Pisałem już w podobnym temacie na tym forum, ale chyba muszę zadać pytanie w inny sposób.
Jak zmienić charakter przesteru wzmacniacza lampowego? Mam head Egnater Rebel 30 MKII. Preamp jest prawie taki sam jak w wersji MKI (właściwie to ona chyba nie miała żadnego oznaczenia 'MK'), jedyne różnice to pewnie jakieś elementy pasywne i lampa na wejsciu. Mój ma TAD 7024WA, przypuszczam, że to dla zwiększenia gainu, ale może być i tak, że poprzednia wersja również taką miała.
Mój wzmacniacz ma irytującą cechę, szczególnie kiedy gram delikatnie i/lub na niskiej głośności: słychać, szczególnie w końcowej fazie wybrzmiewania lekko 'pierdzący', raczej w wysokich częstotliwościach dźwięk. Porównywałem go z combem z tej samej serii (30 wat, MKII) i też to miało.
Próbowałem prostacko zmniejszać gain przez dokładanie rezystorów do siatek w drugim i trzecim stopniu ale to zmniejsza tylko zakres regualcji przesterowania, nic nie zmienia w jego charakterze.
Kanał czysty jest czysty jak łza.
Zmiana charakteru przesteru
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
-
- 9375...12499 postów
Re: Zmiana charakteru przesteru
A schemat mamy znaleźć sobie sami?
-
- 5...9 postów
Przepraszam! Już daję!
Proszę tylko zauważyć, że są to schematy do poprzedniej wersji (ale jakichś różnic w topologii nie widzę, zapewne są w wartościach elementów).
Jeśli trzeba to mogę zebrać wartości komponentów do wersji 30wat.
Plik 11_2_modified to moja próba inżynierii wstecznej, na samej górze dokumentu jest fragment przedwzmacniacza, który jest nabardziej interesujący. Jeszcze tego nie pozbierałem w całość.
Proszę tylko zauważyć, że są to schematy do poprzedniej wersji (ale jakichś różnic w topologii nie widzę, zapewne są w wartościach elementów).
Jeśli trzeba to mogę zebrać wartości komponentów do wersji 30wat.
Plik 11_2_modified to moja próba inżynierii wstecznej, na samej górze dokumentu jest fragment przedwzmacniacza, który jest nabardziej interesujący. Jeszcze tego nie pozbierałem w całość.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 5...9 postów
Ktoś, coś?