Ranking kondensatorów audiofilskich

Nic dodać nic ująć

Moderator: gsmok

szaza

Ranking kondensatorów audiofilskich

Post autor: szaza »

Zapraszam do rozmowy na temat kondensatorów , ich wartości sonicznych w sprzęcie audio.

W najbliższym czasie zrobię opis popularnych kondensatorów.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Ranking kondensatorów audiofilskich

Post autor: Einherjer »

Jak do tej pory było to forum techniczne, włącznie z tym działem i chyba byłoby dobrze, żeby takie pozostało. Nigdzie nie spotkałem się z porządną definicją "wartości sonicznych" i sposobów jej pomiaru, więc ten wątek moim zdaniem nie mieści się w tematyce forum. Tym bardziej, że jest przecież forum AudioStereo, na którym takie tematy są z pełną powagą poruszane. Nie chce się wdawać w przepychanki, nie będę więcej pisał w tym wątku, chciałem wyrazić tylko swoje zdanie.
szaza

To jest wątek audiofilski czy techniczny ? Myślę, że jak nie chcesz się wypowiadać na takie tematy należy zmienić zakładkę na techniczną. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

:arrow: szaza

Cieszę się, że poruszyłeś ten temat.
Może nie wiesz, ale jakiś czas temu ogłosiłem propozycję następującego testu:
Osoba twierdząca, że potrafi słuchając sprzętu odróżnić kondensatory wybiera dowolne audiofilskie kondensatory. Ja wybieram inne typy, z nurtu racjonalnych, czyli obecnie Wima lub Nichicon. Ustalamy urządzenie, które będzie służyło do testów. Organizuję dwa możliwie identyczne urządzenia i wymieniam w nich kondensatory, w jednym na audiofilskie, w drugim na racjonalne. Osoba słuchająca wybiera sobie materiał muzyczny, ok. 3 minut. Spotykamy się, ustawiamy system tak, żeby łatwo można było zamienić urządzenia bez zdradzania które aktualnie gra. Słuchacz odsłuchuje swój materiał na obu urządzeniach kontrolnie, po czym kolejno powiedzmy 20 razy już w losowej, nie znanej sobie kolejności. Trafienia poniżej 60% (12/20) uznajemy za przypadkowe, trafienia powyżej 80% (16/20) uznajemy za sukces, wynik pośredni za remis.
Kładę na stół 5kzł i o to samo proszę słuchacza. W przypadku sukcesu słuchacz zgarnia wszystko, w przypadku porażki odchodzi z kwaśną miną.
Zapraszam. Proponuję też, żeby do momentu rozstrzygnięcia testu powstrzymać się od opowieści o brzmieniu kondensatorów, ok?

ps. To jest forum techniczne, łącznie z działem, w którym się aktualnie znajdujemy.
szaza

Piotr pisze: ps. To jest forum techniczne, łącznie z działem, w którym się aktualnie znajdujemy.
Nie można mieć ciastka i zjeść ciastka. Podziel to bo poddając swoje produkty ocenie w audiofilskiej prasie gryzie się to z
Twoimi antyaudiofilskimi wojażami .
Piotr pisze: Kładę na stół 5kzł i o to samo proszę słuchacza. W przypadku sukcesu słuchacz zgarnia wszystko, w przypadku porażki odchodzi z kwaśną miną.
To jest mój wątek w którym będę opisywał własności soniczne bez jakichkolwiek zakładów.

Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Do rzeczy. Słyszysz wymianę kondensatora i jesteś gotów położyć hajs na stół, czy tylko tak sobie gadasz, żeby nabić posty i pochwalić się sprzętem?
szaza pisze:To jest mój wątek[...]
To jest twój wątek. W moim dziale. Na forum Gsmoka. Forum technicznym. Tak tylko przypominam ;)
szaza

Piotr pisze:Do rzeczy. Słyszysz wymianę kondensatora i jesteś gotów położyć hajs na stół, czy tylko tak sobie gadasz, żeby nabić posty i pochwalić się sprzętem?
Do rzeczy nie śmieć proszę w moim wątku. Jego przeznaczenie opisałem w pierwszym poście. Niepotrzebne tu są takie rozmowy.
Piotr pisze: To jest twój wątek. W moim dziale. Na forum Gsmoka. Forum technicznym. Tak tylko przypominam ;)
Króla Lwa oglądał ? :)
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

Zawsze zastanawiało mnie, skąd się biorą tacy „ałdiofile” których jako najważniejszą misją jest niesienie „sztandaru” z pod herbu kondensatora i kabla…I to najlepiej ze złoconego srebra !!! mam t5aką nieśmiałą propozycję .. Załóż sobie własne forum i rób na nim co Ci się podoba…
A na TYM FORUM dostosuj się do panujących TUTAJ zasad oraz „NETYKIETY”… Mam nieodparte wrażenie , że Twoja bezkompromisowość jest tylko nieco mniejsza od Twojej bezczelności.
Jeśli nie masz zamiaru stosować się to zasad i uwag czynionych przez „Admina” , to delikatnie mówiąc „WON” z tego forum… Trolli Tobie podobnych mieliśmy tu pod dostatkiem…. ale udało się ich „wykurzyć” dość szybko ……Żegnam, a mam nadzieję że na zawsze !!!
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
szaza

george6 pisze:Zawsze zastanawiało mnie, skąd się biorą tacy „ałdiofile” których jako najważniejszą misją jest niesienie „sztandaru” z pod herbu kondensatora i kabla…I to najlepiej ze złoconego srebra !!! mam t5aką nieśmiałą propozycję .. Załóż sobie własne forum i rób na nim co Ci się podoba…
A na TYM FORUM dostosuj się do panujących TUTAJ zasad oraz „NETYKIETY”… Mam nieodparte wrażenie , że Twoja bezkompromisowość jest tylko nieco mniejsza od Twojej bezczelności.
Jeśli nie masz zamiaru stosować się to zasad i uwag czynionych przez „Admina” , to delikatnie mówiąc „WON” z tego forum… Trolli Tobie podobnych mieliśmy tu pod dostatkiem…. ale udało się ich „wykurzyć” dość szybko ……Żegnam, a mam nadzieję że na zawsze !!!
Nie łam jej. Załóż wątek w dziale technicznym o zmianę nazwy działu lub jego usunięcie.

To Wy mnie atakujecie takimi wpisami. ( won z forum ? ?? hehehehe masakra )
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: PiotrKrys »

k75-10 - kondensatory hybrydowe. Dźwięk raczej dociążony na średnicy, mniej szczegółowy na górze
FT3 - kondensator teflonowy. Dźwięk otwarty, bas zwarty, góra szczegółowa - fajny kondensator za drobne
wima mkt1845 - dobra średnica, tracący szczegóły na górze
Różowy za niewinność ! :)
Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Paczący kot »

PiotrKrys pisze:k75-10 - kondensatory hybrydowe. Dźwięk raczej dociążony na średnicy, mniej szczegółowy na górze
FT3 - kondensator teflonowy. Dźwięk otwarty, bas zwarty, góra szczegółowa - fajny kondensator za drobne
Kolega (szaza w kolejnym wcieleniu ?) chyba fora pomylił, naturalnym środowiskiem podobnych bredni jest http://www.audiostereo.pl

PS . Jeżeli szanowny Kolega zbudował z opisywanych kondensatorów cymbałki lub ksylofon ew. inny instrument muzyczny to zwracam honor - opis brzmienia jest jak najbardziej na miejscu .
Co ja pacze ?
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

Paczący kot pisze:
PiotrKrys pisze:k75-10 - kondensatory hybrydowe. Dźwięk raczej dociążony na średnicy, mniej szczegółowy na górze
Kolega (szaza w kolejnym wcieleniu ?) chyba fora pomylił, naturalnym środowiskiem podobnych bredni jest http://www.audiostereo.pl

PS . Jeżeli szanowny Kolega zbudował z opisywanych kondensatorów cymbałki lub ksylofon ew. inny instrument muzyczny to zwracam honor - opis brzmienia jest jak najbardziej na miejscu .
Bardzo przepraszam ale jeżeli nie masz jakiś ciekawszych teorii spiskowych do zaprezentowania może udasz się tam gdzie Cie nie ma.
Nie potrzebne tu spory. Twoje zdanie już poznałem. \

Moderowanie proszę zostawić moderatorom. I nieco więcej kultury, też proszę - T.S.

ps. Czemu zgłosiłeś access do tej zakładki ? Przecież nie interesujesz się audio ...
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

Masz rację moderatorze, moderujcie. Ja nie będę odpowiadał na zaczepki. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Paczący kot »

Piotr pisze: Może nie wiesz, ale jakiś czas temu ogłosiłem propozycję następującego testu:
Osoba twierdząca, że potrafi słuchając sprzętu odróżnić kondensatory wybiera dowolne audiofilskie kondensatory. Ja wybieram inne typy, z nurtu racjonalnych, czyli obecnie Wima lub Nichicon. Ustalamy urządzenie, które będzie służyło do testów. Organizuję dwa możliwie identyczne urządzenia i wymieniam w nich kondensatory, w jednym na audiofilskie, w drugim na racjonalne. Osoba słuchająca wybiera sobie materiał muzyczny, ok. 3 minut. Spotykamy się, ustawiamy system tak, żeby łatwo można było zamienić urządzenia bez zdradzania które aktualnie gra. Słuchacz odsłuchuje swój materiał na obu urządzeniach kontrolnie, po czym kolejno powiedzmy 20 razy już w losowej, nie znanej sobie kolejności. Trafienia poniżej 60% (12/20) uznajemy za przypadkowe, trafienia powyżej 80% (16/20) uznajemy za sukces, wynik pośredni za remis.
Kładę na stół 5kzł i o to samo proszę słuchacza. W przypadku sukcesu słuchacz zgarnia wszystko, w przypadku porażki odchodzi z kwaśną miną.
Zapraszam. Proponuję też, żeby do momentu rozstrzygnięcia testu powstrzymać się od opowieści o brzmieniu kondensatorów, ok?
Ze swojej strony do stawki zakładu proponowanego przez kol. Piotra dokładam kolejne 5 kPLN .Podejmiesz rzuconą rękawicę czy będziesz się bał ???
Co ja pacze ?
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

Czy szanowna moderacja zrobi coś z tak prowokującymi wpisami jednego z moderatorów jak i usera Paczący kot ?
Może wystarczy im po prostu wyłączyć dostęp do tej zakładki.

Postawię w ciemno 2 zł,na to że obaj są głusi ,tylko co ich wpisy robią w tej zakładce ? Jeżeli nie interesują mnie znaczki pocztowe to nie rejestruje się na forach tematycznych dotyczących znaczków i się nie udzielam.

Proszę o powagę.

Dobry człowieku, naprawdę chcesz zarobić bana? Wpadasz jak cham, zachowujesz się jak cham, rozstawiasz wszystkich po kątach i jeszcze masz pretensje? Uwagi odnośnie działania moderatorów zgłasza się przez PW do admina. Ten dział forum przeznaczony jest dla wierzących, ale nie obowiązuje tu zakaz kwestionowania prawd wiary. Swoją drogą, po co się rejestrujesz na forum technicznym, jak cię technika nie interesuje?

BTW - ten post powinien wylądować w Koszu, ale żeby uniknąć wojenki zostaje tu dla potomności. Ponieważ zawiera publiczną polemikę z administracją forum to i publicznie odpowiadam, ale po raz ostatni. Następne podobne posty bezapelacyjnie lecą do kosza, a wszelkie uwagi będę zgłaszał na PW. W przypadku notorycznego naruszania zasad konto zostanie zablokowane. Każde następne też. - T.S.