Detektor w stylu retro.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Detektor w stylu retro.

Post autor: staku »

Cześć.
Zaczęło się tutaj: viewtopic.php?f=11&t=29338&start=180 . Tak mi się spodobał detektorek pokazany przez Kolegę Kraz, iż postanowiłem sam sobie zrobić coś podobnego. Nie znaczy to, że regen z linka pójdzie w odstawkę, ale w przypadku detektora zmieniłem strategię. Robię od razu na gotowo a nie jak w przypadku regena, gdzie po trzecim prototypie nieco się znudziłem :wink:
Tak więc mając już wymiary pogadałem ze stolarzem i efekt jego rozpędu widoczny jest poniżej.
DSCN2973.JPG
Miała być jedna skrzyneczka, ale na szczęście wyszło więcej, i dobrze, bo już mi braciszkowie rezerwację poczynili :) . Górna ścianka nie będzie z tworzywa jak w "PDK" a z braku takiegoż materiału z drewna.

Najważniejszą częścią takiego odbiornika są cewki. Zabrałem się do roboty w oparciu o to: http://www.pa2mrx.nl/UK/PA2MRX-UK.htm?c ... ing_uk.htm i urodziło się takie monstrum:
DSCN2982.JPG
Jak już było narzędzie, to wczorajszy wieczór poświęciłem na plątanie cewki. W sumie się udało, ale chyba nieco przesadziłem z grubością drutu. Cewka ma 160 zwojów i 17 centymetrów średnicy a nawijałem drutem 0.5 od Kolegi Vic384 (serdeczne dzięki). Ciekawe jak przy tych rozmiarach wygląda jej dobroć (a może bylejakość). Będę musiał użyć cieńszego drutu albo zmienić sposób nawijania. Taka oto wielka kobyła wyszła:
DSCN2975.JPG
DSCN2981.JPG
To tyle z aktualnych prac. O ile mam kopie gałek od Detefona i większe jak te planowane do regena, to na razie nie mam ich na co założyć. Równolegle trzeba myśleć o agregacie. Najprostsza do wykonania wydaje mi się konstrukcja agregatu jak właśnie w Detefonie, przy czym nie mam pojęcia czego by tu użyć na przekładki izolujące. Alternatywą jest użycie połowy z podwójnego pionierkowego agregatu i zabudowanie w płyty tekstolitowe aby upodobnić agregat do tych z epoki.
W sumie jeszcze sporo detali do dorobienia, jednak mam mam nadzieję, iż tym razem pierwszy odbiór uzyskam na kompletnym, gotowym do pokazania ludziom radiu :wink: .

Tak jeszcze w kwestii elementów niezbędnych do odbioru detektorowego.
Może komuś zalega zbędny kabłąk do słuchawek?
Kupiłem kiedyś za piątaka dwie słuchawki z czego jedna była wewnątrz kompletnie zniszczona. Naprawiłem i mam :D , tylko nijak na głowę założyć.
DSCN2989.JPG
Pozdrawiam
Staszek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Detektor w stylu retro.

Post autor: Jado »

Witam :-)
Miło widzieć, że ktoś coś jeszcze robi w stylu retro - i to jak ;-)
Skrzyneczki wyszły bardzo ładnie - ciekawym jednak czy planujesz dać do nich jakieś elementy bakelitowe czy mosiężne? Ja zawsze lubię takowe dodawać - dla lepszego wyglądu ;-)

Jeśli chodzi o cewki, to im grubszy drut, tym dobroć cewki rośnie - miałem okazję to sprawdzić podczas zabaw z anteną ramową - ta nawijana drutem 0,5 miała gorszą dobroć od tej nawijanej drutem 0,65. Podobnie nawinąłem kiedyś cewki drutem DNEJ 0,05 - koszykowo na mojej nawijarce. I niestety dobroć słabiutka, słabiutka.... Owszem - cewka była mała i zgrabna bo cieniutki drucik, ale dobroć najgorsza ze wszystkich cewek. Podobnie jest z bardzo cienką licą - mam taką 8 x 0,03 i też ceweczki małe i zgrabne wychodzą, ale dobroć słabiutka - podobna do cieniutkiego drucika.
Dla przypomnienia ten wątek: viewtopic.php?f=11&t=29553

Zawsze mnie też zastanawiało na ile taka duża cewka może zachowywać się jak mała antena ramowa - w końcu ma już dość duże gabaryty :-)

A propos przekładek izolujących - niedawno byliśmy na wyprzedaży mienia wojskowego w Kopanej i tam kupiłem m.in. taśmę teflonową - o grubościach 0,1 i 0,2mm. Niestety szerokość taśmy wynosi tylko 20mm, więc jest za wąska na agregat (chyba, że byłby bardzo mały).
Być może jednak istnieje szersza taśma teflonowa do kupienia na przykład na Allegro. Teflon stratność ma minimalną, więc jest w tej roli idealny.
A drugi materiał to mika oczywiście - ale też trzeba zdobyć ładne, czyste kawałki o odp. wymiarach i grubości (można też samemu sobie mikę porozdzielać na cieńsze płatki - w razie potrzeby).
A agregat musi być koniecznie z izolowanymi płytkami? - nie może być powietrzny? W sumie powietrze najlepszym izolatorem (nie licząc próżni). Robiłeś już takie - z tego co pamiętam.
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
kraz

Post autor: kraz »

staku pisze: Najważniejszą częścią takiego odbiornika są cewki. Zabrałem się do roboty w oparciu o to: http://www.pa2mrx.nl/UK/PA2MRX-UK.htm?c ... ing_uk.htm i urodziło się takie monstrum:
DSCN2982.JPG
Jak już było narzędzie, to wczorajszy wieczór poświęciłem na plątanie cewki. W sumie się udało, ale chyba nieco przesadziłem z grubością drutu. Cewka ma 160 zwojów i 17 centymetrów średnicy a nawijałem drutem 0.5 od Kolegi Vic384 (serdeczne dzięki). Ciekawe jak przy tych rozmiarach wygląda jej dobroć (a może bylejakość). Będę musiał użyć cieńszego drutu albo zmienić sposób nawijania. Taka oto wielka kobyła wyszła
Witam, szycie koledze prawie wyszło tylko trzeba się cofnąć i załapać wszystkie komórki i z drugiej strony tak samo :wink: , pozdrawiam Hieronim.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Jado, na licę 8x0,03 niestety jestem skazany bo zwyczajnie nie mam zbyt dużych ilości innej. Daje radę w Pionierkach i jemu podobnych. Bardziej wyczynowych cewek nie robiłem. W sumie to Twoja sprawka, że w ogóle tą licę posiadam :wink:
Wiem, że grubość drutu ma duże znaczenie, ale trzeba wyważyć pomiędzy parametrami a wyglądem. Te detektory zapewne po paru dniach zabawy powędrują na półki, to pasuje żeby sensownie wyglądały.
Agregat nie musi być izolowany, ale taki jak kiedyś zrobiłem do regena to armata na muchę.

Kraz - szycie jest zrobione w połowie. Zamierzam "doszyć" resztę innym kolorem. Zobaczymy jak wyjdzie, tylko nie wynalazłem w domu odpowiednich nici w innym kolorze niż biały.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Cewki zdaje się ( o ile planujesz) i tak będą wymienne, więc zawsze możesz zrobić kilka - jedne lepsze dla odbioru (te większe), inne lepsze dla wyglądu (te mniejsze) - będą się lepiej prezentowały na półce ;-)

Zrobiłem mały research po książkach które mam w sprawie konstrukcji cewek, znalazłem trochę materiałów ....no i... właśnie - nie do końca mamy tu ujednolicone nazewnictwo cewek. Bo są tak: cewki koszykowe, komórkowe, krzyżowe, węzowe (czy też może wężowe?), pszczółkowe i szczelinowe :shock: Może uda nam się tu przy okazji wyjaśnić i ujednolicić terminologię.
Oto skany z książek na ten temat:
1. Książka "Radio a życie" Burzyńskiego z 1925roku (nie przejmujcie się tekstem - bo jest najwidoczniej przesunięty w stosunku do rysunków):
RaZ_cewki_1.jpg
RaZ_cewki_2.jpg
RaZ_cewki_3.jpg
RaZ_cewki_4.jpg
RaZ_cewki_5.jpg
W/g tej książki cewka koszykowa to cewka nawijana na płaskim kartonie ze szczelinami. Natomiast cewka, którą my obecnie uznajemy za koszykową nazywa się tu cewką "pszczółkową" :roll:

2. Książka Niemczyńskiego "Budowa radjoodbiorników i wzmacniaczy" z roku 1927:
Niemczynski_cewki_1.png
Niemczynski_cewki_2.png
Niemczynski_cewki_3.png
Niemczynski_cewki_4.png
Niemczynski_cewki_5.png
cdn.
Ostatnio zmieniony sob, 20 maja 2017, 14:16 przez Jado, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Niemczynski_cewki_6.png
Niemczynski_cewki_7.png
Tu jak widać nazewnictwo się zmieniło - mamy cewkę wezową i cewkę szczelinową :shock:

3. Książka Poradnik radioamatora M. Szczurka z 1956 roku:
Szcz_cewki_1.jpg
Szcz_cewki_2.jpg
Tutaj jest cewka koszykowa i komórkowa - z dokładnym rysunkiem.

4. Książka Poradnik radioamatora - praca zbiorowa z 1983 roku:
PR_cewki.jpg
Tutaj mamy różne opisy tej samej cewki na jednej stronie (zakreśliłem) - raz nazywa się ona koszykowa, raz krzyżowa :roll:

No i jak się w końcu która cewka nazywa? :lol:
Mam pewne typy, ale ciekawy jestem Waszych ;-)
Pozdrawiam

Jado.

cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Jado pisze: czy planujesz dać do nich jakieś elementy bakelitowe....
A drugi materiał to mika oczywiście - ale też trzeba zdobyć ładne, czyste kawałki o odp. wymiarach i grubości.
Podwójne bakelitowe ( prawdziwy miodowy bakelit z wyglądu miodzio i prawdziwy NOS) gniazda bananowe (innych brak) są do kupienia na Wolumenie za, niestety, całego złocisza za sztukę ale za to montaż prosty do drewnianej lub metalowej obudowy, płytki angielskiej miki (coś ok. 40x50mm) leżą u mnie na strychu i dla chętnego za dobre słowo, na Wolumenie można czasem trafić ładne duże kawałki.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Witam,
A w którym miejscu te gniazda bananowe? Bo jakoś mi się nie rzuciły w oczy - widziałem dzisiaj łączówki lutownicze do zaciskania na pasku bakelitu/itp..o których była mowa w innym wątku (akurat mam takie, bo swojego czasu dostałem torebkę takowych od Alka), ale tych bananów nie zauważyłem - a czasami mogły by się przydać.
Pozdrawiam

Jado.

cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Łączówki na stoisku pana generała (autentyczny z PRL-u), jak stałeś naprzeciwko jego stoiska to kierując się w lewo po lewej ręce (kilkanaście metrów dalej) masz stoisko gościa z lampami oscyloskopowymi na wierzchu (leżą zawsze, naprzeciwko niego dobrze zaopatrzony gość z półprzewodnikami), na ziemi w pudełku ma te gniazda, przynajmniej od kilkunastu tygodni, dziś też miał. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Generał obok Florka?...Fiu, fiu...:-) Niezłe towarzystwo się tam zebrało :shock:
Dzięki za info - następnym razem pooglądam sobie te gniazda bananowe i może coś kupię.
Niby często latam po Wolumenie, ale widać za szybko, bo nie wszystko zauważam :roll:
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Hej!
Przez weekend nie za bardzo miałem jak pisać, ale za to dwie kolejne cewki zostały nawinięte.
Patrząc od lewej dwie pierwsze mają po 160 zwojów różnymi drutami a ostatnia 60. Jak je zaprawię do wtyczek będzie można podmieniać i testować. Swoją drogą, zna ktoś może jaki rozstaw miały bolce w oryginalnych cewkach?
Jado - według zamieszczonych przez Ciebie materiałów, moje cewki to koszykowe. Mam jeszcze ochotę na "pszczółkowe" bo mi się bardzo podobają, ale do nich będzie trzeba przygotować nowe motowidło z parzystą liczbą kołków.
DSCN2998.JPG
Pytałeś o bakelity. Nie mam jeszcze oprawki na kryształek i trzeba będzie coś wykombinować. Na początek spróbuję reanimować to:
DSCN3001.JPG
Co do użycia miki jako przekładek w kondensatorze, czy mika da się wycinać w skomplikowane kształty domowymi sposobami?
Nigdy jakoś nie miałem okazji próbować i nie wiem. Cirrostrato - dziękuje za propozycję, jednak kawałki 40x50 chyba będą zbyt małe.
DSCN3003.JPG
Mam ochotę odreperować agregat z wykopkowego Detefona a przy okazji zrobić to tak, żeby części zamiennych starczyło na jeszcze dwie sztuki :wink:

Ostatnio coś jestem rozkojarzony. Co ja się naszukałem brakującej gałki. Wiedziałem, że zrobiłem trzy kopie i nie mogłem się jednej doliczyć. Na dzisiaj zapowiadali deszcz i poszedłem do ogrodu sprzątnąć radio "grilowe" i co?
DSCN3006.JPG
i się znalazło. A w sobotę kręciłem tym radiem i jakoś mi się nie zakodowało.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Czy to radio "grillowe" to enerdowski STERN?Na skali jeszcze stary UKF,to chyba na Polski rynek.Przestrojone,czy gra na długich?
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Tak, to jest R110.
Dostałem kiedyś takiego strucla z przeznaczeniem na odzysk tranzystorów germanowych. Szkoda mi się go zrobiło, dorobiłem nową obudowę, przestroiłem UKF i teraz się odwdzięcza. Baterki wystarczają na 1.5 sezonu przy dość intensywnym użytkowaniu.
P1110816.JPG
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

staku pisze:Hej!
Przez weekend nie za bardzo miałem jak pisać, ale za to dwie kolejne cewki zostały nawinięte.
Patrząc od lewej dwie pierwsze mają po 160 zwojów różnymi drutami a ostatnia 60. Jak je zaprawię do wtyczek będzie można podmieniać i testować. Swoją drogą, zna ktoś może jaki rozstaw miały bolce w oryginalnych cewkach?
Rozstawu niestety nie znam - nie wiem czy był ustandaryzowany, może u każdego z producentów był inny?
staku pisze: Jado - według zamieszczonych przez Ciebie materiałów, moje cewki to koszykowe. Mam jeszcze ochotę na "pszczółkowe" bo mi się bardzo podobają, ale do nich będzie trzeba przygotować nowe motowidło z parzystą liczbą kołków.
Zastanawiałem się nad rozszyfrowaniem nazewnictwa i wydaje mi się, że powinno ono wyglądać tak:

1.Cewki koszykowe. Cewki koszykowe dzieliły się na takie jak u Ciebie (nazwijmy ją ogólnie koszykową) , koszykowe płaskie (nazywane też "ze szczeliną - takie jak w odbiorniku Manczarskiego), oraz takie jak na rysunku u Szczurka na pierwszej stronie u góry - nawijane pomiędzy wbitymi w deskę pionowo drutami (cylindryczno-koszykowa).
Podejrzewam, że może być więcej odmian cewek koszykowych, o różnych kształtach uzwojeń - niekiedy bardzo skomplikowanych (takie małe dzieła sztuki).

2. Cewki komórkowe - nazywane też inaczej cewkami pszczółkowymi lub węzowymi. Ich uzwojenia krzyżują się wzajemnie, ale pomiędzy drutami jest zostawiony odstęp (kolejne zwoje nie przylegają do siebie, tylko są odsunięte), dzięki czemu między drutami mamy "komórki" o kształcie rombu. W linku anglojęzycznym który podałeś wyżej taka cewka nazywana jest cewką "o strukturze plastra miodu" czyli podobna do naszej pszczółki :-)

3. Cewki o uzwojeniu krzyżowym - podobne układem zwojów do komórkowych, ale zwoje przylegają ciasno do siebie (jak w filtrach p.cz. od Pioniera np.) To już bardziej współczesne cewki, o mniejszych gabarytach.
staku pisze: Pytałeś o bakelity. Nie mam jeszcze oprawki na kryształek i trzeba będzie coś wykombinować. Na początek spróbuję reanimować to:
Jakbyś potrzebował zdjęcia kryształka, to w razie czego służę pomocą - kiedyś chciałem sobie taki wykonać, ale w międzyczasie kupiłem oryginalny i nie musiałem nic robić :-)
staku pisze: Co do użycia miki jako przekładek w kondensatorze, czy mika da się wycinać w skomplikowane kształty domowymi sposobami?
Nigdy jakoś nie miałem okazji próbować i nie wiem.
Myślę, że piłką włosową z cienkim brzeszczotem to z grubsza dało by radę, choć brzegi linii cięcia będą nieco postrzępione (im cieńszy brzeszczot tym mniej) - inaczej musiałbyś mieć wykrojnik, żeby wycinać takie kształty jak te tarczki podtrzymujące w lampach.
Zastanawiam się czy nie dało by się takiego zrobić w ten sposób, że z paska blachy wygiąć żądany kształt (będzie to wygladać podobnie jak foremka do wycinania ciastek z rozwałkowanego ciasta), zaostrzyć jeden brzeg, przylutować do grubszego kawałka blachy drugim brzegiem (albo może wystarczy położyć na to kawałek deski), a następnie walnąć (może kilka razy) w toto młotkiem podłożywszy uprzednio kawałek miki, a pod nim kawałek równej deski. Lepiej było by chyba tu użyć prasy, zamiast młotka - mniej zniszczeń :lol: Wycinarka do kółek na tej zasadzie działa.
Ale to tak czy inaczej rodzaj partyzantki ;-)
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Hej!
Chętnie obejrzę kilka fotek z detalami oprawki kryształka. Jakie będę robił jeszcze nie wiem, ale chyba coś na kształt tych z Detefonu. Na Allegro właśnie ktoś wystawia detektorek "Philmore". Warto obejrzeć zdjęcia jak w nim rozwiązane jest mocowanie galeny i styk :wink: . Znając życie, to jak już coś w bólach się uda zbudować to trafi się oryginał.

Co do przekładek izolacyjnych, szukam czegoś co by się dało w miarę łatwo obrobić. Mika mogła by być użyta gdyby stator miał kształt prostokątny. Wtedy łatwo pociąć i tylko otworki na szpilki zrobić. No ale do tego potrzeba większe formatki.

Pozdrawiam
Staszek