Radio Unitra, ale...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Radio Unitra, ale...
... nic więcej nie wyczytałem.Dość zdewastowane
O tyle ciekawe, że oprócz EBL21, ECH21,EF22 jest jeszcze głowica UKF na ECH81. Czy ktoś z zacnej kompanii zapoda ankoawalikowi schemat?

-
- 625...1249 postów
Re: Radio Unitra, ale...
A jakaś podpórka?
Pozdrawiam,
Piotr.

Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Transformatory jakby nie nasze, głośnikowe wyjątkowo duże. Trochę rezystorów INGELEN , węgierskie? Dwa głośniki. Lampy 1957 rok z AZ1 włącznie. Skala pozioma, długie, 2 x średnie, 2 x krótkie i klawisz "UKR", ale na skali tylko od 0 do 100 bez żadnych Mhz
Dwa elyty Tesla jeden 32 drugi 2 x 32 mikro/450V. Głowica UKF ma oddzielny napęd. Oczywiście wszystkie sznurki zerwane 

-
- 2500...3124 posty
Podhale albo Śląsk(jeśli ma gramofon)Zobacz wątek Projekt Śląsk..A jaki numer na chassis?? Zech81 to przystawka redakcyjna a nie głowica. To pierwsze polskie radio z ukfem wysokim od 87 do100.ankowalik pisze:Transformatory jakby nie nasze, głośnikowe wyjątkowo duże. Trochę rezystorów INGELEN , węgierskie? Dwa głośniki. Lampy 1957 rok z AZ1 włącznie. Skala pozioma, długie, 2 x średnie, 2 x krótkie i klawisz "UKR", ale na skali tylko od 0 do 100 bez żadnych MhzDwa elyty Tesla jeden 32 drugi 2 x 32 mikro/450V. Głowica UKF ma oddzielny napęd. Oczywiście wszystkie sznurki zerwane
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 1250...1874 posty
Jestem chętny na zakup tych resztek.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Zatem będę się rozglądał za schematem Podhala. Istotnie, p.cz. ewidentnie jest tylko na 465, zatem nie głowica, jeno superreakcja. To radio przyjaciela, tedy nie przedam ino w miarę sił dopieszczę 
No i rozglądałem się i nie znalazłem
Towarzysze pomożecie/pamagitie 

No i rozglądałem się i nie znalazłem

-
- 625...1249 postów
Dziękuję wszystkim. Po wymianie rezystora od minusa, EBL21 i wstawieniu brakującej ECH21 buja się na UKF. Teraz się biorę za AM 

-
- 625...1249 postów
A jak z jakością dźwięku na UKF?
Pozdrawiam,
Piotr.
Pozdrawiam,
Piotr.
Aaaa całkiem, całkiem
Tak samo się dziwiłem jak śmigał superreaktor z 1937 na długich 

-
- 1250...1874 posty
Witaj Andre z krainy jezior.Na pewno nie mozna się spodziewać w radyjku pcz 10,7 Mhz,bo głowice w ukł reakcji podają sygnał bezpośrednio na mcz.Zerknij na jakiś schemat, na pewno są w sieci.Jeśli będziesz potrzebował jakichś dod. podpowiedzi to oznajmiam,że mam luzem kpl. chassis,czekające od 1,5 roku na włożenie do skrzynki,mogę nawet przemagając wrodzone lenistwo dodać zdjęcia czegośtam.ankowalik pisze:Zatem będę się rozglądał za schematem Podhala. Istotnie, p.cz. ewidentnie jest tylko na 465, zatem nie głowica, jeno superreakcja. To radio przyjaciela, tedy nie przedam ino w miarę sił dopieszczę
No i rozglądałem się i nie znalazłemTowarzysze pomożecie/pamagitie
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
-
- 625...1249 postów
Podhale nr 10950 bez dławika. Dzisiaj zaniedbałem owo cudo, bo pogoda sprzyjała rżnięciu i rąbaniu drewna na zimę. Dziękuję Wam za troskę
Jak skończę to, bynajmniej, azaliż, się pochwalę
Wasz Andre'

Wasz Andre'
-
- 625...1249 postów
Jak się spisuje ta superreakcyjna przystawka UKF? Chodzi mi o łatwość dostrojenia, "uciekanie fali", różne gwizdy itp.
Poszukuję 1R5T.
Rewelacyjnie
Nie ucieka, śmiga bardzo czysto, nic się nie miesza. Złapałem komercyjną stację i godzinę grała na 20cm drutu, że ja pierdziu
Zważ jedno żem wieśniak i następny sąsiad jest ok. 60 m ode mnie, tedy nie kupujemy żadnych, zgoła, zakłóceń 

Ostatnio zmieniony pn, 31 października 2016, 14:44 przez klik, łącznie zmieniany 1 raz.