Cewki do oscyloskopu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Cewki do oscyloskopu
Witam.
W celach testowych odtwarzam sobie układ oscyloskopu Mini 4.
Na schemacie tego oscyloskopu występują cztery cewki, które są opisane w instrukcji jako cewki korekcyjne i podane są ich indukcyjności kolejno
L1 - 0,3mH L2-0,3mh L3-0,45mH L4-0,45mH
Jakie cewki mógłbym tam zastosować? Może udałoby się coś dopasować z jakiegoś telewizora, bądź innego popularnego źródła?
Sam nie mam warunków by je nawinąć, dlatego szukam zamienników.
W celach testowych odtwarzam sobie układ oscyloskopu Mini 4.
Na schemacie tego oscyloskopu występują cztery cewki, które są opisane w instrukcji jako cewki korekcyjne i podane są ich indukcyjności kolejno
L1 - 0,3mH L2-0,3mh L3-0,45mH L4-0,45mH
Jakie cewki mógłbym tam zastosować? Może udałoby się coś dopasować z jakiegoś telewizora, bądź innego popularnego źródła?
Sam nie mam warunków by je nawinąć, dlatego szukam zamienników.
-
- 6250...9374 posty
Re: Cewki do oscyloskopu
,,Nie masz warunków'' aby nawinąć ułamki mH????????????
-
- 625...1249 postów
Takie cewki najłatwiej nawinąć na rezystorach:
http://2.bp.blogspot.com/-qw4hc3FSuJs/V ... ductor.jpg
Rezystory najlepiej o dużych wymiarach. Np. MŁT 2W. Rezystancja rezystorów musi być duża. Najlepiej więcej niż 100k.
A ile trzeba zwojów to trzeba policzyć znając średnicę rezystora.
Tylko nie wiem czy liczba zwojów nie wyjdzie zbyt duża żeby się to opłacało nawijać taką metodą.
http://2.bp.blogspot.com/-qw4hc3FSuJs/V ... ductor.jpg
Rezystory najlepiej o dużych wymiarach. Np. MŁT 2W. Rezystancja rezystorów musi być duża. Najlepiej więcej niż 100k.
A ile trzeba zwojów to trzeba policzyć znając średnicę rezystora.
Tylko nie wiem czy liczba zwojów nie wyjdzie zbyt duża żeby się to opłacało nawijać taką metodą.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
-
- 625...1249 postów
A takie seryjne dłaqwiki ogólnodostępnie nie podejdą?
-
- 625...1249 postów
Dziękuję!
Chyba zdecyduję się faktycznie na nawinięcie czegoś takiego na rezystorze. W tej sytuacji to chyba najlepsze rozwiązanie.
Nad fabrycznymi dławikami się nie zastanawiałem jeszcze, ale gdyby się dały zaaplikować to kto wie.
Chyba zdecyduję się faktycznie na nawinięcie czegoś takiego na rezystorze. W tej sytuacji to chyba najlepsze rozwiązanie.
Nad fabrycznymi dławikami się nie zastanawiałem jeszcze, ale gdyby się dały zaaplikować to kto wie.
-
- 3125...6249 postów
Witam

Szukaj korektora liniowości, to taki czarny lub nie element wyglądający jak kondensator elektrolityczny, tylko z magnesem. Trzeba usunąć folię zabezpieczającą, magnes i przewinąć.ECC83 pisze: Jakie cewki mógłbym tam zastosować? Może udałoby się coś dopasować z jakiegoś telewizora, bądź innego popularnego źródła?

Ratujmy stare tranzystory!
-
- 1250...1874 posty
Czesc
ECC83, czy ten Mini4 jest "robiony" dla postawienia na polce, czy na stol warsztowy. Jezeli na polke, jako eksponat - oryginalny, to na Forum jest pare osob, ktore moga Ci nawinac cewki koszykowe(?) takie jak oryginalne. Jezeli ma to byc podreczny - warsztatowy do audio, to nie ma co instalowac tych indukcyjnosci, bo 0.5MHz przeniesie i bez cewek.
Pozdrowienia
ECC83, czy ten Mini4 jest "robiony" dla postawienia na polce, czy na stol warsztowy. Jezeli na polke, jako eksponat - oryginalny, to na Forum jest pare osob, ktore moga Ci nawinac cewki koszykowe(?) takie jak oryginalne. Jezeli ma to byc podreczny - warsztatowy do audio, to nie ma co instalowac tych indukcyjnosci, bo 0.5MHz przeniesie i bez cewek.
Pozdrowienia
-
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Do pomiaru pasma przenoszenia wzmacniaczy akustycznych używa się przebiegu prostokątnego zawierającego harmoniczne sięgające megaherców. Z tego powodu oscyloskop powinien mieć duże pasmo przenoszenia. Zbyt małe spowoduje zniekształcenia oglądanego przebiegu.Vic384 pisze:Jezeli ma to byc podreczny - warsztatowy do audio, to nie ma co instalowac tych indukcyjnosci, bo 0.5MHz przeniesie i bez cewek.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Dalej uwazam, ze oscyloskop do audio, o pasmie liczonym w mega hercach, to przerost formy nad trescia. Nawet 0.5MHz to 25-ta harmoniczna 20kHz, czy potrzebne sa wyzsze harmoniczne ?
Moze ktos z Forum o wiekszym doswiadczeniu wypowie sie na ten temat.
Pozdrowienia
Dalej uwazam, ze oscyloskop do audio, o pasmie liczonym w mega hercach, to przerost formy nad trescia. Nawet 0.5MHz to 25-ta harmoniczna 20kHz, czy potrzebne sa wyzsze harmoniczne ?
Moze ktos z Forum o wiekszym doswiadczeniu wypowie sie na ten temat.
Pozdrowienia
-
- 625...1249 postów
Witaj Vic384.
Oscyloskop ma być tylko w celach doświadczalnych i ozdobnych na półkę do mojego warsztatu, jako własne rękodzieło. Nie będę go używał chcąc mierzyć jakiekolwiek wielkości. Do takiego celu zastosowałbym sprzęt profesjonalny.
Jeżeli faktycznie jest ktoś mogący pomóc w nawinięciu to z chęcią nawiążę kontakt
Oscyloskop ma być tylko w celach doświadczalnych i ozdobnych na półkę do mojego warsztatu, jako własne rękodzieło. Nie będę go używał chcąc mierzyć jakiekolwiek wielkości. Do takiego celu zastosowałbym sprzęt profesjonalny.
Jeżeli faktycznie jest ktoś mogący pomóc w nawinięciu to z chęcią nawiążę kontakt

-
- 625...1249 postów
A to tu aż trzeba pomocy? Przecież nawinięcie cewek jest w miarę proste.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
-
- 625...1249 postów
Powinienem sobie sam poradzić bo otrzymałem już chyba wszystkie informacje. Myślę, że nie ma co więcej dodać na ten moment. Nawinę na rezystorach, uruchomię i jak będą jakieś problemy to się odezwę.
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Jezeli to ma byc "w celach doswiadczanych" to ja bym kupil kilka dlawikow "olowko-podobnych" i przetestowal. Na pewno znajdziesz takie, ktore sie nadadza, a to czy przy korekcji z ich pomoca, otrzymasz pasmo 1MHz czy 1.01MHz, nie jest chyba istotne. W takim prostym oscyloskopie, aby byl dobry do pomiarow, musisz zrobic dobry dzielnik wejsciowy.
Ostatnia sprawa: czy masz obudowe i troche elementow z Mini4, czy bedziesz sam ja robil ? Moze to bedzie DIY obudowa, a wtedy masz szerokie pole do popisu.
Pozdrowienia
Jezeli to ma byc "w celach doswiadczanych" to ja bym kupil kilka dlawikow "olowko-podobnych" i przetestowal. Na pewno znajdziesz takie, ktore sie nadadza, a to czy przy korekcji z ich pomoca, otrzymasz pasmo 1MHz czy 1.01MHz, nie jest chyba istotne. W takim prostym oscyloskopie, aby byl dobry do pomiarow, musisz zrobic dobry dzielnik wejsciowy.
Ostatnia sprawa: czy masz obudowe i troche elementow z Mini4, czy bedziesz sam ja robil ? Moze to bedzie DIY obudowa, a wtedy masz szerokie pole do popisu.
Pozdrowienia
-
- 625...1249 postów
Obudowa to DIY, dużo większa od oryginalnej Mini4. Jedynym elementem jaki posiadam zastosowanym w Mini4 jest sprawna jasno świecąca lampa B6S1.
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Jesli nigdy nie robiles oscyloskopu, to trudno Ci bedzie zaczynac od Mini4. On tylko z pozoru jest latwy, to tak jak zaczynac przygode lampowa od P-P na EL34, a nie od SE na ECL86.
Ja na poczatku bym zrobil taki, jaki jest opisany w watku "wlasny oscyloskop" z dnia 31.12. 2006. Jest on na 3 tranzystorach, a stosujac dzisiejsze, mozna dostac pasmo powyzej 100kHz. Robiac pozniej lepsze, rozbudowane wzmacniacze pionowe i podstawy czasu, mozna uzyskac, amatorsko, pasmo do 10MHz. Jest ksiazka Wolskiego: Wybrane uklady i urzadzenia polprzewodnikowe. Jest w niej 2 latwe do zrobiena oscyloskopy. Zrobilem i dzialaja, to znaczy dzialaly ponad 35 lat temu.
Pozdrowienia
Jesli nigdy nie robiles oscyloskopu, to trudno Ci bedzie zaczynac od Mini4. On tylko z pozoru jest latwy, to tak jak zaczynac przygode lampowa od P-P na EL34, a nie od SE na ECL86.
Ja na poczatku bym zrobil taki, jaki jest opisany w watku "wlasny oscyloskop" z dnia 31.12. 2006. Jest on na 3 tranzystorach, a stosujac dzisiejsze, mozna dostac pasmo powyzej 100kHz. Robiac pozniej lepsze, rozbudowane wzmacniacze pionowe i podstawy czasu, mozna uzyskac, amatorsko, pasmo do 10MHz. Jest ksiazka Wolskiego: Wybrane uklady i urzadzenia polprzewodnikowe. Jest w niej 2 latwe do zrobiena oscyloskopy. Zrobilem i dzialaja, to znaczy dzialaly ponad 35 lat temu.
Pozdrowienia