RFT Erfurt 1957 rok.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
RFT Erfurt 1957 rok.
Za młodu zbierałem radia, kiedy można było je zdobyć bezgotówkowo. Kilka posiadam, jednak zacznę nietypowo, bo od radia mojej żony.
Kiedy jeszcze będąc parą, zaprosiła mnie na obiad do rodziców, spostrzegłem w jej dawnym pokoju tytułowe radio. Pomyślałem, nieźle, kolejny argument że jesteśmy dobrze dobrani!
Ostatnio stwierdziliśmy że chociaż miejsca w kawalerce brak, to zabierzemy je do siebie, coby przypadkiem nie trafiło do pieca czy śmietnika.
Na chwile obecną wygląda tak:
Jeśli chodzi o mechanikę, to widok zastałem następujący:
Kiedy jeszcze będąc parą, zaprosiła mnie na obiad do rodziców, spostrzegłem w jej dawnym pokoju tytułowe radio. Pomyślałem, nieźle, kolejny argument że jesteśmy dobrze dobrani!
Ostatnio stwierdziliśmy że chociaż miejsca w kawalerce brak, to zabierzemy je do siebie, coby przypadkiem nie trafiło do pieca czy śmietnika.
Na chwile obecną wygląda tak:
Jeśli chodzi o mechanikę, to widok zastałem następujący:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pt, 5 sierpnia 2016, 09:26 przez krzysiek127, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 1250...1874 posty
Re: RFT Erfurt 1957 rok.
I co w związku z tym ? Potrzebna pomoc w naprawie ?
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
- 10...14 postów
Wiec tak co do tej pory zrobilem: wziąłem odkurzacz, pędzelek i porządnie wyczysciłem chassis. Wyjąłem zgodnie z poradnikiem każda lampe, odkurzylem gniazda i poskładalem. Ponieważ elektryk ze mnie żaden niczego nie mierzyłem tylko podłączyłem pod prąd obserwując co się zadzieje.
O dziwo radio wystartowało. Działają fale długie, łapie też zagraniczne stacjena falach krótkich.
Nie działa ukf i nie działa oczko. Także wracając do Twojego pytania. To wskazówek potrzebuje do tych dwóch zagadnień.
Acha potencjometr głośności szwankuje. Nie zwiększa głosu jednostajnie oraz zniekształcenia jakość głosu.
O dziwo radio wystartowało. Działają fale długie, łapie też zagraniczne stacjena falach krótkich.
Nie działa ukf i nie działa oczko. Także wracając do Twojego pytania. To wskazówek potrzebuje do tych dwóch zagadnień.
Acha potencjometr głośności szwankuje. Nie zwiększa głosu jednostajnie oraz zniekształcenia jakość głosu.
Ostatnio zmieniony pt, 5 sierpnia 2016, 09:39 przez krzysiek127, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 3125...6249 postów
Prawdopodobnie głowica UKF była kiedyś przestrajana na dolne pasmo a teraz należałoby powrócić do oryginału.krzysiek127 pisze:Nie działa ukf
Weź strzykawkę i psiuknij trochę nafty lub benzyny z odrobiną oleju, pokręć ośką i powinno być dobrze. Możesz użyć jakiegoś gotowego szuwaksu do czyszczenia styków w aerozolu.krzysiek127 pisze:Acha potencjometr głośności szwankuje
-
- 1250...1874 posty
Nie lepiej rozebrać potencjometr i przemyć alkoholem ?Weź strzykawkę i psiuknij trochę nafty lub benzyny z odrobiną oleju, pokręć ośką i powinno być dobrze.
-
- 3125...6249 postów
Na pewno zawsze lepiej jest rozebrać ale to wymaga minimum doświadczenia a z tym nie wiem jak jest u kolegi, zwłaszcza że o ile dobrze pamiętam tam był nitowany. A spirytus ? Są przyjemniejsze sposoby użycia. 

-
- 10...14 postów
Dokładnie wiedza znikoma, ale chęci duże. Teść kiedyś zajmował się zawodowo naprawą rtv, będę chciał wykonać te prace pod jego okiem.
Właśnie! A co z okiem? Radio działa, oko nie. Pytałem się Teścia, poinformował że urządzenia do testowania lamp już nie posiada, jest jakiś inny sposób na sprawdzenie?
Szczerze mówiąc bardziej zależy mi na ładnym dźwięku i świecącym oku, niż na ukf.
Właśnie! A co z okiem? Radio działa, oko nie. Pytałem się Teścia, poinformował że urządzenia do testowania lamp już nie posiada, jest jakiś inny sposób na sprawdzenie?
Szczerze mówiąc bardziej zależy mi na ładnym dźwięku i świecącym oku, niż na ukf.
-
- 625...1249 postów
Trochę zawiodłem się na tym radiu. Z przodu- ciekawe. Z tyłu będzie jeszcze lepiej- myslę sobie. Spodziewałem się tam loktali, AZ 1 bądź AZ 12 w zasilaczu, dużych filtrów, słowem czegoś, co cieszy oko. Lubie lampy w dużych bańkach; mają taki swój urok.
A tu prawie pusto....
A tu prawie pusto....
Poszukuję 1R5T.
-
- 10...14 postów
Dzisiaj na spokojnie wymotnowałem chassis ze skrzynki, chyba znalazłem przyczyne nie działania zakresu UKF,
jak widać brak linki.. Czy zatem kręcąc widocznym kołem moge sprawdzić czy w ogóle głowica działa?
Potrzebuje też wskazówki jak wydostać z gniazda lampe EM80. Zdjęcie ukazuje widok od spodu. Ciasno tam i niejak złapać za lampe.
jak widać brak linki.. Czy zatem kręcąc widocznym kołem moge sprawdzić czy w ogóle głowica działa?
Potrzebuje też wskazówki jak wydostać z gniazda lampe EM80. Zdjęcie ukazuje widok od spodu. Ciasno tam i niejak złapać za lampe.
-
- 625...1249 postów
-
- 10...14 postów
Ok, poskładam w całość to pokręce i sprawdze.
Oczko wyjęte. Jak już pisałem - nie działa.
Czy takie nadkopcenia u góry i na wysokości napisu EM80 są naturalne?
Oczko wyjęte. Jak już pisałem - nie działa.
Czy takie nadkopcenia u góry i na wysokości napisu EM80 są naturalne?
-
- 1250...1874 posty
Nie zakopcenie tylko geter. Sprawdź czy ten płatek w środku jest jednolicie biały.
-
- 10...14 postów
Geter. Dzięki, będę pamiętał.
Element o który pytasz jest czysty, jednolity.
Wyczyściłem szkło skali myśląc, ze może ilość brudu jest przeszkodą dla np słabo świecącego oka. Niestety nic z tego.
Poskładałem w całość i nie działa. Bez miernika ani rusz. Chyba trzeba sie wybrać do Teścia.
Ukf też milczy, chociaż gdy ruszam wtykiem od anteny słychać trzaski, a lampa świeci.
Kolejna obserwacja to żarówki lubią przygasać i ponownie zapalać się w zależności od kręcenia skalą, lub wciśnięciem klawisza.
Pomaga też stukniecie w skale..
Element o który pytasz jest czysty, jednolity.
Wyczyściłem szkło skali myśląc, ze może ilość brudu jest przeszkodą dla np słabo świecącego oka. Niestety nic z tego.
Poskładałem w całość i nie działa. Bez miernika ani rusz. Chyba trzeba sie wybrać do Teścia.
Ukf też milczy, chociaż gdy ruszam wtykiem od anteny słychać trzaski, a lampa świeci.
Kolejna obserwacja to żarówki lubią przygasać i ponownie zapalać się w zależności od kręcenia skalą, lub wciśnięciem klawisza.
Pomaga też stukniecie w skale..
-
- 10...14 postów
Czy jakaś dobra dusza podejmie się uruchomienia UKFu? Łódź i okolice.
Zbliżają się urodziny małżowiny, byłby fajny prezent.
Zbliżają się urodziny małżowiny, byłby fajny prezent.
-
- 1875...2499 postów
Krzysztofie.Mieszkam w Zgierzu ale obecnie nie dam rady bo zawalony jestem a jakby malzonka zobaczyła jeszce jeden klamot to eksmisja.Może za miesiąc.
Tomasz
Tomasz