Uzasadnienie stosowania kondensatorów mikowych jako sprzęg.

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

bisz
125...249 postów
125...249 postów

Uzasadnienie stosowania kondensatorów mikowych jako sprzęg.

Post autor: bisz »

Czołem koledzy. Czy ktoś mógłby mi z doświadczenia powiedzieć dlaczego faktycznie w krytycznych punktach wzmacniaczy gitarowych stosuje się kondensatory sprzęgające, nie byle jakie a właśnie najchętniej tzw silver mica ? Które zauważalnie "ciut" więcej kosztują aniżeli te zwykłe (np ceramiczne) ? Czy rzeczywiście może być klapa gdy zastosuję mały kondensator ceramiczny zamiast Mikowego ?
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Uzasadnienie stosowania kondensatorów mikowych jako sprz

Post autor: haterkmp »

hmmm bardzo niebezpieczne pytanie... :lol: z mojego doświadczenia powiem tylko tyle, że warto zainwestować w dobre jakościowo elementy. Foliowe, papierowe czy ceramiczne to dla mnie bez różnicy - byleby trzymały swoje parametry długo i niezależnie od czynników zewnętrznych. A czy na kondensatorze będzie napis taki czy inny to osobiście mam to gdzieś.
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
kolawski
250...374 postów
250...374 postów

Re: Uzasadnienie stosowania kondensatorów mikowych jako sprz

Post autor: kolawski »

Swego czasu Piotr Górecki poświęcił kondensatorom sporo miejsca w "Elektronice dla Wszystkich"; w części 4 cyklu ( pedeefy są w sieci) były przedstawione wykresy zmiany parametrów kondensatorów ceramicznych. Kondensatory takie zmieniają np. pojemność w zależności od temperatury, częstotliwości czy przełożonego napięcia. Te zmiany zależą znowu od zastosowanej ceramiki. Czy ma to znaczenie w gitarowcach - nie mnie oceniać, nie mam doświadczenia. Jak pokazywał wielokrotnie Kolega Romekd, bardzo pouczające jest empiryczne sprawdzenie takich przekonań (empiryczne w sensie pomiarowe, a nie "nauszne"). Pozdrawiam.

Istnieją kondensatory mikowe inne niż silver mica, choć też tanie zwykle nie są.