ZDZ Bis 101 - przeróbka na gitarowca
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
ZDZ Bis 101 - przeróbka na gitarowca
Witajcie ,
jestem tu nowym użytkownikiem , chociaż forum triody znam już dłuższy czas i niekiedy jako gość korzystałem z wiedzy tutaj zawartej.
Dziś chciałem Wam zaprezentować swój sposób na radiowęzłową końcówkę mocy ZDZ Bis101.
Wzmacniacz został totalnie przebudowany z wykorzystaniem lamp oraz obudowy i transformatorów. Teraz posiada on dwa oddzielne kanały clean/Overdrive z osobnymi korekcjami. Przełączane za pomocą przekaźników . Wymieniłem lampę wejściową na ecc83 i całkowicie przerobiłem preamp łącznie z wywaleniem zbędnego limitera .
Pomiar mocy pokazał co drzemie w tym potworze , miernik wyskalowany do 100W sięgnął końca skali , a nadal pokazywał czysty sinus więc ma grubo powyżej 100W. Co tu się dużo dziwić , zasilanie anodowe lamp mocy to 700V.
a oto fotki :
jestem tu nowym użytkownikiem , chociaż forum triody znam już dłuższy czas i niekiedy jako gość korzystałem z wiedzy tutaj zawartej.
Dziś chciałem Wam zaprezentować swój sposób na radiowęzłową końcówkę mocy ZDZ Bis101.
Wzmacniacz został totalnie przebudowany z wykorzystaniem lamp oraz obudowy i transformatorów. Teraz posiada on dwa oddzielne kanały clean/Overdrive z osobnymi korekcjami. Przełączane za pomocą przekaźników . Wymieniłem lampę wejściową na ecc83 i całkowicie przerobiłem preamp łącznie z wywaleniem zbędnego limitera .
Pomiar mocy pokazał co drzemie w tym potworze , miernik wyskalowany do 100W sięgnął końca skali , a nadal pokazywał czysty sinus więc ma grubo powyżej 100W. Co tu się dużo dziwić , zasilanie anodowe lamp mocy to 700V.
a oto fotki :
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 9375...12499 postów
Re: ZDZ Bis 101 - przeróbka na gitarowca
Forma trochę nieporęczna... na czym oparłeś preamp?
-
- 5...9 postów
Preamp robiony według własnego schematu, Jest on połączeniem lamp i tranzystorów typu fet. Na kanale czystym używam samych lamp natomiast na kanale OD jest dolaczany szeregowo dodatkowy Preamp na fetach który oprócz swojego brzmienia ma przesterowywac dalsze stopnie lampowe. Daje to ciekawe efekty brzmieniowe.
Co miałeś na myśli mówiąc nieporeczny ?
Co miałeś na myśli mówiąc nieporeczny ?
-
- 3125...6249 postów
Witam
Obudowa tego wzmacniacza nie ułatwia przenoszenia.
Obudowa tego wzmacniacza nie ułatwia przenoszenia.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 9375...12499 postów
No właśnie te Bisy to takie bardzo głębokie klocki. Nie pasuje do normalnej kolumny wymiarami.
-
- 5...9 postów
Tym się nie martwię zbytnio , bo do zestawu będzie dorobiona kolumna która będzie pasować wymiarami . Na chwilę obecna albo będzie leżeć na podlodze. Na kolumnie standardowej też od biedy poleży 

-
- 9375...12499 postów
Od biedy poleży, a i od biedy może spaść
Pochwalisz się schematem preampa?

-
- 5...9 postów
Pochwałę się jak tylko dzieci dadzą mi przerysowac z zeszytu na komputer . Grając na scenie czy w jakimś studio wzmacniacz nie musi stać na kolumnie (tym się pocieszam) , a on głównie był stworzony właśnie po to. Mam w sumie jeszcze parę konstrukcji które z czasem przedstawię
, a są dostosowane do wymiarów kolumny .

-
- 1250...1874 posty
Ładnie, ale profanacja 

Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
- 5...9 postów
Czemu ? Dla mnie to adaptacja pod własne potrzeby
. W takim stanie jakim on był w środku przed przeróbka , to bal bym się o życie, a było widać że ktoś już przy nim grzebal. Po za tym jako końcówka mocy to bym go nie wykorzystał.