Pomoc w identyfikacji
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Pomoc w identyfikacji
Witam kolegów
Otrzymałem radio które ma na przedniej ściance napis Nora, niestety nie mogę zlokalizować jaki to model.Może ktoś z kolegów ma podobne radio i pomoże w identyfikacji.
Nie wiem co z nim jeszcze zrobię ponieważ firma kurierska totalnie rozbiła to radio,mam połamaną skrzynkę ,stłuczoną skalę oraz połamaną przednią ramkę bakielitowa .Z braków które zauważyłem nie ma transformatora głośnikowego.Lampy jakie się ostały to ECH11,EBF11 i podejrzewam że EM11.Ma starty napis ale z wyglądu podobna.Pozdrawiam Darek.
Otrzymałem radio które ma na przedniej ściance napis Nora, niestety nie mogę zlokalizować jaki to model.Może ktoś z kolegów ma podobne radio i pomoże w identyfikacji.
Nie wiem co z nim jeszcze zrobię ponieważ firma kurierska totalnie rozbiła to radio,mam połamaną skrzynkę ,stłuczoną skalę oraz połamaną przednią ramkę bakielitowa .Z braków które zauważyłem nie ma transformatora głośnikowego.Lampy jakie się ostały to ECH11,EBF11 i podejrzewam że EM11.Ma starty napis ale z wyglądu podobna.Pozdrawiam Darek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Re: Pomoc w identyfikacji
Należało przy odbiorze napisać z kurierem protokół ża zpstała przesyłka zniszczona, jeśli podpisałeś odbiór "to po herbacie"PZL P-11c pisze:Witam kolegów
Nie wiem co z nim jeszcze zrobię ponieważ firma kurierska totalnie rozbiła to radio,
.Pozdrawiam Darek.
Do tej Nory mam: skrzynkę (ramki plastikowej nie mam, może komuś zalega), skalę, głośnik z trafem głośnikowym
na chassis z tyłu jest tabliczka z modelem: NORA GRAZ W79
http://www.radiomuseum.org/r/nora_graz_w79.html
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw, 13 lipca 2017, 16:12 przez Valdi5, łącznie zmieniany 2 razy.
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-
- 3125...6249 postów
Witam
Można zastosować transformator od stopnia końcowego z lampą EL84 lub EBL21.PZL P-11c pisze:Z braków które zauważyłem nie ma transformatora głośnikowego.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 375...499 postów
Witam kolegów
Dziękuję za identyfikację ,jest to Nora W79.Znalazłem tabliczkę o której napisał kolega , wcześniej nie widziałem że jest pod warstwą brudu tylko odczytałem nr.seryjny bo jest umieszczona pionowo a nie jak nazwa poziomo.
Protokół uszkodzenia przesyłki został spisany ,teraz przewoźnik musi się określić .Czekam jak sprawa się rozwinie.Co do elementów o których kolega wspomina napiszę wiadomość.Pozdrawiam Darek.
Dziękuję za identyfikację ,jest to Nora W79.Znalazłem tabliczkę o której napisał kolega , wcześniej nie widziałem że jest pod warstwą brudu tylko odczytałem nr.seryjny bo jest umieszczona pionowo a nie jak nazwa poziomo.
Protokół uszkodzenia przesyłki został spisany ,teraz przewoźnik musi się określić .Czekam jak sprawa się rozwinie.Co do elementów o których kolega wspomina napiszę wiadomość.Pozdrawiam Darek.
-
- 625...1249 postów
Zapewne rozwinie się tak, że mogłeś sobie sam uszkodzić po odebraniu, skoro przyjąłeś paczkę, niestety...
Swoją drogą, czy to radio było owinięte tylko w papier i sznurek? Takiej masakry jeszcze nie widziałem.
Swoją drogą, czy to radio było owinięte tylko w papier i sznurek? Takiej masakry jeszcze nie widziałem.
-
- 375...499 postów
Witam kolegów.Piotrek J. pisze:Zapewne rozwinie się tak, że mogłeś sobie sam uszkodzić po odebraniu, skoro przyjąłeś paczkę, niestety...
Mam nadzieje że reklamację rozpatrzą pozytywnie ,paczka była ubezpieczona.
Co do pakowania to tak zupełnie nie była zawinięta w papier i sznurek .Radio znajdowało się w kartonie ,przełożone przekładkami podwójnymi z kartonu i zawinięte było w folię bąbelkową.To moje drugie radio uszkodzone przez kurierów ,pierwszym był Simens Schatulle M57 ale udało się uratować .Tutaj może dzięki pomocy kolegi Valdi5 również uda się uratować radio.Pozdrawiam Darek
-
- 625...1249 postów
Na ja też miałem paczki ubezpieczone...
Czy masz udokumentowany sposób zapakowania i kurier to zapisał w protokole? Czy paczka miała naklejki "ostrożnie szkło"? Może masz większe szanse, bo to całkowita masakra, u mnie przy dwóch pękniętych skalach w historii zbierania była zawsze odmowa.
Swoją drogą, jaki kurier?
Czy masz udokumentowany sposób zapakowania i kurier to zapisał w protokole? Czy paczka miała naklejki "ostrożnie szkło"? Może masz większe szanse, bo to całkowita masakra, u mnie przy dwóch pękniętych skalach w historii zbierania była zawsze odmowa.
-
- 375...499 postów
WitamPiotrek J. pisze:Na ja też miałem paczki ubezpieczone...
No teraz kolega dał mi do myślenia ,ąż tak przewidujący nie byłem aby tworzyć taką dokumentację wysyłki paczki.Naklejek tez nie było .Liczę że przewoźnik uzna swoją winę ,mam lekcje jak przygotować wysyłkę paczki aby być przygotowanym na konsekwencje uszkodzenia paczki.Napisze jak się sprawa potoczyła.Co do rodzaju firmy kurierskiej to nie będę pisał jaka aby nie zostało to odebrane jako zła reklama.Jeżeli ktoś jest zainteresowny to napisze na pw.
Pozdrawiam Darek.
-
- 125...249 postów
na marginesie wszytskie firmy kurierskie tak traktuja przesylki w szczegolnosci od prywatnych nadawcow i to wiedza wszyscy i kurierzy i dyrekcja tych firm
przesylki od nadawcow masowych sa traktowane lepiej bo mozna stracic kontrakt np.amazona
pracowalem w sortowni przesylek
to wiem ze tak powiem z pierwszego rzutu paczka
duza paczka musi byc tak zrobiona zeby wytrzymala rzut przynajmiej na 2-3 metry
mala tak zeby na niej mogl stanac dorosly czlowiek
inna metoda jest robienie paczek bardzo ciezkich tak ze 30 kg to wtedy nie bardzo mozna nimi rzucac
notabene telewizory LCD w firmowych opakowaniach spokojnie mozna rzucac na 5-6 metrow
)
przesylki od nadawcow masowych sa traktowane lepiej bo mozna stracic kontrakt np.amazona
pracowalem w sortowni przesylek

duza paczka musi byc tak zrobiona zeby wytrzymala rzut przynajmiej na 2-3 metry
mala tak zeby na niej mogl stanac dorosly czlowiek
inna metoda jest robienie paczek bardzo ciezkich tak ze 30 kg to wtedy nie bardzo mozna nimi rzucac
notabene telewizory LCD w firmowych opakowaniach spokojnie mozna rzucac na 5-6 metrow

-
- 375...499 postów
Witam Kolegów
Obiecałem że przedstawię jak sprawa się rozwinie.Dostałem odpowiedź w sprawie przesyłki i pozostaje tylko zgrzytać zębami i pakować pancernie wszystkie przesyłki.Pozdrawiam Darek.
Obiecałem że przedstawię jak sprawa się rozwinie.Dostałem odpowiedź w sprawie przesyłki i pozostaje tylko zgrzytać zębami i pakować pancernie wszystkie przesyłki.Pozdrawiam Darek.
-
- 1250...1874 posty
Mają to gdzieś bo wiedzą że szkoda jest zbyt mała, żeby klient szedł z tym do sądu.PZL P-11c pisze:Witam Kolegów
-
- 375...499 postów
Co to za kurier?
-
- 375...499 postów
Witam Kolegów
Dzięki pomocy kolegi z forum mam już skalę, głośnik z transformatorem i gałeczki . Skrzynkę udało mi się skleić lecz musiałem położyć nowy fornir .Została do naprawy ramka bakielitowa a z tym jeszcze nie wiem jak wybrnę , dopiero wezmę się za środek.
Dzięki pomocy kolegi z forum mam już skalę, głośnik z transformatorem i gałeczki . Skrzynkę udało mi się skleić lecz musiałem położyć nowy fornir .Została do naprawy ramka bakielitowa a z tym jeszcze nie wiem jak wybrnę , dopiero wezmę się za środek.
-
- 1875...2499 postów
Witaj.
No ładnie Ci wyszła ta skrzyneczka.
Bardzo mnie interesuje technika fornirowania 'obłych' krawędzi.
Jeśli to nie tajemnica
to podziel się proszę doświadczeniem...
O ile z powierzchniami płaskimi sobie radzę, to jakoś nie moge się zebrać to zrobienia skrzynki w podobnym stylu do Twojej...
Jeśli to nie tajemnica

O ile z powierzchniami płaskimi sobie radzę, to jakoś nie moge się zebrać to zrobienia skrzynki w podobnym stylu do Twojej...
-
- 375...499 postów
WitamLocutus pisze:Witaj.
Jeśli to nie tajemnicato podziel się proszę doświadczeniem...
Forniruje używając kleju kontaktowego,staram się aby zagięcia były kryte fornirem o równych słojach.Fornir układam tak aby słoje były równolegle do zaginanej powierzchni.Przy klejeniu w poprzek słojów najczęściej pęka ,namoczenie forniru powoduje że robi się bardziej podatny na wygięcia ale to tylko przy kleju kostnym a nie kontaktowym .Ten ostatni nie lubi wilgoci przy klejeniu.Pozdrawiam Darek.