Telewizor - dorobienie wejścia composite
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Telewizor - dorobienie wejścia composite
Ostatnio pozyskalem mały telewizorek kineskopowy 7 cali zailany 12V. Wyposażony jest jedynie w gniazdo antenowe. Chciałbym dorobić do niego wejście composite. Czy przeróbka polega zwykle na znalezieniu odpowiedniego wyjścia z głowicy, odłączeniu przewodu i wypuszczeniu go na zewnątrz bądź ewentualne dorobienie przełącznika, czy też zwykle trzeba jeszcze coś pozmieniać?
P.
P.
-
- 3125...6249 postów
Re: Telewizor - dorobienie wejścia composite
Witam
Musisz wpiąć się do wejścia wzmacniacza luminancji.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1021909.html
Musisz wpiąć się do wejścia wzmacniacza luminancji.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1021909.html
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
Często faktycznie wystarczy znaleźć wyjście sygnału luminancji z detektora wizji. Jednak niestety tanie, przenośnie telewizory często miały jakiś układ scalony typu "wszystko w jednym". W takiej sytuacji może nie być takiej możliwości. Pozostaje wówczas modulator, który można pozyskać np. z tunera SAT, albo VCR. Najlepiej napisz na jakich układach jest ten odbiornik wykonany. Wtedy powinno dać się ocenić jak i czy taką modyfikację da się wykonać.
-
- 250...374 postów
Kiedyś dorabiałem takie wejście do radzieckiego telewizora, dość nowoczesnego, to był jeden z ostatnich czarno-białych modeli zbudowany na układach scalonych.
Był tam taki problem, że z poprzedniego stopnia sygnał video wychodził ze składową stałą rzędu kilku woltów.
Oczywiście prosty przełącznik nie załatwiał sprawy i trzeba było dodać kilka elementów.
Możesz mieć też problem a amplitudą sygnału.
Krótko mówiąc jeśli nie masz schematu, to trzeba dokładnie zmierzyć sygnał w układzie, a potem kombinować jak uzyskać taki sam ze standardowego composite video.
Był tam taki problem, że z poprzedniego stopnia sygnał video wychodził ze składową stałą rzędu kilku woltów.
Oczywiście prosty przełącznik nie załatwiał sprawy i trzeba było dodać kilka elementów.
Możesz mieć też problem a amplitudą sygnału.
Krótko mówiąc jeśli nie masz schematu, to trzeba dokładnie zmierzyć sygnał w układzie, a potem kombinować jak uzyskać taki sam ze standardowego composite video.
-
- 6250...9374 posty
Cześć. Napisz co to za telewizor. Dorabiałem takie wejście w malutkiej Elektronice z ZSRR. Ma budowę modułową więc po usunięciu płytki głowicy i p.cz. mamy dostęp do wejścia video i synchro. Odwracasz sygnał synchro w fazie i gotowe 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 125...249 postów
Dziękuję za odzew. Postaram się wkleić dziś zdjęcie. Generalnie jest to jakiś chiński telewizor z wbudowanym radiem.
Jak znajdę chwilę (ale czasu ostatnio mało) to rozkręcę go i zrobię zdjęcia płyty. Może rzeczywiście jest on tak zaprojektowany, że trzeba będzie wykorzystać modulator.
Pozdrawiam
P.
Jak znajdę chwilę (ale czasu ostatnio mało) to rozkręcę go i zrobię zdjęcia płyty. Może rzeczywiście jest on tak zaprojektowany, że trzeba będzie wykorzystać modulator.
Pozdrawiam
P.
-
- 625...1249 postów
Napisz jaki masz ten telewizor. Kiedyś dorabiałem takie gniazdo w Veli i poszło bez problemu. Nawet zrobiłem wejście audio i przełącznik jak w późniejszych Biazetach TMP w postaci gniazda DIN 5 stykowego.
MHz pisze:Ostatnio pozyskalem mały telewizorek kineskopowy 7 cali zailany 12V. Wyposażony jest jedynie w gniazdo antenowe. Chciałbym dorobić do niego wejście composite. Czy przeróbka polega zwykle na znalezieniu odpowiedniego wyjścia z głowicy, odłączeniu przewodu i wypuszczeniu go na zewnątrz bądź ewentualne dorobienie przełącznika, czy też zwykle trzeba jeszcze coś pozmieniać?
P.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
-
- 125...249 postów
Wieczorem wkleję fotkę. Generalnie jest to mały telewizorek turystyczny z radiem, zasilanie 12V, w środku Chiny. Marka Braun coś tam. Szukałem w sieci schematu, ale bez powodzenia. Możliwe, że występuje pod innymi nazwami lub schemat jest dostępny dla wersji 5 cali.
-
- 2500...3124 posty
Dziwne , mam ze 3 takie TV i w każdym jest wejście cinch A/V, można by tak podejrzeć jak to jest zrealizowane ( 5" tiross, benttey) bo schematy to raczej nie osiagalne
-
- 125...249 postów
Wklejam zdjęcia. TV jest na układzie CP5151. Jest to popularny układ w takich telewizorkach. Oryginalny datasheet jest po chińsku, ale jest to zamiennik popularniejszych układów, np. KA2915. Nóżka piąta to wyjście video, a 11 audio.
Znalazłem w sieci opisy prób innych w dokonaniu takiej modyfikacji:
http://www.bidouille.org/hack/minitv
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic235086.html
Przykładowy schemat
http://www.votshema.ru/uploads/posts/20 ... an5151.jpg
W podanych opisach znajdują się informacje o pojawiających się problemach. W przypadku pierwszego autor musiał dodać inwerter, co spowodowało jednak zmniejszenie amplitudy sygnału. Wymieniona była także, o ile dobrze rozumiem, duża stała składowa. W przypadku drugiego linku na obrazie jest nadmiarowa treść.
Jeśli ktoś ma jakąś wskazówkę na sucho to poproszę. Spróbuję dokonać tej modyfikacji (niestety pewnie dopiero w weekend) i dam znać o efektach.
Znalazłem w sieci opisy prób innych w dokonaniu takiej modyfikacji:
http://www.bidouille.org/hack/minitv
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic235086.html
Przykładowy schemat
http://www.votshema.ru/uploads/posts/20 ... an5151.jpg
W podanych opisach znajdują się informacje o pojawiających się problemach. W przypadku pierwszego autor musiał dodać inwerter, co spowodowało jednak zmniejszenie amplitudy sygnału. Wymieniona była także, o ile dobrze rozumiem, duża stała składowa. W przypadku drugiego linku na obrazie jest nadmiarowa treść.
Jeśli ktoś ma jakąś wskazówkę na sucho to poproszę. Spróbuję dokonać tej modyfikacji (niestety pewnie dopiero w weekend) i dam znać o efektach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 500...624 posty
Fragment schematu z wtórnikiem emiterowym z fabrycznego rozwiązania.
Ten układ scalony występował również w monitorach do systemu monitoringu.
Ten układ scalony występował również w monitorach do systemu monitoringu.
-
- 125...249 postów
Dziękuję, zmontuję taki wtórnik. Proszę tylko podać wartości elementów i typ tranzystora bo niezbyt dokładnie je widzę.
P.
P.
-
- 6250...9374 posty
Cześć. Ja zrobiłem to tak: viewtopic.php?f=48&t=30821&hilit=Elektronika+video
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 125...249 postów
Zeszło kilka miesięcy, ale wreszcie udało mi się zająć telewizorkiem i osiągnąć sukces. Skorzystałem ze schematu (jego fragment ale mniej wyraźny był już umieszczony wcześniej):
Zrobiłem na szybko taka przejściówkę:
Efekt jest taki:
Dziękuję za pomoc i wskazówki w modyfikacji.
P.
Zrobiłem na szybko taka przejściówkę:
Efekt jest taki:
Dziękuję za pomoc i wskazówki w modyfikacji.
P.