Niestety zapomniałem hasła pod swój stary nick Petrosbike. Stąd nowe konto.
Mam taki problem: stąd prośba o pomoc.
W moje ręce dostał sie Regent 30H w stanie jako tako. Ma oryginalne głośniki, trafo zasilacza i wyjściowe. Lampy musiałem uzupełnić, tydzien ślęczałem nad układem. Mocno tam było pozmieniane więc powróciłem do oryginału ( w miare posiadanych cześci) i Regent zagrał !! i to jak! Chodzi jak burza.
Niestety mam kłopot z reverb'em. Sam unit jest oryginalny Hammond type 4C (cokolwiek to oznacza). Po dłuższych poszukiwaniach w necie znalazłem u
http://www.accutronicsreverb.com/main/? ... 05_04.html
że mój zespół ma input i output cewki czerwone więc pewnie imped wejściowa = 1475 Ohm i wyjściowa = 2250 Ohm,, rezystancja dla DC około 200 Ohm (zgadza się bo sprawdzałem =180 Ohm)
Produkcja to Gibbs Corporation.
Wszystko posprawdzałem, lampę ECC85 uruchomiłem (znalazłem zwarcie na łączówkach która zwierała anode z siatką ).
Zanim znalazłem to zwarcie to zdążyło mi lampę zniszczyć

Tylko ... ktoś wymienił oryginalne trafko o oznaczeniu BV. 113/4C na jakies zwyczajne z zasilacza od telefonu czy coś takiego na 12v.
No niestety, niby to jakos tam brzęczy ale bardziej brzęczy niz daje sensowny efekt Hall.
No więc mam gorąca prośbę do kolegów o pomoc w doborze jakiegoś trafka (chyba cos z głosnikowych) który mógłby zastąpić oryginalny.
No chyba że ktoś ma takowy oryginał na zbyciu.
Jestem fanem oryginałów i chciałbym doprowadzic to kombo do stanu pierwotnego.
Dopiero w nastepnym kroku moge pokusic sie o jakies poprawki. No na przykład odizolowanie głównych kondensatorów filtra od chassi i tym podobne "usprawnienia". Moze dobór nowej pary lamp EL34?
Na razie celem jest uruchomienie w pełnym fabrycznym zakresie.
Sorry ze wspominam ale mam do tego Regenta sentyment bo na takim grałem na gitarze w zespole w latach 70'tych

Wrzucam schemat przedzmacniacza