Zaczęło się tutaj: viewtopic.php?f=11&t=29338&start=180 . Tak mi się spodobał detektorek pokazany przez Kolegę Kraz, iż postanowiłem sam sobie zrobić coś podobnego. Nie znaczy to, że regen z linka pójdzie w odstawkę, ale w przypadku detektora zmieniłem strategię. Robię od razu na gotowo a nie jak w przypadku regena, gdzie po trzecim prototypie nieco się znudziłem

Tak więc mając już wymiary pogadałem ze stolarzem i efekt jego rozpędu widoczny jest poniżej. Miała być jedna skrzyneczka, ale na szczęście wyszło więcej, i dobrze, bo już mi braciszkowie rezerwację poczynili

Najważniejszą częścią takiego odbiornika są cewki. Zabrałem się do roboty w oparciu o to: http://www.pa2mrx.nl/UK/PA2MRX-UK.htm?c ... ing_uk.htm i urodziło się takie monstrum: Jak już było narzędzie, to wczorajszy wieczór poświęciłem na plątanie cewki. W sumie się udało, ale chyba nieco przesadziłem z grubością drutu. Cewka ma 160 zwojów i 17 centymetrów średnicy a nawijałem drutem 0.5 od Kolegi Vic384 (serdeczne dzięki). Ciekawe jak przy tych rozmiarach wygląda jej dobroć (a może bylejakość). Będę musiał użyć cieńszego drutu albo zmienić sposób nawijania. Taka oto wielka kobyła wyszła: To tyle z aktualnych prac. O ile mam kopie gałek od Detefona i większe jak te planowane do regena, to na razie nie mam ich na co założyć. Równolegle trzeba myśleć o agregacie. Najprostsza do wykonania wydaje mi się konstrukcja agregatu jak właśnie w Detefonie, przy czym nie mam pojęcia czego by tu użyć na przekładki izolujące. Alternatywą jest użycie połowy z podwójnego pionierkowego agregatu i zabudowanie w płyty tekstolitowe aby upodobnić agregat do tych z epoki.
W sumie jeszcze sporo detali do dorobienia, jednak mam mam nadzieję, iż tym razem pierwszy odbiór uzyskam na kompletnym, gotowym do pokazania ludziom radiu

Tak jeszcze w kwestii elementów niezbędnych do odbioru detektorowego.
Może komuś zalega zbędny kabłąk do słuchawek?
Kupiłem kiedyś za piątaka dwie słuchawki z czego jedna była wewnątrz kompletnie zniszczona. Naprawiłem i mam

Staszek