Unitra Merkury 303A - pulsowanie ARCz

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów

Unitra Merkury 303A - pulsowanie ARCz

Post autor: daniel22 »

Witajcie,
Opisuję problem znany po wpisaniu w wyszukiwarce, lecz niestety zazwyczaj bez rozwiązania. Wiem, że to nie forum tego typu sprzętów, ale problem jest typowo "radiowy" - może ktoś z Was miał podobny... Ja nie mogę sobie poradzić.

Do rzeczy: dostałem do naprawy leżący 20 lat w piwnicy "Merkury". Stan wizualny - nówka, wewnątrz - jak to nieużywane latami radio - dużo gorzej. Popadały układy scalone programatora i UL 1200 na płytce radiowej, było też sporo mniejszych, lub większych uszkodzeń, ale sprzęt w końcu wyregulowałem, przestroiłem i ustawiłem tak, że gra dobrze. Jednak został jeden problem - układ ARCz wariuje, na włączonym programatorze podczas wybierania stacji chwilę wskazówka "zero FM" pulsuje i stabilizuje się po czasie. Prawdziwa zabawa zaczyna się po wyłączeniu programatora i wybierania stacji za pomocą gałki strojenia - ARCz pulsuje bez końca, powodując przy okazji dosyć mocne "bujanie" membran w głośnikach niskotonowych. Po wyłączeniu ARCzu wszystko wraca do normy. Podmieniałem tranzystory w programatorze, wymieniłem układ scalony (stary był uszkodzony), dla pewności wszystkie elektrolity w torze radiowym, kondensator 4,7uf w programatorze. Wszystkie napięcia ustawione w/g serwisówki, niektóre na nogach UL nieco zaniżone. Nic nie wygląda podejrzanie, wszystko zachowuje się jak należy, już nie wiem, co jest grane.

Serwisówka: http://www108.zippyshare.com/v/fsKbPrZT/file.html
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Unitra Merkury 303A - pulsowanie ARCz

Post autor: Ukaniu »

heterodyna pracuje po właściwej stronie? Kiedyś przy przestrajaniu przypadkowo dałem ją z niewłaściwej. Wtedy sygnał niezrównoważenia demodulatora zamiast zbliżać do 0 odsuwa. Ewentualnie pozostaje za duże "wzmocnienie". Zmniejszenie kondensatora sprzęgającego diodę ARCz z hetedoryną, wprowadzenie dzielników napięcia w jej sterowaniu.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Magia polega na tym, że w głowicy Merkurego nie ma diody ARCz. Napięcie ARCz steruje tranzystorowym stabilizatorem napięcia w programatorze.
Z tego co widzę dość powszechna usterka i nikt jej jeszcze nie rozgryzł. Ale zmniejszenie oddziaływania ARCz - to brzmi sensownie.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: daniel22 »

Problem rozwiązany dzięki pomocy kolegi z elektrody :) : http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... highlight=