P88CC czy był coś takiego

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ximian
250...374 postów
250...374 postów

P88CC czy był coś takiego

Post autor: ximian »

Mam pytałem czy występowało coś takiego jak lampa P88CC. Podobnie jak jest E88CC i ECC88. Jak do tej pory spotkałem sie jedynie z PCC88.
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Witam
Tak występowało i to jest to samo co pcc88 tylko miały złocone nóżki i większą żywotność.
Spotkałem kilkukrotnie w bębnowych głowicach wcż telewizorów seri Ametyst.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Andrzej Molicki pisze:Witam
Tak występowało i to jest to samo co pcc88 tylko miały złocone nóżki i większą żywotność.
Spotkałem kilkukrotnie w bębnowych głowicach wcż telewizorów seri Ametyst.
A nie była to czasami E88CC? Nigdy nie spotkałem się z żadną lampą niezawodną serii P, nie mam również takowych w żadnych źródłach.

Pozdrawiam
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Witam
Z tego co pamiętam to te z którymi się spotkałem były napewno produkcji TESLA i były prawie połowę niższe niż standardowe ECC88
OTLamp

Andrzej Molicki pisze: Z tego co pamiętam to te z którymi się spotkałem były napewno produkcji TESLA i były prawie połowę niższe niż standardowe ECC88
Zdarzało się, że E88CC była wstawiana zamiast PCC88, a to ze względu na to, że ona tam idealnie pasuje. E88CC ma bowiem prąd żarzenia równy 0.3A, różnica napięcia żarzenia 0.7V (dla PCC88 Uż=7V iż=0.3A) jest nieistotna. Nie sądzę aby kiedykolwiek istniała lampa P88CC (i jakakolwiek inna niezawodna serii P), gdyż seria P była przeznaczona do urządzeń powszechnego użytku (telewizory), a lampy niezawodne do urządzeń specjalnych (przyrządy pomiarowe, maszyny cyfrowe itp.).

Pozdrawiam
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ximian »

Pytam bo zamierzam zrobić przedwzmacniacz na PCC88 z tzw "miękkim startem".Myśle ,że zastosowanie miękkiego startu dla żarzenia może być tym przedłużeniem jej żywotności.Najpierw przez ok 15-20 sekund wzrost prądu żarzenia do wartości nominalnej a potem dopiero załączenie lampy do wysokiego napięcia.
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Witam
Nic prostszego nie wymyślisz wsadz szeregowo z uzwojeniem pierwotnym zwykły pozystor od rozmagnesowania z tv i po bulu.
Ja to zastosowałem z innego względu bo przy włączaniu wzmacniacza wybijało mi bezpieczniki /trafo toroid 600VA/ a po zastosowaniu pozystora miękko startuje i problem zaciemnienia znikł.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Andrzej Molicki pisze:Nic prostszego nie wymyślisz wsadz szeregowo z uzwojeniem pierwotnym zwykły pozystor od rozmagnesowania z tv i po bulu.
Ja to zastosowałem z innego względu bo przy włączaniu wzmacniacza wybijało mi bezpieczniki /trafo toroid 600VA/ a po zastosowaniu pozystora miękko startuje i problem zaciemnienia znikł.
Nie bardzo rozumiem; przecież stosowany w obwodzie rozmagnesowywania kineskopu pozytstor funkcjonuje na zasadzie dokładnie odwrotnej do tej, którą opisujesz – po włączeniu odbiornika prąd płynący przez cewki jest duży, a później, w ciągu kilku sekund spada do małej wartości. Czy na pewno zastosowany został ten typ pozystora?

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Witam
Są dwa typy układu rozmagnesowania.

Zobacz schemat Philipsów 28" tam 1 połowa pozystora PTC pracuje na cewkę rozmagnesowującą natomiast druga NTC jako właśnie opór rozruchowy który w stanie zimnym ma koło 40-50 OHM natomiast po nagrzaniu koło 4 OHM
Mogę podać konkretny typ pozystora jaki zastosowałem i ew kawałek schematu jak to podłączyć.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Znam ten typ „pozystorów”. Jednak trudno nazwać je popularnymi i należało podać, że chodzi właśnie o ten konkretny typ (stosowany między innymi w nowszych odbiornikach TV Philips). Podzespół ten ma w swoim wnętrzu dwa elementy, z których jeden jest pozystorem, a drugi specjalnie zaprojektowanym termistorem, pełniącym w odbiorniku podwójną rolę - łagodzenie udaru prądowego, wywołanego ładowaniem się kondensatorów w przetwornicy (w momencie włączania TV) i dogrzewanie zasadniczego pozystora, włączonego szeregowo z cewkami rozmagnesowującymi, celem zmniejszenia resztkowego prądu płynącego w tym obwodzie podczas normalnej pracy odbiornika. To właśnie ten termistor (nie będący w rzeczywistości pozystorem) można wykorzystać do naszych celów.

Pozdrawiam serdecznie,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Przepraszam za niedopowiedzenie :oops:
Ale układ działa bardzo poprawnie od ponad roku i jestem z niego bardzo zadowolony .Właśnie szukam w serwisówce od philipsów jakie typy można zastosować i postaram się podać może się komuś przyda.
OTLamp

Elementy te (termistor+pozystor) były dość często spotykane w starych niemieckich OTVC (przynajmniej tych, które ja rozbierałem :P) Można też stosować termistory z zasilaczy impulsowych, praktycznie każdy je posiada (wyglądem taki termistor przypomina kondensator ceramiczny).

Pozdrawiam