EBF2 nie zawsze czerwona...

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

EBF2 nie zawsze czerwona...

Post autor: OTLamp »

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: EBF2 nie zawsze czerwona...

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:Znalazłem przypadkowo: http://www.hupse.nl/radio/tubes/EBF2.htm :)
A i owszem, cała chyba seria E produkowane w latach 40-tych przez Valvo, Mazdę i częściowo Philipsa, (również przez RFT czy Teslę) miała inne kolory, najczęściej złocisty, jak lampy A. Zdarzały się też kolory niebieski i czarny.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

tszczesn pisze: A i owszem, cała chyba seria E produkowane w latach 40-tych przez Valvo, Mazdę i częściowo Philipsa, (również przez RFT czy Teslę) miała inne kolory, najczęściej złocisty, jak lampy A. Zdarzały się też kolory niebieski i czarny.
Owszem, złote, srebrne sa dość popularne, ale zieloną metalizację to jak dotąd widziałem tylko w lampach amerykańskich, a ta zielona EBF2 bardzo mi sie spodobała (może dlatego że bardzo lubię kolor zielony:P). Czarną widziałem też kiedyś ACH1 powojennej produkcji.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze: Owszem, złote, srebrne sa dość popularne, ale zieloną metalizację to jak dotąd widziałem tylko w lampach amerykańskich, a ta zielona EBF2 bardzo mi sie spodobała (może dlatego że bardzo lubię kolor zielony:P). Czarną widziałem też kiedyś ACH1 powojennej produkcji.
Mazda jest firmą francuską, produkowała dziką mieszankę - lampy europejskie kołkowe (ale pod własnymi oznaczeniami), bocznostykowe i oktalowe oraz amerykańskie kołkowce i oktale. Do tego miała własną dziwną serię 'MG' - np. 6E8MG - z jasnym aluminiowym kubkiem na lampie, znacznie większym od odpowiadającej amerykańskiej lampy oktalowej.