Radiomuzeum w Bodafors
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Radiomuzeum w Bodafors
Witam. W wakacje zajrzałem do tego muzeum, trochę liczyłem na jakiś produkt z Polski, ale wyroby tylko miejscowe i niemieckie/holenderskie. Czy ktoś może wie, dlaczego ten Grundig ma dwa klawisze UKF (UKV1 i UKV2) i dwie identyczne skale-podaję to, gdyż zdjęcie może nie oddawać wszystkich szczegółów. Pozdrawiam J.Szatkowski
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Re: Radiomuzeum w Bodafors
To po prostu dwa takie same zakresy - można było sobie ustawić dwie stacje bez przestrajania.
-
- 3125...6249 postów
Re: Radiomuzeum w Bodafors,Grundig,dwuzakresowy UKF
Odnośnie podwójnego zakresu UKF: widziałem taki zapis na skalach w odbiornikach firmy Tesla (np.Tesla Eminent) i ich bułgarskim klonie Melodia.
To były po prostu zakres dolny (OIRT) i górny (CCIR) UKF.
Widocznie były racje udostępniania obu zakresów danej grupie odbiorców w czasach,gdy w Europie były jeszcze Demoludy.Sam mam jeszcze wycofany od córki dwuzakresowy na UKF-ie boombox Panasonica, sprzedawany na naszym rynku po roku 1989.
To były po prostu zakres dolny (OIRT) i górny (CCIR) UKF.
Widocznie były racje udostępniania obu zakresów danej grupie odbiorców w czasach,gdy w Europie były jeszcze Demoludy.Sam mam jeszcze wycofany od córki dwuzakresowy na UKF-ie boombox Panasonica, sprzedawany na naszym rynku po roku 1989.
-
- 250...374 postów
Re: Radiomuzeum w Bodafors
Witam. Były też po 1989r. odbiorniki z jednym zakresem 64-108 MHz - miałem takiego Philipsa. J.Szatkowski