skończy (świadczy o tym m.in. zamykanie starych i otwieranie nowych kont). Na olx - hulaj dusza piekła nie ma. Każde oszustwo przejdzie. Dr Jekyll i Mr Hyde?
To tylko przestroga. Kto wierzy - niech skorzysta z rady, kto nie - życzę wszystkiego najlepszego. Wracajmy do lamp...

- lamposz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Mi niestety "opchnął" dwa zapowietrzone , pozwierane i z niedziałającą katodą Eimac'i 304TL - opisane jako nówki sztukibrys pisze: Florek jest marudny i ma swoje dziwne teorie a przez to i ceny, ale nigdy nie zdarzyło mi się żeby mnie oszukał. Lampy zawsze miał sprawne. Tak było około 15 lat temu przynajmniej, bo od tamtej pory nie kupuję od niego.

Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Pozdrawiam Andrzej
Nie wytrzymały ujednolicanialamposz pisze:Mi niestety "opchnął" dwa zapowietrzone , pozwierane i z niedziałającą katodą Eimac'i 304TL - opisane jako nówki sztukibrys pisze: Florek jest marudny i ma swoje dziwne teorie a przez to i ceny, ale nigdy nie zdarzyło mi się żeby mnie oszukał. Lampy zawsze miał sprawne. Tak było około 15 lat temu przynajmniej, bo od tamtej pory nie kupuję od niego.

Ja od niego kupiłem w sumie cztery sztuki 2К2М i jedną 1620, a więc nic szczególnie wrażliwego.
- lamposz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Ach te jego zjawiska hologramowe i polskie diabełkibrys pisze:Nie wytrzymały ujednolicanialamposz pisze:Mi niestety "opchnął" dwa zapowietrzone , pozwierane i z niedziałającą katodą Eimac'i 304TL - opisane jako nówki sztukibrys pisze: Florek jest marudny i ma swoje dziwne teorie a przez to i ceny, ale nigdy nie zdarzyło mi się żeby mnie oszukał. Lampy zawsze miał sprawne. Tak było około 15 lat temu przynajmniej, bo od tamtej pory nie kupuję od niego.![]()

Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Pozdrawiam Andrzej
Pozdrawiam Andrzej
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Uważajcie na oszustkę "WeraU". Sprzedaje półprzewodniki retro i gałki radiowe i nie wysyła ich. Ogłoszenia są fałszywe.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Biały osad i biał nalot
Byłbym wdzięczny za info co to za biały osad wewnątrz pocztowej E2d (pierwsze zdjęcie - zmierzona ma emisję prawie 100% początkowo jest ona wyższa) oraz biały nalot (przy pomarańczowej nalepce i po drugiej stronie) w lampie oscyloskopowej DG7-74A.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- kubafant
- 2500...3124 posty
Biały nalot w szyjce lampy oscyloskopowej to utleniony getter. Lampa jest rozszczelniona.
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa