Radio Jowita 3 ic - przestrojona ale...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
Radio Jowita 3 ic - przestrojona ale...
witam; przestrajanie jowity 3 ic na współczesny UKF - wiem że ten temat był tutaj już poruszany ale nie wszystkie info z Waszych wskazówek rozumiem [nie znam się]; wg instrukcji wymieniłem w jowicie 3 ic wszystko co trzeba, odwinąłem nawet jeden zwój z cewki lub trymera [sam nie wiem z czego] skręciłem i tutaj zaczynają się schody - nie umiem nastroić głowicy, kręciłem trymerem [to coś z wkrętką w środku] góra i dół, obracałem cewkę w kółko [to białe ceramiczne] i w zasadzie nie wiem co robiłem, ale słychać programy radiowe od 90 - 106 mHz, tyle że stacje się nakładają [zwłaszcza te bliżej 106 mHz], pomiędzy stacjami nie wszędzie ale buczy... może ktoś pomoże?! dziękuję - jestem totalnym amatorem i mimo wielkich chęci chyba coś zepsułem a to nie fajnie bo kolejne jowity chcę przestrajać a tu taka porażka...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Re: radio jowita 3 ic - przestrojona ale...
Witaj na forum. Prawdopodobnie przyczyną jest nieumiejętność odróżnienia trymera od cewki.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
- 375...499 postów
Re: radio jowita 3 ic - przestrojona ale...
Odpowiedź godna ludzi z elektrody.
-
- 625...1249 postów
Re: Radio Jowita 3 ic - przestrojona ale...
Cześć,
W 2 sztukach Jowity 2 IC pomimo przestrojenia zgodnie z opisem z SE miałem problem ze wzbudzeniem się głowic. Objawiało się to tym, że niby pasmo było całe, ale przy przestrajaniu częstotliwości gałką w pewnych miejscach na skali pojawiały się szumy, gwizdy, brumy, itp. Próbowałem dokładnego ekranowania, zmiany niektórych elementów, poprawiałem masy i nic. Pomogło dopiero połączenie masy kondensatora strojeniowego z głowicą TYLKO w jednym punkcie. Nie chce mi się wnikać, czy głowice w Jowitach 2 i 3 są te same, ale możesz spróbować.
Pozdrawiam!
W 2 sztukach Jowity 2 IC pomimo przestrojenia zgodnie z opisem z SE miałem problem ze wzbudzeniem się głowic. Objawiało się to tym, że niby pasmo było całe, ale przy przestrajaniu częstotliwości gałką w pewnych miejscach na skali pojawiały się szumy, gwizdy, brumy, itp. Próbowałem dokładnego ekranowania, zmiany niektórych elementów, poprawiałem masy i nic. Pomogło dopiero połączenie masy kondensatora strojeniowego z głowicą TYLKO w jednym punkcie. Nie chce mi się wnikać, czy głowice w Jowitach 2 i 3 są te same, ale możesz spróbować.
Pozdrawiam!
-
- 5...9 postów
dziękuje za podpowiedzi - niestety JOWITA 3IC już nie gra, wsadziłem w wejście na głośnik gołe kable od słuchawek i kolega mówi że spaliłem końcówkę mocy - w każdym razie dioda od podświetlenia świeci radio nie gra, absolutna cisza, ale proszę o pomoc w takim temacie - aktualnie wylutowałem głowicę z JOWITA 2IC [mam chyba obsesję na punkcie tego radia] i wrzucam zdjęcie i może mogę Was prosić o zaznaczenie najważniejszych elementów?! które kodensatorki mam wymienić?! mam rozpiskę ale nie mam schematu ideowego [rysunkowego]; czy była by taka możliwość - jestem mega zdesperowany żeby przestroić dobrze chociaż jedno takie radio ale bez pomocy nie ruszę...
foto poniżej; dzięki z góry za pomoc
foto poniżej; dzięki z góry za pomoc
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
No comment.
Tomasz
Tomasz
-
- 5...9 postów
No co?! Pomocy potrzebuje 

-
- 625...1249 postów
Ale przecież w sieci znajdziesz mnóstwo przydatnych wskazówek jak przestroić ten odbiornik; wystarczyć tylko chcieć.
Poszukuję 1R5T.
-
- 1875...2499 postów
Pomoc jak najbardziej ale jakiej można udzielić macgajverowi bez elementarnych nawet podstaw?Google Wujek Dobra Rada ale dla tych co potrafią skorzystac i oddzielić glupoty od rzetelnych info.
I tyle.
Pozdrawiam przedświątecznie.
Tomasz
I tyle.
Pozdrawiam przedświątecznie.
Tomasz
-
- 5...9 postów
ale ja chcę - bardzo chcę ale podstaw brak, trudno jakoś muszę to ogarnąć - taki cel mam i nie odpuszczę, pytam po znajomych - znają się ale jakoś nie za bardzo chcą podejść do tematu... w każdym razie dziękuję za zainteresowanie tematem!!! jak mi się uda to wrzucam na youtuba, dam znać co i jak; pozdrawiam!!!
-
- 1250...1874 posty
Dotnij środkowej nóżki potencjometra, jeśli buczy, to końcówka mocy na 90% jest OK.że spaliłem końcówkę mocy
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
- 5...9 postów
już ok - kolega mi pomógł, radio sprawne; przestrojone od 88 - 95 FM, idzie czysto, nic nie strzela, nie trzeszczy - jak w nowym radiu ze sklepu; ale pytanko do Was - czemu brakuje mi pełnej skali, kolega mówi, że jest tak że trymetrem da się ustawić że radio gra albo od 88 - 95 albo od 95-108, ale nie da się ustawić pełnej skali... dziwne... więc częściowo się udało, nie wiem może to tak zostawię... ale pewnie jest na to jakiś sposób...
-
- 5...9 postów
aha, jeszcze jedno pytanko - żarówka ciągle świeci... przycisk potraktowałem sprayem "kontakt" i bez poprawy... jak radio jest w sieci da się ja wyłączyć [przycisk w pozycji włączonej - czyli na odwrót], natomiast jak radio gra to jak nacisnę włączenie żarówki [czy przycisk jest w pozycji włączonej czy wyłączonej i tak świeci] to jakby głośniej trochę idzie... może coś da się z tym zrobić...
-
- 625...1249 postów
Jak się dobrze zestroi, co jest cały zakres, nawet z zapasem.appleofsodom pisze:już ok - kolega mi pomógł, radio sprawne; przestrojone od 88 - 95 FM, idzie czysto, nic nie strzela, nie trzeszczy - jak w nowym radiu ze sklepu; ale pytanko do Was - czemu brakuje mi pełnej skali, kolega mówi, że jest tak że trymetrem da się ustawić że radio gra albo od 88 - 95 albo od 95-108, ale nie da się ustawić pełnej skali... dziwne... więc częściowo się udało, nie wiem może to tak zostawię... ale pewnie jest na to jakiś sposób...
Tak ma być, żarówka świeci cały czas po podłączeniu zasilania.appleofsodom pisze:aha, jeszcze jedno pytanko - żarówka ciągle świeci... przycisk potraktowałem sprayem "kontakt" i bez poprawy... jak radio jest w sieci da się ja wyłączyć [przycisk w pozycji włączonej - czyli na odwrót], natomiast jak radio gra to jak nacisnę włączenie żarówki [czy przycisk jest w pozycji włączonej czy wyłączonej i tak świeci] to jakby głośniej trochę idzie... może coś da się z tym zrobić...
-
- 5...9 postów
dziękuję za cenne info, a czy można poprosić o chociaż malutką poradę jak dobrze zestroić Jowitkę - w instrukcji czytam tak "strojenie rozpoczynamy od [...] ponieważ regulacje te są zależne, należy je przeprowadzić kilkakrotnie aż do uzyskania pełnego zakresu przestrajania heterodyny..." - no i właśnie nie rozumiem tego fragmentu, co znaczy że regulacje są zależne?! wiem że pewnie dla fachowca to prosta sprawa, ale ja tego trochę nie ogarniam a bardzo chcę; plus jest taki że z wypowiedzi Użytkownika powyżej wynika że dobrze wszystko przelutowałem tylko nie umiem dostroić gotowej głowicy - jeszcze raz proszę o pomoc - każda uwaga jest dla mnie cenna... dziękuję!