Marshal_1959_z_koncowka_18Watt_problem_"fizz"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Marshal_1959_z_koncowka_18Watt_problem_"fizz"
Witam
Jakiś czas temu złożyłem wzmacniacz z preampem opartym o schemat Marshall Plexi 1959 oraz końcówką mocy na dwóch EL84. Wzmacniacz posiada zaimplementowany VVR oraz PPIMV, dodatkowo przełącznik cascade. Mam problem ze wzmacniaczem, a polega on na tym, że przy przesterowaniu pojawia się tak zwany "fizz". Brzmienie przesterowania jest OK, ale przy dłuższym wybrzmieniu dźwięku gitary słychać bardzo denerwujący "aspekt" brzmienia tak jakby wzmacniacz oprócz przesterowania (overdrive) miał załączony na wejściu lekki efekt fuzz. Pojawia się to gdy potencjometr normall oraz bright są odkręcone do poziomu gdy wzmacniacz zaczyna się przesterowywać - we wcześniejszym zakresie tych regulatorów efekt ten nie występuje (nie słyszę tego "fuzza"). Dodatkowo po odkręceniu na 10 PPIMV oraz normall i bright pojawia się pisk, który nie jest bardzo głośny ale słyszalny (podejrzewam, że pies sąsiada słyszy to lepiej niż ja). Do tej pory wertowałem rożne fora zagraniczne, aby znaleźć rozwiązanie tych problemów. Próbowałem zakładać dodatkowe kondensatory na rezystorach anodowych (kilkaset pikofaradów) - nie pomogło, próbowałem włączać kondensatory (kilkaset piko faradów) pomiędzy katodą a anodą lamp, też nie pomaga. Wyczytałem, że dodanie dwóch diod (prostowniczej i zenera) równolegle na rezystory siatek lamp mocy może zlikwidować "fizz" - niestety też nie pomogło - link do strony z artykułem na ten temat http://www.18watt.com/storage/18-watter ... fo_311.pdf. - schemat strona 7. Próbowałem dołożyć dodatkowe rezystory antyparazytowe na siatkach lamp (V1 i V2 ca 470K) - bez rezultatów. Załączam schemat z prośbą o sprawdzenie i sugestie co można zrobić aby pozbyć się efektu "fizz" oraz tego pisku przy rozkręconym na 10 wzmacniaczu. Pisałem o swoich problemach w dziale "Lampy dla początkujących" , ale brak jakiejkolwiek odpowiedzi - może w Kąciku gitarowym ktoś pomoże.
Jakiś czas temu złożyłem wzmacniacz z preampem opartym o schemat Marshall Plexi 1959 oraz końcówką mocy na dwóch EL84. Wzmacniacz posiada zaimplementowany VVR oraz PPIMV, dodatkowo przełącznik cascade. Mam problem ze wzmacniaczem, a polega on na tym, że przy przesterowaniu pojawia się tak zwany "fizz". Brzmienie przesterowania jest OK, ale przy dłuższym wybrzmieniu dźwięku gitary słychać bardzo denerwujący "aspekt" brzmienia tak jakby wzmacniacz oprócz przesterowania (overdrive) miał załączony na wejściu lekki efekt fuzz. Pojawia się to gdy potencjometr normall oraz bright są odkręcone do poziomu gdy wzmacniacz zaczyna się przesterowywać - we wcześniejszym zakresie tych regulatorów efekt ten nie występuje (nie słyszę tego "fuzza"). Dodatkowo po odkręceniu na 10 PPIMV oraz normall i bright pojawia się pisk, który nie jest bardzo głośny ale słyszalny (podejrzewam, że pies sąsiada słyszy to lepiej niż ja). Do tej pory wertowałem rożne fora zagraniczne, aby znaleźć rozwiązanie tych problemów. Próbowałem zakładać dodatkowe kondensatory na rezystorach anodowych (kilkaset pikofaradów) - nie pomogło, próbowałem włączać kondensatory (kilkaset piko faradów) pomiędzy katodą a anodą lamp, też nie pomaga. Wyczytałem, że dodanie dwóch diod (prostowniczej i zenera) równolegle na rezystory siatek lamp mocy może zlikwidować "fizz" - niestety też nie pomogło - link do strony z artykułem na ten temat http://www.18watt.com/storage/18-watter ... fo_311.pdf. - schemat strona 7. Próbowałem dołożyć dodatkowe rezystory antyparazytowe na siatkach lamp (V1 i V2 ca 470K) - bez rezultatów. Załączam schemat z prośbą o sprawdzenie i sugestie co można zrobić aby pozbyć się efektu "fizz" oraz tego pisku przy rozkręconym na 10 wzmacniaczu. Pisałem o swoich problemach w dziale "Lampy dla początkujących" , ale brak jakiejkolwiek odpowiedzi - może w Kąciku gitarowym ktoś pomoże.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 375...499 postów
Re: Marshal_1959_z_koncowka_18Watt_problem_"fizz"
Pokaż zdjęcia bebechów.
-
- 625...1249 postów
- no dzięki.odrpol pisze:Pisałem o swoich problemach w dziale "Lampy dla początkujących" , ale brak jakiejkolwiek odpowiedzi
'All the stars in the north are dead now.'
-
- 50...74 posty
WitamLuC pisze:No, no, a podobno przester z końcowki taaaki dobry.
LuC - jedno zdaniowa genialna odpowiedź, wyczerpująco wskazująca sposób rozwiązania wszystkich opisywanych problemów

Dlatego napisałem
Ale masz bezsprzecznie rację- odpowiedź była więc napisałem nie prawdę.odrpol pisze:Pisałem o swoich problemach w dziale "Lampy dla początkujących" , ale brak jakiejkolwiek odpowiedzi - może w Kąciku gitarowym ktoś pomoże.
Zdjęcia wstawię już rano w dniu jutrzejszym.
Pozdrawiam
Piotr
-
- 625...1249 postów
oczywiscie. a żeby było zabawniej to nawet trafiłeś na właściwy wątek (ten z ogranicznikiem sygnału sterującego z zenerami).odrpol pisze:WitamLuC pisze:No, no, a podobno przester z końcowki taaaki dobry.
LuC - jedno zdaniowa genialna odpowiedź, wyczerpująco wskazująca sposób rozwiązania wszystkich opisywanych problemów![]()
![]()
Piotr
- jest tylko fizz, czy się zatyka?
- jakie sa obecnie wartosci kondensatorow sprzegajacych inwerter z siatkami sterujacymi lamp mocy? 100n miales na poprzednim schemacie. 22n lub zmiejsz.
- rezystory uplywowe tychze? 470k? tez mozesz zmiejszyc. fizz jest na 99% spowodowany za duzym sygnalem sterujacym plus stala czasowa RC 470k/100n
- zwieksz stoperki na 84. 22k na probe.
mozesz przekonfigurowac koncowke w tryb triodowy. bedzie jeden problem mniej

druga, nawet bardziej kluczowa sprawa - za malo tlumisz sygnal miedzy stopniami preampu w trybie kaskadowym. tak, wiem miljony tak robily i niby gralo. ale nie tedy droga.
btw - co sie dzieje z piskiem jesli odlaczysz nfb?
'All the stars in the north are dead now.'
-
- 50...74 posty
Witam
Bardzo dziękuję za podpowiedzi
1 jest tylko "fizz" wzmacniacz się nie zatyka.
2 teraz jest 4,7 nF wcześniej było 22nF (na schemacie chyba zawsze było 22nF) wyczytałem że zmniejszenie wartości kondensatorów sprzęgających może pomóc ale nie pomaga.
3 zmniejszyłem rezystory do wartości 220 k, ale nic nie pomogło.
4 przy zwiększeniu wartości stoperów do 22k pojawiły się dodatkowe brumy (znikały po zagraniu akordu, ale gdy gitara cichnie natychmiast wracają), ale i ta metoda nie zmniejszyła efektu "fizz". Wróciłem do 8,2k.
5 czy można to zrobić jak na tym schemacie. Poprzez połączenie siatki z anodą przez rezystor 100K
Za małe tłumienie pomiędzy stopniami - czy zamiast 100K dać rezystor 470k z kondensatorem 500piko, jak pomiędzy V1A a V2A.
Ten pisk przy rozkręconym wzmacniaczu jest słyszalny bez załączonego NFB - jak je załączam robi się głośniejszy i wyraźniej słyszlany.
Dodatkowo załaczam zdjęcie wzmacniacza w środku - trochę bałagan , ale to przez ciągłe próby i wymiany.
(Na zdjęciu nie wlutowane stopery siatek EL84 - bo może podłącze jeszcze coś pomiędzy 22k a 8,2k
Pozdrawiam
Piotr
Bardzo dziękuję za podpowiedzi
1 jest tylko "fizz" wzmacniacz się nie zatyka.
2 teraz jest 4,7 nF wcześniej było 22nF (na schemacie chyba zawsze było 22nF) wyczytałem że zmniejszenie wartości kondensatorów sprzęgających może pomóc ale nie pomaga.
3 zmniejszyłem rezystory do wartości 220 k, ale nic nie pomogło.
4 przy zwiększeniu wartości stoperów do 22k pojawiły się dodatkowe brumy (znikały po zagraniu akordu, ale gdy gitara cichnie natychmiast wracają), ale i ta metoda nie zmniejszyła efektu "fizz". Wróciłem do 8,2k.
5 czy można to zrobić jak na tym schemacie. Poprzez połączenie siatki z anodą przez rezystor 100K
Za małe tłumienie pomiędzy stopniami - czy zamiast 100K dać rezystor 470k z kondensatorem 500piko, jak pomiędzy V1A a V2A.
Ten pisk przy rozkręconym wzmacniaczu jest słyszalny bez załączonego NFB - jak je załączam robi się głośniejszy i wyraźniej słyszlany.
Dodatkowo załaczam zdjęcie wzmacniacza w środku - trochę bałagan , ale to przez ciągłe próby i wymiany.
(Na zdjęciu nie wlutowane stopery siatek EL84 - bo może podłącze jeszcze coś pomiędzy 22k a 8,2k
Pozdrawiam
Piotr
-
- 625...1249 postów
Ło panie.... ale w tej szasce burdel... jak by się to ustrojstwo nie wzbudzało to bym się mocno zdziwił...
-
- 50...74 posty
Witam
A jak to uporządkować, próbowałem , ale za dobrze to nie wyszło. Ghost, wiem, że twoje konstrukcje wyglądają świetnie
bo kilka widziałem, ale żeby od razu burdel.
Co do wzbudzeń - to ich o dziwo nie ma, owszem jak gitarę do głośnika przystawię to się wzbudza, ale jak wiosło jest oddalone od głośnika to cisza, no chyba że go rozkręcę na maksa, to słychać lekki pisk. Jak przewalczę , że będzie wszytko OK to obiecuję - przelatuję wszytko.
Pozdrawiam
Piotr
PS. JTM1 , który dzięki Tobie złożyłem nadal gra - dzięki.
A jak to uporządkować, próbowałem , ale za dobrze to nie wyszło. Ghost, wiem, że twoje konstrukcje wyglądają świetnie
bo kilka widziałem, ale żeby od razu burdel.
Co do wzbudzeń - to ich o dziwo nie ma, owszem jak gitarę do głośnika przystawię to się wzbudza, ale jak wiosło jest oddalone od głośnika to cisza, no chyba że go rozkręcę na maksa, to słychać lekki pisk. Jak przewalczę , że będzie wszytko OK to obiecuję - przelatuję wszytko.
Pozdrawiam
Piotr
PS. JTM1 , który dzięki Tobie złożyłem nadal gra - dzięki.
-
- 625...1249 postów
No dobra może z burdelem przesadziłem, ale nieład jest mocny.
Jak pociągnąłeś masę ?
Jak pociągnąłeś masę ?
-
- 625...1249 postów
Z tą masą coś dziwnie jest - łączówki co kawałek do chassis, odizolowane czy nie?
-
- 625...1249 postów
Ano z masą to na pewno... Czym lutujesz?
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
-
- 50...74 posty
Witam
Co do prowadzenia masy starałem się ją poprowadzić i podłączyć według propozycji Larrygrounding
w załączeniu fotka. Łączówki nie odizolowane - a powinny być jak? - łączówki przykręcone do obudowy.
Owszem potencjometry nie są połączone wspólną masą , ale każdy do punktu masy.
Lutuję Cynelem Sn60Pb40
Pozdrawiam
Piotr
Co do prowadzenia masy starałem się ją poprowadzić i podłączyć według propozycji Larrygrounding
w załączeniu fotka. Łączówki nie odizolowane - a powinny być jak? - łączówki przykręcone do obudowy.
Owszem potencjometry nie są połączone wspólną masą , ale każdy do punktu masy.
Lutuję Cynelem Sn60Pb40
Pozdrawiam
Piotr
-
- 625...1249 postów
Moim zdaniem to nie jest dobry sposób prowadzenia masy. W marszałku szyna musi być (przynajmniej ja tak uważam).
-
- 50...74 posty
Ok jutro przerobię prowadzenie masy - zrobię szynę na potencjometrach bo chyba najłatwiej ją wykonac i zobacze czy się cosik poprawi.
Pozdrawiam
Piotr
Pozdrawiam
Piotr
-
- 50...74 posty
Witam
Dorobiłem szynę masy na potencjometrach i teraz dwa pytanka
Czy wszystkie masy podłączyć do szyny i szynę w jednym miejscu do chassis? Jedyne czego raczej nie będę podciągać do szyny, to masy kondensatorów zasilacza,
zostawię podpięte do śruby mocującej transformator. Czy szyna musi być polutowana do korpusów potencjometrów, czy wystarczy do potencjometrów skrajnych?
Pozdrawiam
Piotr
Dorobiłem szynę masy na potencjometrach i teraz dwa pytanka
Czy wszystkie masy podłączyć do szyny i szynę w jednym miejscu do chassis? Jedyne czego raczej nie będę podciągać do szyny, to masy kondensatorów zasilacza,
zostawię podpięte do śruby mocującej transformator. Czy szyna musi być polutowana do korpusów potencjometrów, czy wystarczy do potencjometrów skrajnych?
Pozdrawiam
Piotr