Switch pracujący w trybie Y, aby użyć dwóch kanałów w piecu

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Fibi
1 post
1 post

Switch pracujący w trybie Y, aby użyć dwóch kanałów w piecu

Post autor: Fibi »

Cześć,

Posiadam stary piec - Selmer PA 100 SV schemat: http://www.vintagehofner.co.uk/selmer/s ... /pa11.html
Posiada on 4 zupełnie osobno działające kanały na lampach ECC83. Pomyślałem, aby puścić z podłogi ze efektami dwa kable, aby użyć na raz dwóch kanałów, bo (chyba) kanały działają jedną lampą na preampie i 4 na końcówce mocy, więc może udałoby się wykrzesać jakieś ciekawsze brzmienie korzystając z dwóch lamp na preampie na raz.

Są takie switche na rynku, ale pomyślałem,że zrobienie czegoś takiego powinno być banalnie proste (i do tego tańsze). Znalazłem schemat na nożny przełącznik typu A/B/Y http://www.efekty-diy.pl/pdf/aby%20switch.pdf ale potrzeba mi tylko i wyłącznie trybu Y i to na stałe, bez potrzeby wyłączania. Schemat jest prosty, ale jak chciałem wyrzucić sekcję A/B to trochę zgłupiałem i nie za bardzo wiem co i jak połączyć.
Chcę A/B wyrzucić ze względu na miejsce w podłodze ze efektami, a przez to użyć mniejszej puszki.

Czy łącząc same gniazda kablami będzie duża strata na jakości sygnału? Bo w sumie, to tak jakbym na kablu zamontował dwa jacki 6,3mm - czy się jednak mylę?
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Switch pracujący w trybie Y, aby użyć dwóch kanałów w pi

Post autor: nkas »

http://tagboardeffects.blogspot.com/201 ... itter.html

takie cuś sobie pan machnij. 18V najlepiej.
'All the stars in the north are dead now.'
michel51
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: michel51 »

A gdzie masz te 4 kanały ? To wzmacniacz mocy z wejściem dla gitary (dolne) i wyjściem gitary na ,,echo'' oraz wejściem dla sygnału z ,,echa'' . Tak mi się wydaje ale chyba tak jest ?
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: haterkmp »

Istotnie na górze jest wyjście i wejście "echa" ale na rysunku jest również napisane "4 pre amps to points x` x`", czyli dla uproszczenia schematu naniesiony jest tylko jeden z czterech takich samych przedwzmacniaczy. Swoją drogą ciekawe rozwiązanie na standby - wyłącza tylko inwerter.
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
michel51
125...249 postów
125...249 postów

A , teraz pamiętam takie duże pudło i faktycznie 4 kanały. Można to przerobić na niezłe mosntrum . Można oczywiście dać y kablem , choć lepiej takim aktywnym bo nie osłabisz sygnału . Lepiej dać do przeróbki na dwa kanały kaskadowym gainem itd . Parę osób się tu naprawdę dobrze zna i będzie wiedzało o co chodzi a wiadomo ; więcej gainu :wink: .
michel51
125...249 postów
125...249 postów

michel51 pisze:A , teraz pamiętam takie duże pudło i faktycznie 4 kanały. Można to przerobić na niezłe mosntrum . Można oczywiście dać y kablem , choć lepiej takim aktywnym bo nie osłabisz sygnału . Lepiej dać do przeróbki na dwa kanały kaskadowym gainem itd . Parę osób się tu naprawdę dobrze zna i będzie wiedzało o co chodzi a wiadomo ; więcej gainu :wink: .
Gdzieś przed chwilą czytałem , taki temat ,,Selmer PA 100 Killer Amp'' , po jakiś tam przeróbkach , więc można .
O , zacytowałem sam siebie :? No post się nie chciał wyedytować jakoś .