Emblemat

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kraz

Emblemat

Post autor: kraz »

Witam, dzisiaj zawitałem na giełdę "Moto bazar" w Łodzi i tam kupiłem emblemat philipsa o średnicy 10 cm i gruby na 1 cm ale od czego to jest to nie wiem, może koledzy rozszyfrują? A tak przy okazji na giełdzie był Elektrit Allegro B za 1400 zł i kupiłem żarówę ale to w innym wątku w retro technice, pozdrawiam Hieronim.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Emblemat

Post autor: zagore1 »

kraz pisze:Witam, dzisiaj zawitałem na giełdę "Moto bazar" w Łodzi i tam kupiłem emblemat philipsa o średnicy 10 cm i gruby na 1 cm ale od czego to jest to nie wiem, może koledzy rozszyfrują? A tak przy okazji na giełdzie był Elektrit Allegro B za 1400 zł i kupiłem żarówę ale to w innym wątku w retro technice, pozdrawiam Hieronim.
A w jakim stanie był ten bateryjny Elekrtit Allegro??
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
jajacek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jajacek »

Ten emblemat-znak firmowy służył za przycisk do dokumentów.
JACEK
kraz

Skrzynka w ładnym stanie skala też ale dalej nie zaglądałem kosztował 1400 i przekraczał mój budżet :cry: , handlarze mieli jeszcze radio Beethoven ale już mam obie wersje więc mnie nie interesował, na giełdzie była fajna lampka chyba jakaś nadawcza ze starego Związku Radzieckiego ze 50 cm długości bańka w najszerszym miejscu ok fi 25 cm ale kosztowała 150 zł :( , ten sam miał lampkę nadawczą GKE-100.
kraz

jajacek pisze:Ten emblemat-znak firmowy służył za przycisk do dokumentów.

Być może, ja myślałem że to jakaś reklama w witrynie okna wystawowego.
Awatar użytkownika
jajacek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jajacek »

W domu było dużo broszur-reklamówek Philipsa też ten emblemat.Mój Ojczym przed 1939 rokiem pracował w sklepie Philipsa (gdzie??) Byłem młody i głupi , bo ten emblemat wymieniłem na hełm poniemiecki.Nieprawdopodobne ,około 1990 roku przyszedł list od Philipsa z propozycją współpracy ,niestety Ojczym już dawno zmarł.Szkoda że nie zachowałem tego listu.
JACEK
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

kraz pisze:Skrzynka w ładnym stanie skala też ale dalej nie zaglądałem kosztował 1400 i przekraczał mój budżet :cry:
A zrobiłeś jakieś zdjęcia? To duża żadkość i warto takie radioodbiorniki dokumentować...
Wołyń 1943. Pamiętamy!
kraz

Nie porobiłem zdjęć bo zawiesiła mi się komórka i byłem zdenerwowany bo nie mogłem sobie poradzić z g..... i nawet z tego wszystkiego nie spisałem numeru :( .
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Januszu.Rzadkość ,rzadkość ale sam tez walę błędy gdy piszę na komputerze.Ręczna robota bezbłędna raczej.
Szkoda że Kolega listu nie zachował.Próbowałem sie skontaktować z Philipsem ze 3 lata temu ale teraz to wydmuszka po wspaniałej firmie i mnie olali.Na wlasna szkodę zresztą.
Pozdrawiam Tomasz
PS Hieronimie ,uważam że to jednak przycisk albo reklamowy gadźet.Niemniej piykny co cud!