PW
Moderator: gsmok
-
- moderator
Re: PW
Zapytajcie się administratorów waszych kont pocztowych, może być tak, że wiadomości są odrzucane na etapie sesji SMTP. Do spamu trafiają wiadomości już przyjęte do skrzynki, ale które sztuczna inteligencja uznała za spam. Jak adres (IP, nie domenowy) serwera wysyłającego pocztę jest np. na liście adresów rozsyłających spam to poczta z takiego adresu w ogóle nie jest przyjęta. Ja tak miałem swego czasu z Allegro i innymi stronami.
-
- 375...499 postów
Mam ten sam problem.Locutus pisze:Ten sam problem występuje równiez u mnie.salicjonał pisze:Dlaczego przestałem dostawać pocztowe powiadomienie o nowej PW na forum?
Ustawienia sa OK, w spamie też nie ma....
Co ja pacze ?
-
- moderator
Czołem.
Koledzy, dostałem dzisiaj sygnał od Bogusia, który zapomniał hasła potrzebnego do logowania się na "Triodzie". Próbował więc zmienić hasło, przy czym nowe, wygenerowane przez system (po zresetowaniu starego), powinien dostać na swoją skrzynkę mailową. Jednak z jakichś powodów nowego hasła nie otrzymał, więc może faktycznie coś niedobrego dzieje się z naszą "Triodą"...
Pozdrawiam
Romek
Koledzy, dostałem dzisiaj sygnał od Bogusia, który zapomniał hasła potrzebnego do logowania się na "Triodzie". Próbował więc zmienić hasło, przy czym nowe, wygenerowane przez system (po zresetowaniu starego), powinien dostać na swoją skrzynkę mailową. Jednak z jakichś powodów nowego hasła nie otrzymał, więc może faktycznie coś niedobrego dzieje się z naszą "Triodą"...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- moderator
Sprawdziłem, adres www.trioda.com nie figuruje w żadnym RBLu, ale poczta z Triody może wychodzić spod innego adresu.
-
- moderator
Bogusiowi na "Triodzie" wyświetlają się informacje o nowo wygenerowanym i przesłanym mu na maila haśle, ale mail z hasłem po prostu nie dociera... 

α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 1875...2499 postów
A czy jest / powinno być jakies info o tym fakcie po zalogowaniu ?gsmok pisze:W 99% przyczyną jest przepełniona skrzynka na Forum.
Wyciachałem ze 3 strony starej korespondencji - zobaczymy czy pomogło jak ktoś mi PW napisze

-
- 375...499 postów
Locutus pisze:A czy jest / powinno być jakies info o tym fakcie po zalogowaniu ?gsmok pisze:W 99% przyczyną jest przepełniona skrzynka na Forum.
Wyciachałem ze 3 strony starej korespondencji - zobaczymy czy pomogło jak ktoś mi PW napisze

Pewnie nie pomogło , nadal na moim gmail-u brak powiadomień o PW z Triody .
Co ja pacze ?
-
- 3125...6249 postów
Forum bazuje na standardowym oprogramowaniu typu "open source" (phpBB). Jeśli chodzi o szczegóły dotyczące zastosowanych w forumowym pakiecie algorytmach - w tym tych, które dotyczą obsługi poczty to niestety mam na ten temat tyle samo informacji co każdy Użytkownik
.
Jeśli znajdzie się ktoś kto przeanalizuje (a wcześniej odnajdzie w ogólnodostępnym kodzie) fragment odpowiedzialny za ewentualne problemy to będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wynikające z tej analizy wnioski. Ja w odróżnieniu od "zwykłego" użytkownika dostaję powiadomienia o rejestrowaniu się nowych użytkowników celem aktywacji kont i w tym zakresie nic się nie zmieniło. Maile dostaję i cały mechanizm aktywacji poprzez te maile działa tak jak zwykle bez problemu.

Jeśli znajdzie się ktoś kto przeanalizuje (a wcześniej odnajdzie w ogólnodostępnym kodzie) fragment odpowiedzialny za ewentualne problemy to będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wynikające z tej analizy wnioski. Ja w odróżnieniu od "zwykłego" użytkownika dostaję powiadomienia o rejestrowaniu się nowych użytkowników celem aktywacji kont i w tym zakresie nic się nie zmieniło. Maile dostaję i cały mechanizm aktywacji poprzez te maile działa tak jak zwykle bez problemu.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- moderator
Jak nic nie było zmieniane w kodzie forum (np. nie były instalowane poprawki) to problem nie jest w silniku forum, a w systemie na którym stoi. AFAIK phpBB korzysta z systemowej funkcji wysyłania poczty, problem może wynikać z błędnego skonfigurowania programu pocztowego na serwerze na którym jest postawione forum, z błędnych wpisów w DNS, czy z faktu, że IP serwera z którego poczta wychodzi znalazło się w RBLach. O ile nie jest to prywatny serwer tylko usługa wykupiona u prowidera to należy do niego właśnie uderzyć, bo zwykły klient nie ma takiej możliwości. Miałem kiedyś podobnie - listy z mojej domeny nie docierały do odbiorców, okazało się, że inny klient którego serwer stał na tej samej fizycznej maszynie co mój rozsyłał spam i IP serwera trafiło do RBLi.