Witam kolegów.
Zakupiłem dziś to ,,radyjko,, w stanie bdb, jak można wywnioskować z fotografii. Z opisu wynika, że radio działało do końca, trochę czasu przeleżało na strychu. Mam prośbę czy ktoś z kolegów posiada/posiadał lub miał styczność z tym radiem i mógłby małe co nie co o radyjku skrobnąć?
kogigogi pisze:Mam prośbe czy ktoś z kolegów posiada/posiadał lub miał styczność z tym radiem i mógłby małe co nie co o radyjku skrobnąć?
Zakładam, że ktoś czyta coś przed odpowiedzią dla kogoś, i wie jak radio wygląda. Radio jeszcze w drodze (mam nadzieje, że dotrze w jednym kawałku). Jak będzie, cyknę i wkleję kilka fot.
Tomku.Stradivari 4 nigdy nie widziałem wiec się nie wypowiem ale chętnie pokukam na foty.Był także produkowany w Zachodnich ale zupełnie inne radio.Pamiętam modele od 1 do 3.Najladniejsza była 1-ka.Ale to moja opinia.
Tomasz
PS Zawsze lubiłem 4 radia z DDR.Stradivarii,Bethoveena i Amati oraz Undine.
Oby doszedł w 1-ym kawałku.
T
PS 1 Fantastyczne radia robił zakład Heli z Oberfrona ale rzadkie .Ostatnio coś wysyp u mnie bolszewikow Meridian i VEF tranzystorowych (dary Wojtka Tarasa i Jacka ballastube za co piekne dzięki składam ) ale od 4 lat poluję na co ciekawsze RFT bardzo u nas niedoceniane.Zwłaszcza tranzystorowe germanowce.
T
Witam .
Tomaszu fajne i nie doceniane te radyjka z DDR-u dawnego mam Oberona ,Stradivari 2 nordic no i czekam na Stradivari 4 automatic (coś długo , może sprzedający rozmyślił się ?) jakość dzwięku bardzo dobra jedynie do czego bym się przyczepił to do mechaniki klawiszy.Z głośników dawnego DDR-u (uważam że naprawde bardzo dobrych) zbudowałem sobie klolumny trójdrożne czterogłośnikowe są to od jakiegoś czasu moje podstawowe głośniki do odsłuchu (posiadam kilka par).Pozdrawiam.
Edit. A Jack ballastube też mnie obdarował dwoma fajnymi radyjkami samochodowymi (,,dobry z niego herbatnik ,, radyjkowy oczywiście ) za co mu jeszcze raz serdecznie dziękuję.
Ostatnio zmieniony pt, 5 maja 2017, 16:51 przez kogigogi, łącznie zmieniany 1 raz.
No i jest dojechało radyjko . trochę niewłaściwe określenie radyjko - to prawdziwy gigant potwór radyjkowy Największe jaki widziałem 30 kg wagi, 80x46x32 dojechało całe , Pani od kórej zakup[iłem to cudo bardzo się postarała o dobre zabezpieczenie za co radyjko i ja jestem wdzięczny.Na razie wklejam kilka zdjęć potem wiecej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tak roczniki 1960 , właśnie ten wtyk sieciowy wydawał mi się dziwnie znajomy .... z Rubina .Radio rozłożone na czynniki pierwsze odkurzanie ,przegląd posprawdzanie ewentualna wymiana podejrzanych elementów (ostasteczna ostateczność) no i do prundu panie czy zaśpiewa
Ostatnio zmieniony sob, 6 maja 2017, 07:55 przez kogigogi, łącznie zmieniany 1 raz.
Czy możecie mi wyjaśnić po co te czarne gniazdo było zamontowane w korpusie radia. Wiem, że ,,Brat google" wie wszystko, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na ten temat. Próbowałem się zaczepić o w tyk do Rubina, ale nic nie dało. Próbowałem też na stronie http://www.radiomuseum.org
To gniazdo , to gniazdo do podłączenia pilota do radia Panie jest !
Tu kolega w tym wątku napisał troche porównywał radio STRADIVARI 4 do Saby ale troche tak ,, zaocznie ,,, i ja to uczynię też ale ,,organoleptycznie,, ponieważ mam piękną całkowicie sprawną Saba meersburg 125 automatic , ale to dopiero po ukończeniu prac. viewtopic.php?f=11&t=14825
Bez sensu jest porównywać z Meersburgiem, w końcu to radio wyższej średniej klasy, tylko z dołożoną na siłę automatyką, coś jak Juwel 3. Porównanie mogłoby być z Freiburgiem z tego okresu (125 lub 11).
E tam zaraz bez sensu , tu nie bedzie komory akustycznej , mikrofonów pomiarowych itd. itp. Tu bedzie fajna zabawa i cmokanie a tu zrobili tak , a tam to tak .Werdykt to ja już znam ,które lepsze a które gorsze ? oba są zaje...cze , oba cieszą oko i ucho ,moje kochane radyjka ...
Ty się Tomku udaj na pielgrzymkę do Papy Grzybka że całe doszlo.Prześliczny grzmot i zagra doskonale.Głosiki z DDR zawsze były z najwyzszej pólki.Ostatnio baaardzo zdrożaly.Wlazłeś na strone Heliradio?U mnie wysyp bolszewickich tranzystorów w kiepskim stanie ale b.dobre do renowacji.Zwlaszcza Meridian 210 w drewienku,Jacek ballastube oszalał na stare lata i daje co i gdzie może .Grzybek mu zapłać bo serce szczerozlote co rzadkośc.
Sadze że automatyka będzie lepsza niz szajsowata w Sabach.Freiburg to byl krol od Saby ale nie mam niestety.
Kiedyś bardzo potrzebowalem sowieckich wtyczek od i gniazd od Rubina i nie udalo się zdobyc.Ma bezpiecznik w sobie?
Tomasz
PS Cud kolejny że kwiatuszka nie nosiło co plaga wielka.