DLS10

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

DLS10

Post autor: IdeL »

Heyka - kupiłem sobie na allegro taki przełącznik - umieszczam go w kategorii lampy, no bo sami zobaczcie. Mam pytanie wtórne - gdzie to stosowano :?: :?:
Zdjęcie sobie pożyczyłem z netu ale mój jest taki sam ...

Pozdroofki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
IdeL
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: DLS10

Post autor: tszczesn »

IdeL pisze:Heyka - kupiłem sobie na allegro taki przełącznik - umieszczam go w kategorii lampy, no bo sami zobaczcie. Mam pytanie wtórne - gdzie to stosowano :?: :?:
Zdjęcie sobie pożyczyłem z netu ale mój jest taki sam ...
Np. we wzmacniaczach do opóźnionego załączania napięcia anodowego.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

tszczesn pisze:
Np. we wzmacniaczach do opóźnionego załączania napięcia anodowego.
Nie żartuj sobie ze mnie ....

Pozdroofki
IdeL
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

IdeL pisze:
tszczesn pisze: Np. we wzmacniaczach do opóźnionego załączania napięcia anodowego.
Nie żartuj sobie ze mnie ....
To nie żart. Tam jest żarnik (podwójna sprężynka) na 4V obok jest styk umieszczony na bimetalu (taki ciemniejszy pasek blachy), który się wygina i po pewnym czasie (ok 60 sekund dla tego typu opóźniacza) załącza styk. obciązalność niewielka, ale do niewielkiego wzmacniacza wystarczy, albo można użyć przekaźnika. Mam też mocniejsze wersje takich wynalazków, mogę pokazać fotki jak kto chce.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

tszczesn pisze:To nie żart. Tam jest żarnik (podwójna sprężynka) na 4V obok jest styk umieszczony na bimetalu (taki ciemniejszy pasek blachy), który się wygina i po pewnym czasie (ok 60 sekund dla tego typu opóźniacza) załącza styk. obciązalność niewielka, ale do niewielkiego wzmacniacza wystarczy, albo można użyć przekaźnika. Mam też mocniejsze wersje takich wynalazków, mogę pokazać fotki jak kto chce.
Nie no to ja wiem, że można tak jak mówisz - ale generalnie mnie bardziej interesuje gdzie to mogłobyć stosowane kiedyś (w czasach świetności tego switcha :D ).
A w ogóle to nie żałuję tego zakupu zapłaciłem za to niecałą dychę plus koszty przesyłki - a lubię osobliwości.
Byłem dzisiaj w naszej izbie pomiarowej u osławionej pani Krysi (po wcześniejszej rozmowie z innymi znajomymi, którzy stwierdzili, że lampy wywalili 10 lat temu) - no i spytałem o EB2 - pani krysia zaprowadziła mnie do magazynu i pokazała kilka sporych kartonów z nowiutkimi lampami w pudełkach - różne ustrojstwa - sam nie wiem co tam jest (ona też) - na pytanie czy do czegoś to używają odpowiedziała, że już dawno nie .... jutro mam gadać o możliwościach zaanektowania tego inwentarzu - fajnie byłoby dostać ponad trzysta lamp w kartonikach - no takie osobliwości są miłe ....

Pozdro
IdeL
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Przykład zastosowania był na pierwszej podanej stronie:
"It was used in a Hirst welding set. The welder probably contained a mercury rectifier. This type of rectifier must never have HT applied without the cathode being heated. The time delay switch would have ensured that when power was applied, the cathode heated up sufficiently before HT was applied to the rectifier valve."
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Zibi pisze:Przykład zastosowania był na pierwszej podanej stronie:
"It was used in a Hirst welding set. The welder probably contained a mercury rectifier. This type of rectifier must never have HT applied without the cathode being heated. The time delay switch would have ensured that when power was applied, the cathode heated up sufficiently before HT was applied to the rectifier valve."
Wszystko cacy - ale mam pytanie niedouka - welder to spawarka, tak??

Pozdroo
IdeL
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

IdeL pisze:
tszczesn pisze:To nie żart. Tam jest żarnik (podwójna sprężynka) na 4V obok jest styk umieszczony na bimetalu (taki ciemniejszy pasek blachy), który się wygina i po pewnym czasie (ok 60 sekund dla tego typu opóźniacza) załącza styk. obciązalność niewielka, ale do niewielkiego wzmacniacza wystarczy, albo można użyć przekaźnika. Mam też mocniejsze wersje takich wynalazków, mogę pokazać fotki jak kto chce.
Nie no to ja wiem, że można tak jak mówisz - ale generalnie mnie bardziej interesuje gdzie to mogłobyć stosowane kiedyś (w czasach świetności tego switcha :D ).
Zapewne do tego rodzaju zastosowań, choć we wzmacniaczach mało kto się tym przejmował. Ale np. w nadajnikach, już tak, zwłaszcza, że kolejność włączania napięć była tam istotna.
IdeL pisze: Byłem dzisiaj w naszej izbie pomiarowej u osławionej pani Krysi (po wcześniejszej rozmowie z innymi znajomymi, którzy stwierdzili, że lampy wywalili 10 lat temu) - no i spytałem o EB2 - pani krysia zaprowadziła mnie do magazynu i pokazała kilka sporych kartonów z nowiutkimi lampami w pudełkach - różne ustrojstwa - sam nie wiem co tam jest (ona też) - na pytanie czy do czegoś to używają odpowiedziała, że już dawno nie .... jutro mam gadać o możliwościach zaanektowania tego inwentarzu - fajnie byłoby dostać ponad trzysta lamp w kartonikach - no takie osobliwości są miłe ....
Jestem za. W razie pomocy mogę się pojawić w Poznaniu w ciągu kilku godzin :) (ale muszę wiedzieć z wyprzedzeniem, żeby ew. w pracy jakieś zastępstwo załatwić :)
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

tszczesn pisze: Jestem za. W razie pomocy mogę się pojawić w Poznaniu w ciągu kilku godzin :) (ale muszę wiedzieć z wyprzedzeniem, żeby ew. w pracy jakieś zastępstwo załatwić :)
Kołkowców tam raczej nie ma .... Ale widziałem sporo dużych kartoników - nie wiem co dogadam - kierownik tego działu zna mnie nieźle bo mu sofcik różnoraki załatwiałem - ja od niego (w ogóle z całej izby) sporo demobilowych przyrządów wyciągnąłem (między innymi moja oeska150 przeszła w stan spoczynku na rzecz tesli BM566A, a i z zasilacza samoróby zrezygnowałem na rzecz 5373 -tylko to są rarytasiki i rzadko można coś takiego wyrwać) - liczę cichutko, że może i tym razem jakoś będzie ....
Generalnie novali najwięcej, ale loctale widziałem, a i te europejskie Y8A były - co do reszty to nie wiem bo miła pani urywała się prędzej do domu ...
IdeL
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

IdeL pisze:Wszystko cacy - ale mam pytanie niedouka - welder to spawarka, tak??

Pozdroo
Tak. Jak przypuszcza twórca strony zawierała prostowniki rtęciowe, które wymagały zwłoki czasowej przy podaniu napięcia.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Taka fajna bańka - a taka niepraktyczna :wink: :wink:
IdeL
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

Czemu niepraktyczna :?: Opóźnione włanczanie napięcia anodowego przedłuża życie lmpkom :D (no może coś mi się pomięszało) :D

Pozdrawiam :D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

...:::SQL:::... pisze:Czemu niepraktyczna :?: Opóźnione włanczanie napięcia anodowego przedłuża życie lmpkom :D (no może coś mi się pomięszało) :D

Pozdrawiam :D
No właśnie - ja wzmacniaczy nie buduję (jakoś mnie to nie rajcuje - wolę produkty tranzystorowe - tacy zboczeńcy też są :D ) - jestem zauroczony kształtem bańki i misternej zawartości wnętrza - ale obiekt skończy w pudełku - będę mógł się ponapalać czasem, tudzież podłączyć żarzenie i popatrzeć jak styki "zaskakują"

Pozdroofki
IdeL