Obliczyć mogę ale nie wiem czy bedzie dobrze a bawienia się wzorami
w indukcyjnosci "pasożytnicze" "wspólne" i "wzgledne" jest wieeeeele
Ja chciałbym takie trafo wykorzystać razem z dwiema lampami VFD dlatego taka mała moc i rezystancja uzwojenia pierwotnego .
Zreszta innych lamp nie posiadam
Właśnie jadę do Niemiec na wymiane szkolną i mógbym zaprojektować ale ostrzegam że to bedzie moje pierwsze lampowe trafo głośnikowe .
Kolega mógłby podać dokładne parametry któr chcesz uzyskać a ja zaprojektuję
Poczytaj o trafach na stronie Jasia: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasiu/eka/trafo.html
Są tam gotowe arkusze ułatwiające projektowanie. Nie rozumiem dlaczego tak się uczepiłeś tych lamp VFD? Czyżby miał powstać jakiś "audiofilski" wzmacniacz mający dosłownie i w przenośni oświecić ścisłe umysły bywalców Triody? W końcu lampy można niedrogo kupić od uczestników naszego forum lub na Allegro.
5zł za lampe + 5 zł za przesyłke = 10zł czyli troche za dóżo jak dla ucznia klasy maturalnej pozbawionego stałego dopływu gotówki (kieszonkowe) .
A książki itp. itd. się same nie kupią .
Zreszta te lampy jak znam życie i tak przepalę lub jakoś inaczej zniszczę . W końcu to będą moje pierwsze lampki nie liczac VFD .
Apropo świecacego wzmacniacza to z moich pierwszych prób wnioskuje że bedzie możliwe ośiagnięcie mocy 1W na obciażeniu 32(ohm) może nawet zejde z rezystancją obciażenia do 8(ohm)
Trafo mi potrzebne żeby z 2xVFD uzyskać 5-10W na obciążeniu a nie z 20xVFD bez trafa ledwie 1W
Mam jeszcze pytanie czy można nawinać trafo głośnikowe nawinąć 11żyłową wiązką drutów jedno dać do głośnika reszte połaczyć szeregowo szczególnie jak napięcie pierwotne jest dosyć niskie