Soldano SLO wersja 5 wat
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Soldano SLO wersja 5 wat
Witam
W związku z nadchodzącą zimą mam w planach budowę małego wzmacniacza do domu.
Ma to być dwu kanałowy wzmacniacz ze wspólną korekcją oraz pętlą.Całość oparta o przedwzmacniacz Soldano SLO.
Wzmacniacz musi zmieścić się w chassis o wymiarach: 350mm długość, 170mm głębokość, 60mm wysokość.
Ze względu na brak miejsca na przednim panelu muszę pominąć przełącznik oraz tryb "crunch".
Czy wystarczy pominąć przełącznik SW2 i rezystory R6, R7, R10 a sygnał na potencjometr Gain clean podać z kondensatora C2.
Nad wejściem będzie dioda led (3mm) sygnalizująca załączenie kanału overdrive.
Na samej górze przełącznik dźwigniowy zmieniający kanały.
W związku z nadchodzącą zimą mam w planach budowę małego wzmacniacza do domu.
Ma to być dwu kanałowy wzmacniacz ze wspólną korekcją oraz pętlą.Całość oparta o przedwzmacniacz Soldano SLO.
Wzmacniacz musi zmieścić się w chassis o wymiarach: 350mm długość, 170mm głębokość, 60mm wysokość.
Ze względu na brak miejsca na przednim panelu muszę pominąć przełącznik oraz tryb "crunch".
Czy wystarczy pominąć przełącznik SW2 i rezystory R6, R7, R10 a sygnał na potencjometr Gain clean podać z kondensatora C2.
Nad wejściem będzie dioda led (3mm) sygnalizująca załączenie kanału overdrive.
Na samej górze przełącznik dźwigniowy zmieniający kanały.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 375...499 postów
Re: Soldano SLO wersja 5 wat
SW2 to jest akurat "Bright" dla clena i cruncha, jak chcesz mieć cleana to sygnał leci z C2 przez R6 i R10 plus ewentualny C5, a potem do masy R7. Jak nie chcesz mieć crunch'a to muster volume dla normal jest zbędne bo zastąpi go gain kanału normal, wtedy możesz nazwać go drive volume a na cleanie odbierać sygnał bezpośrednio z połączenia suwaka treble i góry drive volume.
Robię teraz taką małą 2 watową wersie DR'ki, to prawie to samo co SLO
Może mój schemat podpowie Ci jakieś rozwiązania dla twoich potrzeb.
Robię teraz taką małą 2 watową wersie DR'ki, to prawie to samo co SLO

-
- 375...499 postów
Witam - 350mm to nie jest mało jak na tak małą konstrukcję . Na twoim miejscu przełączniki st-by i on/off dał bym jeden nad drugim i już miejsce na przełączniki się znajdzie . Jeżeli chodzi o diodę kanałów - to dał bym 2 - odwrócił bym - tak jak jest w oryginale - napisy preamp / master na dół a opisy pot na góre . W tedy diody mogły by być 2 - kolejno jedna (niebieska/zielona) przy napisie normal 2 ( czerwona ) przy napisie overdrive . Coś jak w decatone , z tym że tam są jednocześnie podświetlanymi przełącznikami i są niżej - tak też można by było zrobić
. Zmiana preampu mogła by pójść w kierunku soldano HOT ROD'a ( jet city jca22h ) - zapewne widziałeś ten schemat - ale dodam na wszelaki wypadek . pozdrawiam

-
- 375...499 postów
Przełącznik pomyliłem Miał być SW1.
Na tą chwilę jestem na etapie planowania rozmieszczenia na panelu przednim.Pewnie jeszcze coś się zmieni.
Przedwzmacniacz SLO mam już prawie gotowy.Przełączanie zrobione na przekaźnikach.
Na tą chwilę jestem na etapie planowania rozmieszczenia na panelu przednim.Pewnie jeszcze coś się zmieni.
Przedwzmacniacz SLO mam już prawie gotowy.Przełączanie zrobione na przekaźnikach.
-
- 375...499 postów
Witam
Podbijam temat.
Składanie ukończyłem jeszcze w zeszłym roku.
Nie testowałem (nawet lamp nie instalowałem). Stan na dziś na załączonych zdjęciach.
Tutaj trochę więcej fotek: https://www.facebook.com/media/set/?set ... 72f3a9b04b
Podbijam temat.
Składanie ukończyłem jeszcze w zeszłym roku.
Nie testowałem (nawet lamp nie instalowałem). Stan na dziś na załączonych zdjęciach.
Tutaj trochę więcej fotek: https://www.facebook.com/media/set/?set ... 72f3a9b04b
-
- 375...499 postów
Wzmacniacz przetestowany.Odpalił od "kopa" .Działa wyśmienicie.
Przedwzmacniacz zasilany napięciem 305 V z pierwszego kondensatora zasilacza (100uF) przez dodatkowy filtr RC.
Żarzenie przedwzmacniacza napięciem stałym symetryzowanym rezystorami 150 omów do masy.
Zmniejszyłem pierwszy i drugi kondensator międzystopniowy z 22nF na 4,7nF.
Jedyną poprawką było zainstalowanie rezystora (0,33R/25W) zbijającego napięcie żarzenia.
Bez rezystora miałem 6,95V.
Polecam wersję SLO na przekaźnikach jako alternatywę dla drogich LDR - VTL5C1 (obecnie 49,90 sztuka).
Nie ma żadnego strzelania w czasie zmiany kanałów.
Zastosowałem ultra szybką diodę MUR160 (50ns) w gasikach przekaźników.
Przedwzmacniacz zasilany napięciem 305 V z pierwszego kondensatora zasilacza (100uF) przez dodatkowy filtr RC.
Żarzenie przedwzmacniacza napięciem stałym symetryzowanym rezystorami 150 omów do masy.
Zmniejszyłem pierwszy i drugi kondensator międzystopniowy z 22nF na 4,7nF.
Jedyną poprawką było zainstalowanie rezystora (0,33R/25W) zbijającego napięcie żarzenia.
Bez rezystora miałem 6,95V.
Polecam wersję SLO na przekaźnikach jako alternatywę dla drogich LDR - VTL5C1 (obecnie 49,90 sztuka).
Nie ma żadnego strzelania w czasie zmiany kanałów.
Zastosowałem ultra szybką diodę MUR160 (50ns) w gasikach przekaźników.
-
- 125...249 postów
Fajny maluch, może jakieś próbki brzmieniowe ??? Transformatory jak tak patrzę to z selenoid czy się mylę . Jaki koszt i jaki czas realizacji do takiego slo 5W ? Ogólnie fajnie kolega miesza z slo - czytałem każdy wątek z kolegi wzmacniaczami i naprawdę fajnie to wygląda. Nic tylko pogratulować życzyć kolejnych udanych projektów.
-
- 375...499 postów
Witam
Transformatory tak jak zauważyłeś od Pana Eugeniusza Kaczmarka. Koszt to 220 złotych.
Czekałem na wykonanie około 3 tygodni.
Z próbkami będzie problem - brak czasu choć mam gdzie nagrać.
Wkrótce powinna dojechać obudowa wtedy dodam zdjęcia całości.
Transformatory tak jak zauważyłeś od Pana Eugeniusza Kaczmarka. Koszt to 220 złotych.
Czekałem na wykonanie około 3 tygodni.
Z próbkami będzie problem - brak czasu choć mam gdzie nagrać.
Wkrótce powinna dojechać obudowa wtedy dodam zdjęcia całości.
-
- 375...499 postów
Witam
Wzmacniacz zamontowałem do obudowy.
Tolex snake purple.Czarne wykończenie.
Pozostaje zamontować jeszcze własne logo.
Wzmacniacz zamontowałem do obudowy.
Tolex snake purple.Czarne wykończenie.
Pozostaje zamontować jeszcze własne logo.
-
- 375...499 postów
Witam , ogólnie fajnie wygląda - ogólnie mało pasuje ta tuningowa siatka od zderzaka - OffT : taką samą dałem kilkanaście lat temu do " slim tuning master evo8 white cover " wlotów zderzaka corsy B 1,2
. Ciekawa historia z tym zderzakiem i samochodem
- raz samochód zawisł w kanale tylko trzymając się na tym "ztuningowanym" zderzaku - potem , po sex eskapadzie zaliczyłem rów , też się prześliznął , a mogłem urwać koło
. A jak już odpicowałem go, już na glanc , to po tygodniu jazdy pies wylazł mi na krajowej drodze i łbem walnął w to klejone uprzednio miejsce
( psu nic się nie stało ) . Takie to przygody .
Zastanawia mnie też potrzeba dawania przełącznika impedancji przy "budżetowej" konstrukcji - chociaż zależy co ile kosztuje
- miejsca dość by dać 2 gniazdo .
Warto chyba już zrezygnować z naklejek na obudowę i załatwić np wygrawerowane fronty . Myślę że teraz dość łatwo złapać kogoś z laserem .
Pozdrawiam

Zastanawia mnie też potrzeba dawania przełącznika impedancji przy "budżetowej" konstrukcji - chociaż zależy co ile kosztuje
- miejsca dość by dać 2 gniazdo .
Warto chyba już zrezygnować z naklejek na obudowę i załatwić np wygrawerowane fronty . Myślę że teraz dość łatwo złapać kogoś z laserem .
Pozdrawiam
-
- 375...499 postów
Witam
Nie wiem co rozumiesz pod nazwą "budżetowa" konstrukcja.
Na częściach nie oszczędzałem co widać po "wnętrznościach". W pierwszym swoim wzmacniaczu dałem grawerowane panele i nie wyglądało to ciekawie.
Siatki mają tą zaletę ,że widać przez nie lampy co cieszy oko.
Nie wiem co rozumiesz pod nazwą "budżetowa" konstrukcja.
Na częściach nie oszczędzałem co widać po "wnętrznościach". W pierwszym swoim wzmacniaczu dałem grawerowane panele i nie wyglądało to ciekawie.
Siatki mają tą zaletę ,że widać przez nie lampy co cieszy oko.
-
- 375...499 postów
Witam , może trochę złe słowo "budżetowa konstrukcja" , ale nie do końca
. Jak ja bym nie liczył się z kasą , to dał bym do zrobienia obudowę : laserem powycinana stalowa blacha, powyginana i pomalowana proszkowo , a na koniec sitodruk na budzie . I to wyniosło by gdzieś z 200 - 400 zł a nie 70 zł . Można było pokusić się - po pomalowaniu - o zrobienie sitodruku na obudowie - myślę , że do ceny obudowy doszło by ze 50- 150zł ( najtaniej zlecić wykonanie gotowych ram sitodrukowych , nie jest do drogie jak się okazuje - na jednej ramie zmieści się przód i tył ) .
Idąc dalej za pierwszą myślą , to ktoś ( nie ja - bo ja doszedłem do wniosku ze lepiej wychodzę na używaniu śmieciowych elementów ) mógł by zarzucić że kondensatory elektrolityczne są pod "budżetówkę" , miedziany drut zamiast srebrzanki , która jest tania i ogólnie dostępna . Wracając do siatki , można było się pokusić o zrobienie jak w oryginale laserowo wycinane rąby w blasze .
Takie tam , czepianie się ;}
Czy jest możliwość nagrania kanału lead np na telefonie - interesuje mnie głównie granie rytmiczne , pm jak brzmi i szybkie "shredowanie" - czy na 5w da się tak grać ? . Mam jakieś tg2,5 może też dla sportu coś bym zrobił . Jak znajdę chwilę podepnę swój preamp do se .
Pozdrawiam

Idąc dalej za pierwszą myślą , to ktoś ( nie ja - bo ja doszedłem do wniosku ze lepiej wychodzę na używaniu śmieciowych elementów ) mógł by zarzucić że kondensatory elektrolityczne są pod "budżetówkę" , miedziany drut zamiast srebrzanki , która jest tania i ogólnie dostępna . Wracając do siatki , można było się pokusić o zrobienie jak w oryginale laserowo wycinane rąby w blasze .
Takie tam , czepianie się ;}
Czy jest możliwość nagrania kanału lead np na telefonie - interesuje mnie głównie granie rytmiczne , pm jak brzmi i szybkie "shredowanie" - czy na 5w da się tak grać ? . Mam jakieś tg2,5 może też dla sportu coś bym zrobił . Jak znajdę chwilę podepnę swój preamp do se .
Pozdrawiam
-
- 375...499 postów
Witam
Dzięki za dobre słowo. Postaram się pokombinować przy następnych wzmacniaczach.
Mieszkam w małym mieście i muszę wszystko zamawiać przez internet.
Nagranie da się zrobić nawet przez SM57.
Potrzebuje na to trochę czasu.
Pozdrawiam
Dzięki za dobre słowo. Postaram się pokombinować przy następnych wzmacniaczach.
Mieszkam w małym mieście i muszę wszystko zamawiać przez internet.
Nagranie da się zrobić nawet przez SM57.
Potrzebuje na to trochę czasu.
Pozdrawiam