RADIOLA z Dzierżoniowa ????

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

RADIOLA z Dzierżoniowa ????

Post autor: IdeL »

IdeL
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Taż to stary Polonez!

Post autor: ZoltAn »

Alias Pionier czy Mazur - na talony w wersji dla wysłużonych "wicie, ten tego, ehrhree, rozumicie" - czyli POLONEZ!

Identyczny (ale - niestety - z wyprutym gramofonem i bardzo zapuszczony) stoi (albo stał...) w komisie na Zimnej Wody w Gliwicach :lol: :lol: :lol:

Pzdr. ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Wszystko cacy, ale dlaczego w niemczech występował pod nazwą RADIOLA :?: :?:

Pozdroofki
IdeL
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

A cholera wie!

Niewykluczone, że albo Diora "murzyniła" go na eksport dla Niemców pod nazwš Radiola (innego wytłumaczenia nie znajduję) albo to Niemcy (DDR czy BRD???) zrobili go dla PRL na jakieœ limitowane małoseryjne zamówienie pod nazwa Polonez.

Tak jak DDR robiła Beethovena czy EAW 600 z polskimi napisami na skali.

Czy taka AGA: występuja u nas różne odmiany tego szwedzkiego - jakby nie patrzeć - radia. I z lampami amerykańskimi i z polskimi z 5Y3 albo AZ1 w prostowniku, z okiem magicznym USA albo EM4 a takze i bez "oczka".
A potem jeszcze doszła Stolica, Wola i Syrena... W innych skrzynkach...

W Niemczech mógł znaleŸć się wraz z bagażem przesiedleńców ze Œlšska albo po połaczeniu się BRD z DDR.

U Trusza ani u Bartkiewicza tego radia nie znalazłem.

Będę musiał zajrzeć do tego komisu (jeœli Poldek jeszcze tam stoi) i obfotografować to radio - zwłaszcza tylnš œciankę.

Pzdr. ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Masz rację - ale swoją drogą zawsze sądziłem, że jest to twór polski ...
Chyba jednak może być "murzyniony" :D :D
Fajne określenie

Pozdroofki
IdeL
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

IdeL pisze:Wszystko cacy, ale dlaczego w niemczech występował pod nazwą RADIOLA :?: :?:
Możliwe, że kombinacja radio + gramofon była określana mianem 'radiola'
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

tszczesn pisze: Możliwe, że kombinacja radio + gramofon była określana mianem 'radiola'
Możliwe - tylko "po kiego" wypisywaliby na skali RADIOLA :?: :?:
Mówiąc szczerze jakoś nigdy nie przyglądałem się temu odbiornikowi (choć ze dwa razy miałem szansę wejść w jego posiadanie za kwotę umiarkowaną) - i nie wiem co w wersji polskiej napisali na skali...

Pozdroofki
IdeL
OTLamp

Post autor: OTLamp »

IdeL pisze: Mówiąc szczerze jakoś nigdy nie przyglądałem się temu odbiornikowi (choć ze dwa razy miałem szansę wejść w jego posiadanie za kwotę umiarkowaną) - i nie wiem co w wersji polskiej napisali na skali...
W wersji polskiej ma na skali "Polonez" : http://www.oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=9

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ale za to ...

... na zdjęciu z eBay (niestety mało czytelnym) wyraźnie widać charakterystyczne logo polskiej "elektryki" - pół koła zębatego na prostokącie :!:

Nazwisko (albo ksywka) nabywcy ma wyraźnie słowiańskie brzmienie: petrischka - jakieś sentymenty?

Muszę napisać do kupca z eBay mail z prośbą o fotografie tylnej ścianki i wnętrzności - może sprawa się wyjaśni definitywnie?
IdeL pisze: Możliwe - tylko "po kiego" wypisywaliby na skali RADIOLA :?: :?:
Pamiętam smaczną aferkę z radiem Kos - eksportowanym masowo do któregoś z krajów islamskich (Iraku? Libii? Syrii?).
Radio stało się tam przebojem rynkowym, ale... pierwszy transport wrócił do Polski nawet niewypakowany ze statku :!: :!: :!:

Dlaczego?

Otóż słowo "kos" w ichnim języku to nasz poczciwy "ch***" (w staropolszczyźnie był to m.in. "kuś" - zwróćcie Kochani uwagę na podobieństwo do słowa "kos". :wink:

Czyżby kuś(ka) było tylko spolszczeniem :?:

Spróbujcie w Czechach stwierdzić : "szukam psa, który merda ogonem" - w czeszczynie zaznaczone słowa to wyjątkowo twarde wulgaryzmy :!:

U Czechów "frajer" (od frei - czyli wolny) to kawaler - a u nas???

A mi raczej trudno sobie wyobrazić Poloneza grającego w germańskim domu...

Pzdr. ZoltAn