W najbliższym czasie planuję wykonać combo do treningu na bazie kanału crunch Soldano w wersji budżet . Planuję wykożystać transformatory TG 2,5-1-666 oraz sieciowy z radia Goplana bo akurat taki posiadam. Prze transformatorze sieciowym zostało odwinięte uzwojenie żarzenia, ponieważ pod obciążeniem napięcie wynosiło 6,8V. Teraz wynosi 6,2V. Czy będę żarzył lampy preampu stałym to się w praktyce okaże bo jeszcze tego nie wiem . Zostaną również użyte lampy 6n2p oraz 6p6s. Odnośnie schematu w porównaniu do oryginału postanowiłem zmniejszyć rezystory anodowe ponieważ wzmacniacz będzie zasilany napięciem 260V. Nie chcę mulastego brzmienia. Wzmacniacz będzie pracować z gitarą z przetwornikiem aktywnym oraz pewnie będzie dopalany Tubescreamerem. Zastanawiam się również jak poprowadzić masę. Czy rozdzielać potencjometry, czy poprowadzić jedną linię tak jak narysowałem. Zresztą w praktyce sprawdzę która opcja lepsza. Generalnie ma to być projekt wykonany przy użyciu części które posiadam. Jedynie muszę znaleźć jakiś piec dawcę za małe pieniądze bo resztę rzeczy posiadam. Zamieszczam projekt który narysowałem. Uwagi odnośnie projektu są jak najbardziej mile widziane
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jeśli żarzysz napięciem stałym preamp i symetryzujesz je to nie symetryzujesz jednocześnie przemiennego dla końcówki. Jaki głośnik będzie tym napędzany? Skąd takie wartości rezystorów w zasilaczu i końcówce?
Wzmacniacz będzie miał zasilać głośnik 8 omowy. Rezystory zostały wyznaczone doświadczalnie. Testowałem transformator na podobnym układzie zrobionym i przy obciążeniu wyszło mi 330V, chyba, że nie potrzebnie dałem jeden stopień za dużo. Rezystor katodowy wyszedł mi z obliczeń 260 ohm więc przyjąłem 270 ponieważ taki posiadam. A rezystor na siatce I miał być 5,6k tylko źle wartość zapisałem (ponieważ pojawiał się na schematach więc taki zostawiłem).
Ostatnio zmieniony śr, 24 sierpnia 2016, 22:30 przez hofmann9, łącznie zmieniany 1 raz.
Z charakterystyki wyszło mi -13v / 50ma co daje 260 ohm. W sumie zastanawiam się czy preamp nie zasilić wyższym napięciem wcześniejszego stopnia. 260V mi dla tego ponieważ akurat posiadam rezystor 270 ohm 5w i nie będę musiał do sklepu lecieć
A co mówi szanownemu koledze karta katalogowa? Bo mnie wychodzi prawie jak w karcie katalogowej czyli 135R. Po pierwsze przez rezystor katodowy przepływa nie tylko prąd anody ale też siatki drugiej.
Rezystor liczyłem według tego co znalazłem na forum, czyli z charakterystyki za pomocą ia, ig2 i ua znalazłem ug1 i to podzieliłem przez prąd anodowy + siatki 2. Chyba, że coś źle zrozumiałem.
Przepraszam, ale dopiero teraz zauważyłem, że w końcówce ma siedzieć 6P6S czyli 6V6 a nie EL84. Dla 6V6 karta katalogowa podaje Rk=250R przy 50mA. Spadek -12,5V na Rk. Przypominam, że spadek napięcia występuje też na uzwojeniu pierwotnym transformatora wyjściowego. Tam jest jakieś 350 Om i płynie tam 45mA czyli spadek prawie 16V. Z zasilacza powinno zatem wychodzić 250 + 12,5 + 16V czyli 278,5V.
Ostatnio zmieniony śr, 24 sierpnia 2016, 23:01 przez painlust, łącznie zmieniany 2 razy.
Lampy akurat takie wybrałem ponieważ posiadam kilka sztuk a to minimalizuje mi koszty. Mam pytanie, czy na pewno nie dawać tych rezystorów 100 ohm do symetryzacji ponieważ wszędzie na schematach występują rezystory po stronie zmiennej i 2x 150 ohm po stronie stałej?
To może warto to zrobić? Tak jak napisałem z zasilacza na trafo wyjściowe powinno wynosić około 270-280V. Na G2 powinno wchodzić 250V przy 5mA czyli rezystor ten powinien być z przedziału 4-6k (powiedzmy 5k2) a u ciebie jest 7k5...