Radio Unitra, ale...

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

klik

Radio Unitra, ale...

Post autor: klik »

... nic więcej nie wyczytałem.Dość zdewastowane :( O tyle ciekawe, że oprócz EBL21, ECH21,EF22 jest jeszcze głowica UKF na ECH81. Czy ktoś z zacnej kompanii zapoda ankoawalikowi schemat?
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Radio Unitra, ale...

Post autor: szewek »

A jakaś podpórka? :D

Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
klik

Transformatory jakby nie nasze, głośnikowe wyjątkowo duże. Trochę rezystorów INGELEN , węgierskie? Dwa głośniki. Lampy 1957 rok z AZ1 włącznie. Skala pozioma, długie, 2 x średnie, 2 x krótkie i klawisz "UKR", ale na skali tylko od 0 do 100 bez żadnych Mhz :shock: Dwa elyty Tesla jeden 32 drugi 2 x 32 mikro/450V. Głowica UKF ma oddzielny napęd. Oczywiście wszystkie sznurki zerwane :(
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

ankowalik pisze:Transformatory jakby nie nasze, głośnikowe wyjątkowo duże. Trochę rezystorów INGELEN , węgierskie? Dwa głośniki. Lampy 1957 rok z AZ1 włącznie. Skala pozioma, długie, 2 x średnie, 2 x krótkie i klawisz "UKR", ale na skali tylko od 0 do 100 bez żadnych Mhz :shock: Dwa elyty Tesla jeden 32 drugi 2 x 32 mikro/450V. Głowica UKF ma oddzielny napęd. Oczywiście wszystkie sznurki zerwane :(
Podhale albo Śląsk(jeśli ma gramofon)Zobacz wątek Projekt Śląsk..A jaki numer na chassis?? Zech81 to przystawka redakcyjna a nie głowica. To pierwsze polskie radio z ukfem wysokim od 87 do100.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Jestem chętny na zakup tych resztek.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
klik

Zatem będę się rozglądał za schematem Podhala. Istotnie, p.cz. ewidentnie jest tylko na 465, zatem nie głowica, jeno superreakcja. To radio przyjaciela, tedy nie przedam ino w miarę sił dopieszczę :D
No i rozglądałem się i nie znalazłem :( Towarzysze pomożecie/pamagitie :?:
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów

klik

Dziękuję wszystkim. Po wymianie rezystora od minusa, EBL21 i wstawieniu brakującej ECH21 buja się na UKF. Teraz się biorę za AM :D
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów

A jak z jakością dźwięku na UKF?
Pozdrawiam,
Piotr.
klik

Aaaa całkiem, całkiem :wink: Tak samo się dziwiłem jak śmigał superreaktor z 1937 na długich :shock:
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

ankowalik pisze:Zatem będę się rozglądał za schematem Podhala. Istotnie, p.cz. ewidentnie jest tylko na 465, zatem nie głowica, jeno superreakcja. To radio przyjaciela, tedy nie przedam ino w miarę sił dopieszczę :D
No i rozglądałem się i nie znalazłem :( Towarzysze pomożecie/pamagitie :?:
Witaj Andre z krainy jezior.Na pewno nie mozna się spodziewać w radyjku pcz 10,7 Mhz,bo głowice w ukł reakcji podają sygnał bezpośrednio na mcz.Zerknij na jakiś schemat, na pewno są w sieci.Jeśli będziesz potrzebował jakichś dod. podpowiedzi to oznajmiam,że mam luzem kpl. chassis,czekające od 1,5 roku na włożenie do skrzynki,mogę nawet przemagając wrodzone lenistwo dodać zdjęcia czegośtam.
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: elektrit »

zagore1 pisze: Podhale albo Śląsk
A może Symfonia?
Poszukuję 1R5T.
klik

Podhale nr 10950 bez dławika. Dzisiaj zaniedbałem owo cudo, bo pogoda sprzyjała rżnięciu i rąbaniu drewna na zimę. Dziękuję Wam za troskę :D Jak skończę to, bynajmniej, azaliż, się pochwalę :!:
Wasz Andre'
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: elektrit »

Jak się spisuje ta superreakcyjna przystawka UKF? Chodzi mi o łatwość dostrojenia, "uciekanie fali", różne gwizdy itp.
Poszukuję 1R5T.
klik

Rewelacyjnie :!: Nie ucieka, śmiga bardzo czysto, nic się nie miesza. Złapałem komercyjną stację i godzinę grała na 20cm drutu, że ja pierdziu :shock:Zważ jedno żem wieśniak i następny sąsiad jest ok. 60 m ode mnie, tedy nie kupujemy żadnych, zgoła, zakłóceń :wink:
Ostatnio zmieniony pn, 31 października 2016, 14:44 przez klik, łącznie zmieniany 1 raz.