Hej koledzy, jestem na etapie projektowania pogłosu na scalakach, który docelowo byłby na stałe zamontowany we wzmacniaczu lampowym, za pętlą efektów a przed inwerterem do PP, w związku z tym chciałbym spytać was(gdyż nie mam na chwile obecną pod ręką żadnego wzmacniacza aby zmierzyć samemu) - Jaki jest typowy poziom sygnału wychodzący z pętli (SEND) - czyli maksymalny poziom przy którym typowe kostki zasilane z baterii 9V się nie przesterowywują ?
Pytanie drugie - jaki jest maxymalny mozliwy poziom sygnału wchodzący na potencjometr master przed inwerterem - w konstrukcjach typowo 50W (2xEL34) (np jcm800) z potencjometrem master vol przed inwerterem ?
Pytam gdyż poziom sygnałów na płytce z pogłosem mam 0-5V (co wynika z jej zasilania), a zakładam że powinienem mieć ciut więcej i myślę jaki by tu stopień podbijający zaprojektować żeby poziom sygnału wchodzącego na mastera był taki jak w oryginalnym układzie.
Szybkie pytanie o poziomy sygnałów w typowych konstrukcjach
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
-
- 375...499 postów
Re: Szybkie pytanie o poziomy sygnałów w typowych konstrukcj
Pętla - typowo 500mv do max 1V
Volume - 7V do 12V
Dla 440Hz i 300mV sygnału na wejściu wzmaka staram się zawsze uzyskać 300mV na pętli.
Volume - 7V do 12V
Dla 440Hz i 300mV sygnału na wejściu wzmaka staram się zawsze uzyskać 300mV na pętli.
-
- 125...249 postów
Dzięki thn.technik! Tego właśnie było mi trzeba 
Mam z kolei teraz inne pytanie czy ktoś próbował stosować układy impulsowe do podnoszenia lub obniżania napięcia różnych modułów powiedzmy wspomagających (typu pętle, pogłosy) wewnątrz chassis ? Chodzi o to czy dobrze zaprojektowana przetwornica impulsowa ma szanse nie zakłócać sygnału dźwiękowego we wzmacniaczu ?
Chodzi mi tu o 2 zjawiska - niedostatecznie odfiltrowywane napięcie zasilania oraz sama emisja EMC.

Mam z kolei teraz inne pytanie czy ktoś próbował stosować układy impulsowe do podnoszenia lub obniżania napięcia różnych modułów powiedzmy wspomagających (typu pętle, pogłosy) wewnątrz chassis ? Chodzi o to czy dobrze zaprojektowana przetwornica impulsowa ma szanse nie zakłócać sygnału dźwiękowego we wzmacniaczu ?
Chodzi mi tu o 2 zjawiska - niedostatecznie odfiltrowywane napięcie zasilania oraz sama emisja EMC.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Kilka osób z forumowego grona użyło z powodzeniem zasilaczy impulsowych we wzmacniaczach gitarowych. Pracują one na częstotliwościach ponadakustycznych, więc teoretycznie nie powinny być słyszalne w głośniku. Jeśli użyje się w filtrach kondensatorów o bardzo małym ESR to skutecznie stłumią one zakłócenia. Ważne jest też ekranowanie modułów z przetwornicami.
Kilka osób z forumowego grona użyło z powodzeniem zasilaczy impulsowych we wzmacniaczach gitarowych. Pracują one na częstotliwościach ponadakustycznych, więc teoretycznie nie powinny być słyszalne w głośniku. Jeśli użyje się w filtrach kondensatorów o bardzo małym ESR to skutecznie stłumią one zakłócenia. Ważne jest też ekranowanie modułów z przetwornicami.
Ostatnio zmieniony sob, 25 lutego 2017, 13:49 przez AZ12, łącznie zmieniany 1 raz.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
thn.technik pisze:Pętla - typowo 500mv do max 1V
Volume - 7V do 12V
Nie bardzo rozumiem - 300mV na wejściu i 300mV w pętli to rozumiem, ale czy ten wzmacniacz nie ma gałek?

-
- 375...499 postów
wszystkie gałki na połowęprzemak pisze: Nie bardzo rozumiem - 300mV na wejściu i 300mV w pętli to rozumiem, ale czy ten wzmacniacz nie ma gałek?