pordzewiały rdzeń.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
pordzewiały rdzeń.
No właśnie. Co można z tym zrobić. Chodzi o trafo głośnikowe. Kiedyś jakiś fachman nawinął mi trafo do gitarowca, niestety poleżało trochę w piwnicy u mojego ojca i okazało się, że rdzeń zardzewiał. Blaszki są pordzewiałe prawie w całości. Rdzeń nie był sciśnięty i wilgoć jakoś zniszczyła mi trafo. Jeden znajomy elektryk powiedział mi żeby to olać bo rdza jest niezłym izolatorem
. Myślałem o wypiaskowaniu blaszek i pomalowaniu lakierem (pewnie jakiś specjalny jest potrzebny), ale na tym wogóle się nie znam. Da się te trafo uratować czy mam szukać sobie nowego rdzenia? To trafo do gitarowca, przypominam, a nie do Hi-Fi - parametrów 20/20k mieć nie musi.

-
- 500...624 posty
Witam
Jeżeli same uzwojenia nie są zniszczone przez wilgoć i korozję to rdza na samym rdzeniu raszej nic nie zaszkodzi poza odczuciami estetycznymi.
Możesz go napuścić naftą lub czymś podobnym np WD40 po paru dniach wyczyścić szmatką i ew pomalować jakimś olejnym lakierem bo nitro na tłustym moze się nie za bardzo trzymać.
Jeżeli same uzwojenia nie są zniszczone przez wilgoć i korozję to rdza na samym rdzeniu raszej nic nie zaszkodzi poza odczuciami estetycznymi.

Możesz go napuścić naftą lub czymś podobnym np WD40 po paru dniach wyczyścić szmatką i ew pomalować jakimś olejnym lakierem bo nitro na tłustym moze się nie za bardzo trzymać.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma 

-
- 9375...12499 postów
-
- 500...624 posty