Moderacja forum.

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów

Moderacja forum.

Post autor: tuxcnc »

Złe rzeczy dzieją się ostatnio.
Zbanowany troll pisze sobie w najlepsze pod nowym nickiem, a inny użytkownik dostał bana za zwrócenie na to uwagi.
Szczerze mówiąc jestem w szoku.
Kiedyś byłem moderatorem na pewnym forum i pamiętam, że mieliśmy żelazną zasadę - nowe konta zbanowanych użytkowników kasowaliśmy z automatu.
No bo niby po co jest ban ?
Po to żeby troll nie pisał, czy po to żeby nick zmienił ?

P.S.
Proszę o odblokowanie kolegi Brencik_ , to jest niesprawiedliwe że został zbanowany za dbałość o poziom forum ...
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Moderacja forum.

Post autor: gsmok »

Kolega Brencik_ jest w podobnej sytuacji. Jest to "nowy" Brencik swego czasu usunięty z Forum za podobne "wybryki". To usunięcie było poprzedzone wielomiesięcznymi prośbami aby się uspokoił - nic nie pomogło. Jak widać również zgoda na "nowy" nick nic nie dała i mimo kolejnych ostrzeżeń (nie był np. kiedyś "różowy" i dopiero po wielu interwencjach doczekał tego niechlubnego koloru) nic dobrego z tego nie wynikło :( . W końcu miarka się przebrała. W ostatnich tygodniach zajmowałem się głównie nim a nie całym Forum.
Proponuję nie podejmować się akcji obronnych bez szczegółowej wiedzy historycznej :wink:
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów

Trochę "wiedzy historycznej" posiadam, ale jeśli to ban za całokształt, to dany w złym momencie, po prostu powinien go dostać kiedy indziej i za co innego, a dostał przy okazji słusznej interwencji w obronie forum przed trollem.
Troll natomiast ma się dobrze i jutro zrobi kolejny flejm ...

Poza tym, to ja mam jedno życie, nie chcę go marnować na pisanie merytorycznych postów, które potem są kasowane, albo przenoszone w niedostępne zakamarki forum, a wszystko dlatego że pozwala się trollowi robić na forum burdel, a potem sprząta się to z gracją słonia w składzie porcelany.

Zadam konkretne pytanie :

Czy PiotrKrys to szaza, czy szaza jest zbanowany, dlaczego zatem PiotrKrys ma zdolność nieograniczonego pisania na forum ?
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: PiotrKrys »

tuxcnc pisze:Trochę "wiedzy historycznej" posiadam, ale jeśli to ban za całokształt, to dany w złym momencie, po prostu powinien go dostać kiedy indziej i za co innego, a dostał przy okazji słusznej interwencji w obronie forum przed trollem.
Troll natomiast ma się dobrze i jutro zrobi kolejny flejm ...

Poza tym, to ja mam jedno życie, nie chcę go marnować na pisanie merytorycznych postów, które potem są kasowane, albo przenoszone w niedostępne zakamarki forum, a wszystko dlatego że pozwala się trollowi robić na forum burdel, a potem sprząta się to z gracją słonia w składzie porcelany.

Zadam konkretne pytanie :

Czy PiotrKrys to szaza, czy szaza jest zbanowany, dlaczego zatem PiotrKrys ma zdolność nieograniczonego pisania na forum ?
1. Czy to Ty decydujesz kiedy ktoś dostaje bana ?
2. Ja się cieszę na bana dla Brencika , chociaż przyznam że się tego nie spodziewałem.

Jeżeli nie widziałeś w jego wpisach niczego złego - to trochę dziwi.

3. Radzę patrzeć na to co dzieje się na forum jako ogół i wywnioskować odpowiednio. Obecne obserwacje są błędne.
( chociaż jeżeli zwrot wróg naszego wroga jest naszym przyjacielem jest brany pod uwagę, to fakt brencik to pożądany użytkownik )
4. Sam nie prowokuje. Mogę podać przykłady.

Pozdrawiam
Różowy za niewinność ! :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

tuxcnc pisze:Czy PiotrKrys to szaza,
Tak.
tuxcnc pisze:czy szaza jest zbanowany,
Już nie.
tuxcnc pisze:dlaczego zatem PiotrKrys ma zdolność nieograniczonego pisania na forum ?
Może dlatego, że zapewnia nam darmową rozrywkę ;)
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

Piotr pisze:Może dlatego, że zapewnia nam darmową rozrywkę ;)
:lol: Piotrze Twoja puenta w zamkniętym wątku to średni pomysł. Musiałeś postawić na swoim. Masz do tego narzędzia. ok.

A co do rozrywki, jak najbardziej ! W końcu mam tu ludzi na poziomie ! Pozdrowienia
tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów

W ramach tej rozrywki mamy usuwane posty, zamykane wątki, a nawet jednego bana.
Ja w takim sado-maso nie gustuję.
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

tuxcnc pisze:nawet jednego bana.
kogo Ty bronisz .... masakra ...
Awatar użytkownika
n-krzychu
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: n-krzychu »

W/w trola dodałem do ignorowanych.
Polecam to kolegom. Szkoda czasu na czytanie i wdawanie się w dyskusje.
Nie karmić trola - zdechnie.
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

n-krzychu pisze:W/w trola dodałem do ignorowanych.
Polecam to kolegom. Szkoda czasu na czytanie i wdawanie się w dyskusje.
Nie karmić trola - zdechnie.

Żeby mnie czytać trzeba się poruszać po zakątkach audiofilskich. Twój czyn jest heroiczny ale czy uzasadniony ? Kto to wie ....
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Pawełkomandos »

tuxcnc pisze:
W ramach tej rozrywki mamy usuwane posty, zamykane wątki, a nawet jednego bana.
Ja w takim sado-maso nie gustuję.
Kolego TUX...mam wrażenie że przybyłeś na to forum z misją tak samo jak kolega Szaza i wyglądasz mi na adwokata bręcika czy jak mu tam, jestem na bezrobociu i mam dużo czasu więc często czytam co nowego na triodzie i dzięki koledze Szaza poprawia mi się mój kiepski nastrój... więc daruj sobie swoje poświęcenie o poziom tego forum bo nawet jak będzie tu 10ciu użytkowników typu Szaza i kompletny brak takich nadgorliwych jak Ty to forum trioda nadal będzie triodą na swoim wysokim technicznym poziomie...
Nie ma się co stresować :)
tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów

Pawełkomandos pisze:Kolego TUX...mam wrażenie że przybyłeś na to forum z misją tak samo jak kolega Szaza
Trudno być w większym błędzie.
Na forum trafiłem, bo mi odbiło zbudować lampowy wzmacniacz słuchawkowy. Tak z sentymentu, bo wiele lat temu zbudowałem kilka układów lampowych.
Szczerze mówiąc chyba mi przeszło, ale na forum zostałem.
Natomiast "misję" to chyba mam taką, żeby wszyscy czuli się odpowiedzialni za swoje słowa. Tak mam chyba od zawsze, ale to nie ma specjalnego związku z forum http://www.trioda.com i moją obecnością na nim.
Po prostu : Pisząc na publicznym forum pamiętaj o tym, że ludzie to będą czytać i mogą w to uwierzyć.
Zawsze staram się wszystko sprawdzać zanim coś napiszę i wyraźnie oddzielać moje subiektywne odczucia od obiektywnej prawdy.
Cóż, każdemu może się zdarzyć być w błędzie i napisać od rzeczy, ale wtedy trzeba mieć odwagę przyznać się do pomyłki i ją sprostować.
Tylko tyle, po prostu pisz tak, żeby nikogo nie wprowadzać w błąd.
Troll dlatego powinien być tępiony, bo łamie podstawową zasadę komunikacji - nie przekazuje żadnej wiedzy, natomiast przeszkadza w tym innym.
Po prostu z obecności trolla na forum nie ma żadnej korzyści, a argument że jest weselej jest mocno wątpliwy, bo to subiektywne odczucie, a płaci się za to obiektywnym obniżeniem poziomu.
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

tuxcnc pisze: Natomiast "misję" to chyba mam taką, żeby wszyscy czuli się odpowiedzialni za swoje słowa.
Nie słowa a czyny przepustką do szczęścia !
tuxcnc pisze: obiektywnym obniżeniem poziomu.
Poziomu czego ? :?:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

:arrow: tuxcnc
Popatrz na to w taki sposób. Każdy może pisać w internecie. Nawet głosiciele płaskiej ziemi. Jeżeli wprowadzisz cenzurę na swoim forum, to bzdury zostaną umieszczone gdzie indziej, najpewniej jeszcze z adnotacją, że na twoim forum kłamią, obrażają i śmierdzi. Jeżeli natomiast postawisz logiczny argument, to ktoś może go przeczytać i zrozumieć. Taki ktoś nie nabierze się już na płaską ziemię, nawet jeżeli przeczyta o niej na czterech innych forach. A kto nie zrozumie logicznego argumentu, temu już nie pomożesz. Takie życie :roll:
tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów

Wolność słowa nie polega na swobodzie mówienia wszystkiego co przyjdzie do głowy.