Kolumna ćwiczebna, ISO BOX, ISO CAB.

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Kolumna ćwiczebna, ISO BOX, ISO CAB.

Post autor: kciuq »

Witam, z racji chęci grania w domu(i nagrywania) wypocin postanowiłem przystąpić do budowy kolumny ISO BOX, ISO CAB.
Zainteresowała mnie konstrukcja paczki Randall Isolation 12 Speaker Cab, i na niej chciałbym się wzorować.
Nigdy nie słyszałem też nie ogrywałem takiej konstrukcji. Materiały mam już poskładane teraz przycięcie do odpowiedniego wymiaru i ruszam dalej.
Zastanawia mnie tylko kwestia podziału wewnątrz takiej kolumny, będę dzielił na pół.
Wiem że sama konstrukcja tego Randalla ma swoje minusy.
Może ktoś z kolegów już ma za sobą ów konstrukcję i podzieli się doświadczeniem.

Dokopałem się gdzieś w sieci do informacji że Buzzaro kiedyś zrobił taką kolumnę.
Niestety zdjęcia są już niedostępne.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Kolumna ćwiczebna, ISO BOX, ISO CAB.

Widzę, że dyskusja nie chce się rozwinąć.
Jednak chyba nikt jeszcze nie robił takiej kolumny skoro taka posucha.

Mój projekt powoli nabiera wyrazu, sklejki docięte na wymiar łącznie wyszło 800x460x460 materiał to sklejka 18mm,
pozyskana ze starej skrzyni transportowej.

Stanąłem niestety na etapie wycięcia otworu pod głośnik, ale co się okazało mój DIY cyrkiel do frezarki dostał nóg.
Macie może jakieś proste alternatywy na wycięcie otworu (nie chodzi tutaj o wyrzynarkę).

Jak będzie możliwość dokonam fotografowania.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: przemak »

Ja nic nie napiszę poza tym, że jestem bardzo zainteresowany efektami. Nie robiłem czegoś takiego i jestem sceptyczny, dlatego tym bardziej bym się czegoś dowiedział.
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Też nie robiłem, dlatego teraz jak jest potrzeba to i można się czegoś nauczyć w tej materii.
Zastanawiam się czy zastosować wewnątrz kolumny mate akustyczną "piramidki" czy zwykłą "płaską" piankę której mam dostatek.
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

Taka pianka i tak nic nie da, więc IMO wszystko jedno ;)
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

To po co ją zasadzają do kolumn?, żeby zmniejszyć objętość.
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

Raczej zwiększyć, ale i tak niewiele. Taka pianka ma jakieś właściwości w wysokim paśmie, a w niskim jej po prostu nie ma. Oczywiście musi być w takiej zamkniętej paczce, ale chętnie bym posłuchał z i bez tak z ciekawości.
Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Paczący kot »

kciuq pisze:Też nie robiłem, dlatego teraz jak jest potrzeba to i można się czegoś nauczyć w tej materii.
Zastanawiam się czy zastosować wewnątrz kolumny mate akustyczną "piramidki" czy zwykłą "płaską" piankę której mam dostatek.
Wnętrza swoich kolumn wykleiłem starym kożuchem ze skór owczych , znalezionym w szafie ( u Teściowej :lol:) , długość włosia ok 20 mm . Za niewielkie pieniądze ( można szukać w tanich salonach typu ZARAwygrzebiesz ) trudno znaleźć lepszy materiał tłumiący . Polecam klej kontaktowy typu butapren , Patex itp . Dobrze sprawdzi się też gruba mata korkowa lub podkład podpodłogowy Etafon , jednak za znacznie większą cenę .
Co ja pacze ?
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Mam pod dostatkiem gąbki 3-4cm grubości samoprzylepnej.
Jak będzie porównanie to co najwyżej z gąbką lub bez, no chyba że się dorobię jakiejś owczej skóry ;).
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

Paczący kot pisze:Dobrze sprawdzi się też gruba mata korkowa lub podkład podpodłogowy Etafon...
Niestety, jest to równie skuteczny materiał tłumiący, jak sprężyny stalowe albo plastelina ;)
Kożuch, a właściwie wełniana jego część, oczywiście tak.
Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów

przemak pisze:
Paczący kot pisze:Dobrze sprawdzi się też gruba mata korkowa lub podkład podpodłogowy Etafon...
Niestety, jest to równie skuteczny materiał tłumiący, jak sprężyny stalowe albo plastelina ;)
Przypadkowe informacje z netu :

Branża Materiały budowlane » Materiały izolacyjne
Dostępność Cała Polska
Opis ETHAFOAM 222-E Maty izolacji akustycznej wykonane z ekstrudowanej pianki polietylenowej. Poprawa izolacyjności akustycznej stropu przy 5mm grubości - 19 dB, przy podwójnej warstwie 22dB

Czysto naturalne materiały wygłuszające

Do wytłumiania wewnętrznej strony obudów w kolumnach Bybass Level Two używane są materiały naturalne, takie jak korek oraz runo owcze. Taki dobór materiałów głuszących znakomicie komponuje się z obudowami z naturalnego drewna oraz zapewnia optymalną charakterystykę akustyczną głośnika. Środowisko akustyczne oparte na 100% naturalnych komponentach ma znączacy wpływ na jakość i przyswajalność produkowanych dźwięków przez ucho ludzkie. W połączeniu z celulozowymi membranami głośników i kopułkami głośników wysokotonowych zbudowanymi w oparciu o włókna naturalne tworzy to idealnie sharmonizowany układ akustyczny zdolny bez negatywnych podbarwień przetworzyć każdy rodzaj dźwięku.

Poszukaj sobie w necie , to znajdziesz więcej :lol: , patrz załącznik
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Co ja pacze ?
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

Paczący kot pisze:
przemak pisze:
Przypadkowe informacje z netu :

Branża Materiały budowlane » Materiały izolacyjne
Dostępność Cała Polska
Opis ETHAFOAM 222-E Maty izolacji akustycznej wykonane z ekstrudowanej pianki polietylenowej. Poprawa izolacyjności akustycznej stropu przy 5mm grubości - 19 dB, przy podwójnej warstwie 22dB

Czysto naturalne materiały wygłuszające

Do wytłumiania wewnętrznej strony obudów w kolumnach Bybass Level Two używane są materiały naturalne, takie jak korek oraz runo owcze. Taki dobór materiałów głuszących znakomicie komponuje się z obudowami z naturalnego drewna oraz zapewnia optymalną charakterystykę akustyczną głośnika. Środowisko akustyczne oparte na 100% naturalnych komponentach ma znączacy wpływ na jakość i przyswajalność produkowanych dźwięków przez ucho ludzkie. W połączeniu z celulozowymi membranami głośników i kopułkami głośników wysokotonowych zbudowanymi w oparciu o włókna naturalne tworzy to idealnie sharmonizowany układ akustyczny zdolny bez negatywnych podbarwień przetworzyć każdy rodzaj dźwięku.

Poszukaj sobie w necie , to znajdziesz więcej :lol: , patrz załącznik
Bełkot z audiofilskiej strony, w dodatku z błędami ortograficznymi, pozwolę sobie pominąć. Niestety, oprócz tego mylisz parametry i zastosowanie różnych materiałów. Oczywiście, opis producenta nie ułatwia zrozumienia, ale opis nie ma nic ułatwić tylko sprzedać. Znajdujemy się na poważnym forum i nie mylimy izolacji z tłumieniem ani drgań elementów budowlanych z dźwiękiem rozchodzącym się w powietrzu.
Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów

przemak pisze:
Oklej sobie słuchawki dwumilimetrową warstwą plasteliny, nie powinieneś zauważyć różnicy :lol: .
Co ja pacze ?
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Dobra obiecuje, jak już kolumna będzie ukończona to zrobię testy dla kolegów.
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

Paczący kot pisze:
przemak pisze:
Oklej sobie słuchawki dwumilimetrową warstwą plasteliny, nie powinieneś zauważyć różnicy :lol: .
Czyli nie rozumiesz. OK, ale nie musisz się tym chwalić.