Zestrojenie szarotki trzyzakresowej
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Zestrojenie szarotki trzyzakresowej
Witam!
Chciałbym wreszcie doprowadzić do ładu i składu moją szarotkę trzyzakresową. Zasilacz podaje już dobre napięcie, kartoflaki są wymienione, zostało zestrojenie. Radio jest niezbyt czułe. Posiadam generator w.cz plus miernik częstotliwości. Na początek chciałbym zestroić p.cz. Jaka jest procedura zestrojenia tego odbiornika? Gdzie podać sygnał?
Pozdrawiam,
Mateusz
Chciałbym wreszcie doprowadzić do ładu i składu moją szarotkę trzyzakresową. Zasilacz podaje już dobre napięcie, kartoflaki są wymienione, zostało zestrojenie. Radio jest niezbyt czułe. Posiadam generator w.cz plus miernik częstotliwości. Na początek chciałbym zestroić p.cz. Jaka jest procedura zestrojenia tego odbiornika? Gdzie podać sygnał?
Pozdrawiam,
Mateusz
-
- moderator
Re: Zestrojenie szarotki trzyzakresowej
Najpierw podajesz kilka mV modulowanego sygnału o częstotliwości p.cz. na siatkę pierwszą lampy p.cz. Stroisz obwodami drugiego filtru na maksimum sygnału w głośniku. Potem przełączasz generator na siatkę wejściową lampy mieszacza, zmniejszasz poziom sygnału kilkadziesiąt razy, zwierasz cewkę oscylatora (trzeba zgasić heterodynę, aby nie przeszkadzała w strojeniu) i stroisz obwodami pierwszego filtru p.cz. na maksimum sygnału w głośniku.
-
- 125...249 postów
Dzięki bardzo! A czy jako wskaźnika sygnału mogę korzystać z oczka?
-
- 3125...6249 postów
Witam
Tak, chociaż dokładność zbyt duża nie będzie.
Tak, chociaż dokładność zbyt duża nie będzie.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- moderator
Można, ale jak nie masz generatora modulowanego to lepiej mierz napięcie stałe na diodzie detekcyjnej - im bardziej ujemne tym silniejszy sygnał. Generator modulowany o częstotliwości p.cz. jest zdecydowanie najwygodniejszy. Jak masz cewki z jakiegoś starego radia to możesz sobie sam zrobić na ECH81.matiwegrz pisze:Dzięki bardzo! A czy jako wskaźnika sygnału mogę korzystać z oczka?
-
- 125...249 postów
Witam!
Dzisiaj zacząłem stroić szarotkę zgodnie z Waszą instrukcją. Wszystko szło bardzo dobrze, ładnie, ostro się stroiło. Niestety radio przestało odbierać. Uzyskuję jedynie ślady odbioru na falach krótkich. Inne zakresy całkowicie milczą.
Zaznaczyłem sobie pozycje początkowe rdzeni. Powróciłem do nich, ale nadal to samo, czyli nic
.
Radio odbiera sygnał p.cz. Czyżby heterodyna nie startowała?
Dzisiaj zacząłem stroić szarotkę zgodnie z Waszą instrukcją. Wszystko szło bardzo dobrze, ładnie, ostro się stroiło. Niestety radio przestało odbierać. Uzyskuję jedynie ślady odbioru na falach krótkich. Inne zakresy całkowicie milczą.
Zaznaczyłem sobie pozycje początkowe rdzeni. Powróciłem do nich, ale nadal to samo, czyli nic

Radio odbiera sygnał p.cz. Czyżby heterodyna nie startowała?
-
- 6250...9374 posty
Hej! Jak masz częstościomierz to zmierz freq. heterodyny bo może odjechała a wcześniej radio było zestrojone na słuch.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- moderator
To teraz strój heterodynę i obwody wejściowe. Jak masz częstotliwościomierz to jest to bardzo proste - stroisz heterodynę na krańcach zakresów na częstotliwości sygnał + p.cz, na dole zakresu (dla niższych częstotliwości) cewką, na górze - trymerem, strojenie powtarzasz kilkakrotnie, bo są od siebie zależne. Jak zestroisz poprawnie to (najwyżej po dotknięciu palcem siatki trzeciej lampy mieszacza) powinieneś mieć odbiór. Na końcu stroisz obwody wejściowe trymerem na najsilniejszy odbiór.
Jak nie masz częstościomierza, to podajesz z generatora sygnał o poziomie kilkuset µV o częstotliwościach krańców zakresów, ustawiasz na tą samą częstotliwość radio i stroisz heterodynę (cewki i trymery jak poprzednio) na najgłośniejszy sygnał w głośniku.
Jak nie masz częstościomierza, to podajesz z generatora sygnał o poziomie kilkuset µV o częstotliwościach krańców zakresów, ustawiasz na tą samą częstotliwość radio i stroisz heterodynę (cewki i trymery jak poprzednio) na najgłośniejszy sygnał w głośniku.
-
- 125...249 postów
Na falach średnich i długich częstotliwościomierz pokazuje zero. Jest cisza w głośniku więc chyba heterodyna nie pracuje. Na krótkich jest jakiś odbiór, ale odbiornik ma tendencję do wzbudzeń. Odbiór jest bardzo słaby. Czyżby 1R5T kończyła swój żywot?
-
- 3125...6249 postów
Witam
Wzmocnienie układu spada wraz z zużywaniem się lampy, jeśli znacznie się zmniejszy to heterodyna nie wystartuje. Lampy bateryjne bezpośrednio żarzone ze względu na małą powierzchnię emisyjną katody mają małą trwałość.
Wzmocnienie układu spada wraz z zużywaniem się lampy, jeśli znacznie się zmniejszy to heterodyna nie wystartuje. Lampy bateryjne bezpośrednio żarzone ze względu na małą powierzchnię emisyjną katody mają małą trwałość.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 125...249 postów
Zauważyłem na tej lampie, przy nóżkach taki biały nalot. Czyli chyba muszę szukać takiej lampki?
-
- 250...374 postów
Możesz zaryzykować regenerację. Np. http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... /radio.htm Oczywiście stara lampa może takiej kuracji nie przeżyć, ale jeśli i tak spisałeś ją na straty, to warto spróbować.matiwegrz pisze:Czyli chyba muszę szukać takiej lampki?
-
- 250...374 postów
O ile dobrze jeszcze pamiętam to w DIORZE stroiło się p.cz. AM przy wciśniętym zakresie fal Kr. A potem przełączało się na Śr. i stroiło się tzw.eliminator na minimum (to cewka przy gnieżdzie antenowym). To tak z historii.
-
- 125...249 postów
Kupiłem nową 1R5T, jednak to nie to. Nadal brak odbioru na długich i średnich, krótkie odbierają. Na długich i średnich całkowita cisza, bo nawet podłączyłem generator do gniazda antenowego i przestrajając nim nie uzyskałem żadnego sygnału oprócz częstotliwości p.cz.
-
- 50...74 posty
Sprawdziłbym, co następuje (na podstawie schematu - http://www.fonar.com.pl/audio/schematic ... rotka3.htm) :
1. kondensatory blokujące zdarza się, że się uszkadzają, sprawdziłbym C2, najlepiej podłączyć równolegle jakiś inny o pojemności
od 33nf do 100nf (niekrytyczne) i przy okazji przy C11 tak samo,
2. sprawdzić omomierzem, czy jest połączenie omowe (kilka-kilkanaście omów) pomiędzy siatką pierwszą 1T4T a 1R5T,
przełącznik zakresów średnie, długie. (jeśli nie - wtedy problem w przełączniku zakresów),
3. przydałby się oscyloskop, kilku zwojowa pętelka, zbliżyć do cewek heterodyny i zobaczyć, czy są oscylacje na właściwej częstotliwości
w zakresie fal długich i średnich
1. kondensatory blokujące zdarza się, że się uszkadzają, sprawdziłbym C2, najlepiej podłączyć równolegle jakiś inny o pojemności
od 33nf do 100nf (niekrytyczne) i przy okazji przy C11 tak samo,
2. sprawdzić omomierzem, czy jest połączenie omowe (kilka-kilkanaście omów) pomiędzy siatką pierwszą 1T4T a 1R5T,
przełącznik zakresów średnie, długie. (jeśli nie - wtedy problem w przełączniku zakresów),
3. przydałby się oscyloskop, kilku zwojowa pętelka, zbliżyć do cewek heterodyny i zobaczyć, czy są oscylacje na właściwej częstotliwości
w zakresie fal długich i średnich