Pomoc w identyfikacji

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Pomoc w identyfikacji

Post autor: PZL P-11c »

Witam kolegów
Otrzymałem radio które ma na przedniej ściance napis Nora, niestety nie mogę zlokalizować jaki to model.Może ktoś z kolegów ma podobne radio i pomoże w identyfikacji.
Nie wiem co z nim jeszcze zrobię ponieważ firma kurierska totalnie rozbiła to radio,mam połamaną skrzynkę ,stłuczoną skalę oraz połamaną przednią ramkę bakielitowa .Z braków które zauważyłem nie ma transformatora głośnikowego.Lampy jakie się ostały to ECH11,EBF11 i podejrzewam że EM11.Ma starty napis ale z wyglądu podobna.Pozdrawiam Darek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Pomoc w identyfikacji

Post autor: Valdi5 »

PZL P-11c pisze:Witam kolegów

Nie wiem co z nim jeszcze zrobię ponieważ firma kurierska totalnie rozbiła to radio,
.Pozdrawiam Darek.
Należało przy odbiorze napisać z kurierem protokół ża zpstała przesyłka zniszczona, jeśli podpisałeś odbiór "to po herbacie"

Do tej Nory mam: skrzynkę (ramki plastikowej nie mam, może komuś zalega), skalę, głośnik z trafem głośnikowym

na chassis z tyłu jest tabliczka z modelem: NORA GRAZ W79

http://www.radiomuseum.org/r/nora_graz_w79.html

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw, 13 lipca 2017, 16:12 przez Valdi5, łącznie zmieniany 2 razy.
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
PZL P-11c pisze:Z braków które zauważyłem nie ma transformatora głośnikowego.
Można zastosować transformator od stopnia końcowego z lampą EL84 lub EBL21.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam kolegów
Dziękuję za identyfikację ,jest to Nora W79.Znalazłem tabliczkę o której napisał kolega , wcześniej nie widziałem że jest pod warstwą brudu tylko odczytałem nr.seryjny bo jest umieszczona pionowo a nie jak nazwa poziomo.
Protokół uszkodzenia przesyłki został spisany ,teraz przewoźnik musi się określić .Czekam jak sprawa się rozwinie.Co do elementów o których kolega wspomina napiszę wiadomość.Pozdrawiam Darek.
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

Zapewne rozwinie się tak, że mogłeś sobie sam uszkodzić po odebraniu, skoro przyjąłeś paczkę, niestety...
Swoją drogą, czy to radio było owinięte tylko w papier i sznurek? Takiej masakry jeszcze nie widziałem.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Piotrek J. pisze:Zapewne rozwinie się tak, że mogłeś sobie sam uszkodzić po odebraniu, skoro przyjąłeś paczkę, niestety...
Swoją drogą, czy to radio było owinięte tylko w papier i sznurek? Takiej masakry jeszcze nie widziałem.
Witam kolegów.
Mam nadzieje że reklamację rozpatrzą pozytywnie ,paczka była ubezpieczona.
Co do pakowania to tak zupełnie nie była zawinięta w papier i sznurek .Radio znajdowało się w kartonie ,przełożone przekładkami podwójnymi z kartonu i zawinięte było w folię bąbelkową.To moje drugie radio uszkodzone przez kurierów ,pierwszym był Simens Schatulle M57 ale udało się uratować .Tutaj może dzięki pomocy kolegi Valdi5 również uda się uratować radio.Pozdrawiam Darek
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

Na ja też miałem paczki ubezpieczone...
Czy masz udokumentowany sposób zapakowania i kurier to zapisał w protokole? Czy paczka miała naklejki "ostrożnie szkło"? Może masz większe szanse, bo to całkowita masakra, u mnie przy dwóch pękniętych skalach w historii zbierania była zawsze odmowa.
Swoją drogą, jaki kurier?
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Piotrek J. pisze:Na ja też miałem paczki ubezpieczone...
Czy masz udokumentowany sposób zapakowania i kurier to zapisał w protokole? Czy paczka miała naklejki "ostrożnie szkło"? Może masz większe szanse, bo to całkowita masakra, u mnie przy dwóch pękniętych skalach w historii zbierania była zawsze odmowa.
Swoją drogą, jaki kurier?
Witam
No teraz kolega dał mi do myślenia ,ąż tak przewidujący nie byłem aby tworzyć taką dokumentację wysyłki paczki.Naklejek tez nie było .Liczę że przewoźnik uzna swoją winę ,mam lekcje jak przygotować wysyłkę paczki aby być przygotowanym na konsekwencje uszkodzenia paczki.Napisze jak się sprawa potoczyła.Co do rodzaju firmy kurierskiej to nie będę pisał jaka aby nie zostało to odebrane jako zła reklama.Jeżeli ktoś jest zainteresowny to napisze na pw.
Pozdrawiam Darek.
kyller
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: kyller »

na marginesie wszytskie firmy kurierskie tak traktuja przesylki w szczegolnosci od prywatnych nadawcow i to wiedza wszyscy i kurierzy i dyrekcja tych firm
przesylki od nadawcow masowych sa traktowane lepiej bo mozna stracic kontrakt np.amazona
pracowalem w sortowni przesylek :-) to wiem ze tak powiem z pierwszego rzutu paczka
duza paczka musi byc tak zrobiona zeby wytrzymala rzut przynajmiej na 2-3 metry
mala tak zeby na niej mogl stanac dorosly czlowiek
inna metoda jest robienie paczek bardzo ciezkich tak ze 30 kg to wtedy nie bardzo mozna nimi rzucac
notabene telewizory LCD w firmowych opakowaniach spokojnie mozna rzucac na 5-6 metrow :-))
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam Kolegów
Obiecałem że przedstawię jak sprawa się rozwinie.Dostałem odpowiedź w sprawie przesyłki i pozostaje tylko zgrzytać zębami i pakować pancernie wszystkie przesyłki.Pozdrawiam Darek.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

PZL P-11c pisze:Witam Kolegów
Obiecałem że przedstawię jak sprawa się rozwinie.Dostałem odpowiedź w sprawie przesyłki i pozostaje tylko zgrzytać zębami i pakować pancernie wszystkie przesyłki.Pozdrawiam Darek.
Mają to gdzieś bo wiedzą że szkoda jest zbyt mała, żeby klient szedł z tym do sądu.
tiquet
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: tiquet »

Co to za kurier?
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam Kolegów
Dzięki pomocy kolegi z forum mam już skalę, głośnik z transformatorem i gałeczki . Skrzynkę udało mi się skleić lecz musiałem położyć nowy fornir .Została do naprawy ramka bakielitowa a z tym jeszcze nie wiem jak wybrnę , dopiero wezmę się za środek.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Witaj.
No ładnie Ci wyszła ta skrzyneczka.
Bardzo mnie interesuje technika fornirowania 'obłych' krawędzi.
Jeśli to nie tajemnica :wink: to podziel się proszę doświadczeniem...
O ile z powierzchniami płaskimi sobie radzę, to jakoś nie moge się zebrać to zrobienia skrzynki w podobnym stylu do Twojej...
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Locutus pisze:Witaj.
No ładnie Ci wyszła ta skrzyneczka.
Bardzo mnie interesuje technika fornirowania 'obłych' krawędzi.
Jeśli to nie tajemnica :wink: to podziel się proszę doświadczeniem...
O ile z powierzchniami płaskimi sobie radzę, to jakoś nie moge się zebrać to zrobienia skrzynki w podobnym stylu do Twojej...
Witam
Forniruje używając kleju kontaktowego,staram się aby zagięcia były kryte fornirem o równych słojach.Fornir układam tak aby słoje były równolegle do zaginanej powierzchni.Przy klejeniu w poprzek słojów najczęściej pęka ,namoczenie forniru powoduje że robi się bardziej podatny na wygięcia ale to tylko przy kleju kostnym a nie kontaktowym .Ten ostatni nie lubi wilgoci przy klejeniu.Pozdrawiam Darek.