wzmacniacz do samochodówki,czyli was ist das?

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

wzmacniacz do samochodówki,czyli was ist das?

Post autor: romanradio »

Witam
Potrzebny mi był osobny wzmacniacz do starego radia samochodowego Blaupunkt Frankfurt z 1966r który nie ma takowego od "urodzenia",kupiłem więc wystawione jako wzmacniacz urządzenie.Także Blaupunkt ,na nalepce pisze Empfenger teil czyli po naszemu część odbiornika.Ma 4-ry osobne końcówki na marnych TDA2005,i napchane sporo innych układów scalonych,około 20 szt.hybrydy na ceramice itd. :shock: Jak na razie nie działa,po podpięciu dodatkowego napięcia 12V na styk załączający (przez przekażnik) główne zasilanie 12V nic się nie dzieje.Ale to nic,chodzi mi o to co w tym urządzeniu jeszcze znalazłem.Gniazdo anteny samochodowej zabezpieczone przeciwprzepięciowo.Moduły -jeden pcz.AM z filtem ceramicznym 455kHz,dwa inne modułyz głowicami UKF(?) i pcz z filtrami ceramicznymi 10,7Mhz,w jednym wsadzony kwarc 27,500 Mhz
.Czy ktoś wie dokładnie co to jest?
Roman
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: wzmacniacz do samochodówki,czyli was ist das?

Post autor: Marek7HBV »

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

Marek7HBV pisze:np http://www.ebay.ie/itm/222128596747 szyna I 2
Bardzo dziękuję!
No i okazuje się,że chciałem ten amplituner/ kupiony jako wzmacniacz/ :? zastosować do radia o jakieś 20 lat starszego.To chyba zły pomysł,już lepiej do amplitunera dokupić ten wyglądający jak kpl. radio panel sterujący .A do Frankfurta dorobić wzmacniacz na jakimś TDAxxxx
pozdrawiam
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Bobiq »

Interaktywne menu:)
Pionier U2
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: czyt »

Kupiłem radio audio5 - ficher bodajże - z napisem PROD - zabezpieczone. To chyba podobnie. Ale wzmacniacz dał się wykroić i jest to jakiś mosfet 4x45W (TDA 8596, lub podobny - kompletny, zabezpieczony, nieśmiertelny). Działa. Jedynie potencjometry kupione, do bani i trzeszczą od nowego. Pomijam kwestię równomierności startu od zera. Wnioski: Można wyrwać końcówkę za bezcen, wstawić toroida 50VA i cieszyć się końcówką 4x jakiś 25Watów w sumie oczywiście. I to w obudowie po całym radio samochodowym. Obecne mają obudowy połówki, lub nawet mniejsze.
4x45 to już trzeba zasilić czymś poważnym.
Czas syntezy, RDS, zabezpieczeń na ISO, stworzył radia samochodowe, typu do tego samochodu. Ale próbować odzyskać coś niecoś zawsze można. Ten mój wzmacniacz, to jedynie tylnia ścianka i to większość stanowi radiator. Cały środek to był CD i radio - odciąłem kątówką. Przypuszczam, że potrzebowałeś właśnie czegoś takiego. Masz sygnał i sterowanie, więc problem dzisiejszych potencjometrów u ciebie by odpadł.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.