Witam Szanownych
czy można położyć lakier na politurowaną skrzynkę? Sama politura jest ładna ale trzebaby nałożyć jeszcze kilka warstw żeby nadać połysk - niestety nie mam warunków. Mam natomiast możliwość nałożenia natryskowo lakieru w profesjonalnym zakładzie meblarskim. Muszę tylko przywieźć skrzynkę przygotowaną lakierowania. Czy muszę się pozbyć politury? Czy wystarczy tylko lekko przeszlifować powierzchnię i pryskać?
Dziękuję z góry za odpowiedź.
Lakier na politurę
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Lakier na politurę
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
Re: Lakier na politurę
Może i można , ale lepiej /bezpieczniej zdjąć stare warstwy i przygotować jak się należy, A jest położona politura natutalna czy syntetyczna? bo jak syntetyczna to można położyć na nią.A nie lepiej przywrócić blask starej? koszt niewielki a i pracy nie za wiele.Jakbyś zapodał jakieś foty to lepiej było by ocenić.
-
- 625...1249 postów
Raczej nałożona jest politura szelakowa. Generalnie skrzynka ładnie wygląda ale nie ma blasku. Przy biegającym małym człowieku nie ma opcji na zabawy z chemikaliami... Ewentualnie mógłbym oddać komuś kto to potrafi dobrze zrobić (politurę).
in gain we trust
-
- 1250...1874 posty
Ja ostatnio kładłem na 4 warstwy politury dwie warstwy lakieru akrylowego. I działa. Tylko dobrze by było przeszlifować powierzchnię politury drobnym papierem ściernym, żeby lakier dobrze zwilżał powierzchnię politury.
Politura dała głębię, a akryl połysk. Akryl jako wodny lakier nie rozpuszcza poprzednich warstw - gorzej może być z innymi rodzajami lakierów.
Politura dała głębię, a akryl połysk. Akryl jako wodny lakier nie rozpuszcza poprzednich warstw - gorzej może być z innymi rodzajami lakierów.
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Ale tu nie ma mowy o zabawie z chemikaliami przy biegającym małym czlowieku , mowa o politurze szelakowej .Jak chcesz tylko żeby błyszczała skrzyneczka , a jest szelak spróbuj może tak; dobrze umyj , przeszlifuj na mokro papierem wodnym 2000 + , odtłuść benzynką ekstrakcyjną, zrób gałgan jak do politurowania patrz-poradnik Zagore zapodaj do niego czystego spirytusu, ewentualnie bezbarwnego denaturatu i przeleć skrzyneczke ruchami kolistymi kilkakrotnie czekając pomiędzy poszczególnymi razami do wyschnięcia.Koszt 20 zł smrodku niewiele roboty na 1/2 godz. na podwórko wyjdz.
Edit.Widze że kolega i ja mamy przysłowiowy rzut beretem od siebie
Wałbrzych-Świdnica 
Edit.Widze że kolega i ja mamy przysłowiowy rzut beretem od siebie

-
- 1875...2499 postów
Młodego dać do worka plastikowego ale z dziurami coby sie nie poddusił.
Teź bym sprobowal przeszlifować i zapolerować gałganem wełnianym a potem akryl .
Tomasz
Teź bym sprobowal przeszlifować i zapolerować gałganem wełnianym a potem akryl .
Tomasz