Dobór głośników do wzmacniacza lampowego-proszę o pomoc
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Dobór głośników do wzmacniacza lampowego-proszę o pomoc
Witam wszystkich,
jestem na końcowym etapie budowy wzmacniacza lampowego.
Jego moc to 2x5 Watt i 4 omy.
Chcę dla niego zrobić kolumny dwu drożne.
Chcę aby w jednej kolumnie były dwa głośniki.
Jakie najlepiej typy głośników zastosować w jednej kolumnie.
Proszę o jakieś symbole głośników i jakie są ceny?
Pewnie będzie potrzebny też jakiś kondensator....... jeśli tak to jego symbol poproszę.
Dziękuję i pozdrawiam
jestem na końcowym etapie budowy wzmacniacza lampowego.
Jego moc to 2x5 Watt i 4 omy.
Chcę dla niego zrobić kolumny dwu drożne.
Chcę aby w jednej kolumnie były dwa głośniki.
Jakie najlepiej typy głośników zastosować w jednej kolumnie.
Proszę o jakieś symbole głośników i jakie są ceny?
Pewnie będzie potrzebny też jakiś kondensator....... jeśli tak to jego symbol poproszę.
Dziękuję i pozdrawiam
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Re: Dobór głośników do wzmacniacza lampowego-proszę o pomoc
GD12/5 + ewent. jakiś chiński wysokotonowiec (lub dwa równoległe gdyby były tylko 8 omów) włączony przez kondensator 4,7uF? Mają niezłą efektywność (94dB), a z basami ze wzmacniacza SE wykorzystującego pospolite transformatory i tak nie zaszalejesz.
Czesc
GD12/5 maja efektywnosc 94dB ?
Pozdrowienia
Pozdrowienia
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Ale że taki głośnik jako niskotonowy?

Ja bym proponowałcoś takiego:
http://www.seas.no/index.php?option=com ... Itemid=466

Ja bym proponowałcoś takiego:
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Kiedyś wg katalogu Tonsila tyle miały. Ale dotyczyło to prawowitego wykonania z solidnym ferrytowym magnesem pierścieniowym, to zaś co widać na fotce poniżej - to jakiś wynalazek, z lichym ekranowanym magnesikiem zapożyczonym z telewizyjnego głośnika w rodzaju GD10-16/4.Vic384 pisze:Czesc
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
LITOŚCI!!! To ma być tylko do elementarnie prostego wzmacniacza SE na EL84, ewent. na 6P1P. Inwestować w głośnik o mocy ponad 100W tylko po to aby zaraz inwestować w odpowiednio dla niego mocny wzmacniacz? Czy przynajmniej w audiofilskie transformatory SE, po to aby walory niskotonowego głośnika w pełni wykorzystać?przemak pisze:Ja bym proponowałcoś takiego:
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Jasne, ten seas to overkill w tej sytuacji - chyba, bo nie wiemy, ile pytający ma na to kasy i jaką jakość chce uzyskać. Po pierwsze ten głośnik nie ma 100W tylko 40W. Po drugie, ma 94dB, co oznacza, że w porównaniu ze standardowym pólkowym zestawem, np: http://stx.pl/stx-f-110-n.html mającym skuteczność 88dB ten wzmacniacz "automagicznie" uzyskuje moc 20W
Fakt, obudowa spora, co może być wadą albo zaletą. Natomiast to, że głośnik potrzebuje mocniejszego wzmacniacza by oznaczało, że dobre, o dużej mocy zestawy nie mogą grać cicho - a przecież mogą.

- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Ze wzmacniacza lampowego SE z definicji nie uzyska się wysokiej jakości (Hi-Fi) lecz conajwyżej audiofilskie Hi-End, o ile zastosuje się triodę bez sprzężenia zwrotnego i najlepiej bezpośrednio żarzonąprzemak pisze:Jasne, ten seas to overkill w tej sytuacji - chyba, bo nie wiemy, ile pytający ma na to kasy i jaką jakość chce uzyskać

Z punktu widzenia użytkownika IMHO ta pierwsza ma praktyczne znaczenie, tj. aby w pełni wykorzystać moc głośnika wzmacniacz powinien mieć raczej 110W a nie 40W. Oczywiście, pod warunkiem że przy 110W zaczyna ciąć już bardzo wyraźnie, i nie będzie używany do długotrwałego odtwarzania ciągłej sinusoidy przy mocy większej niż 40W.Po pierwsze ten głośnik nie ma 100W tylko 40W.
94W istotnie jest w tym wypadku zaletą - ale jeszcze większą efektywność zapewniłby pierwszy z brzegu gitarowiec, w rodzaju GD30/30 (lub wedle życzenia zamiast niego - GDS30/30 z trąbką) w zwykłej otwartej od tyłu skrzynce - odgrodzie, albo po dwa równolegle na kanał, gdyby 4-omowych nie udało się kupić.Po drugie, ma 94dB, co oznacza, że w porównaniu ze standardowym pólkowym zestawem, np: http://stx.pl/stx-f-110-n.html mającym skuteczność 88dB ten wzmacniacz "automagicznie" uzyskuje moc 20WFakt, obudowa spora, co może być wadą albo zaletą
Oczywiście że mogą - ale przeginać nie warto. I to bynajmniej nie ze względu na szerzony na użytek audiofilów przez audioszarlatanów mityczny brak kontroli słabego wzmacniacza nad mocnym głośnikiem lecz dlatego że przy znikomym wykorzystywaniu dopuszczalnego skoku membrany do głosu dochodzą efekty nieliniowe w podatności zawieszenia, podobnie jak i przy wychyleniach zbliżonych do maksymalnej wartości. Tym razem chodzi o efekty histerezowe, skutkujące tym samym co praca wzmacniacza klasy B z małymi sygnałami.Natomiast to, że głośnik potrzebuje mocniejszego wzmacniacza by oznaczało, że dobre, o dużej mocy zestawy nie mogą grać cicho - a przecież mogą
Witam ponownie
i dzięki za odpowiedzi.
A więc jest to wzmacniacz SE, zastosowane lampy to 2xEL84 i 1X 6N2P.
Kasę na jaką mogę wyłożyć na głośniki to około 300 zł, obudowę kolumny sam sobie wykonam.
Chcę zrobić kolumny dwudrożne, czyli dwa głośniki na kolumnę.
Głośniki nie muszą być wielkiej mocy, moc wzmacniacza to ok. 2x5 Watt i impendancji 4 omy.
Jakie głośniki proponujecie zastosować, może podać jakieś typy i modele.
Jakie głośniki zastosować w jednej kolumnie, oraz jaki kondensator?
A może by zastosować głośniki ze starych odbiorników lampowych........
Co o tym myślicie.
Pozdrawiam
i dzięki za odpowiedzi.
A więc jest to wzmacniacz SE, zastosowane lampy to 2xEL84 i 1X 6N2P.
Kasę na jaką mogę wyłożyć na głośniki to około 300 zł, obudowę kolumny sam sobie wykonam.
Głośniki nie muszą być wielkiej mocy, moc wzmacniacza to ok. 2x5 Watt i impendancji 4 omy.
A może by zastosować głośniki ze starych odbiorników lampowych........
Co o tym myślicie.
Pozdrawiam
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Głośniki musiały by pochodzić z odbiorników wyższej klasy (Saba, Grundig, Philips). Można jeszcze wypróbować głośniki samochodowe pochodzące z fabrycznych zestawów nagłaśniających.
Głośniki musiały by pochodzić z odbiorników wyższej klasy (Saba, Grundig, Philips). Można jeszcze wypróbować głośniki samochodowe pochodzące z fabrycznych zestawów nagłaśniających.
Ratujmy stare tranzystory!
[quote="s_d75"
[/quote]
tego to nie rozumiem...
z 300 zł kupuj używane kolumny "vintage" (lub PRL) i po sprawie !
kondensator to już zwrotnica, a wartość uzależniona od obu głośników praktycznie
a widać kolega nie ma wiele pojęcia o kolumnach więc praca syzyfowa...
pozdrawiam
[/quote]
tego to nie rozumiem...
z 300 zł kupuj używane kolumny "vintage" (lub PRL) i po sprawie !
kondensator to już zwrotnica, a wartość uzależniona od obu głośników praktycznie
a widać kolega nie ma wiele pojęcia o kolumnach więc praca syzyfowa...
pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Jasne, najlepiej rozwalić jakieś porządne odbiorniki (których nie przybędzie) na wzmacniaczyk SE. No bo dziś się nie produkuje żadnych głośników. 

- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Jeden z nich zaproponowałem. GD12/5 powstał we wczesnych latach 70-tych, pomyślany jako samochodowy (obok równoważnego mu w tych zastosowaniach, choć nieco mniej efektywnego GD10-16/5) ale stosowany też w roli średniotonowego w topowych konstrukcjach tamtych czasów, trójdrożnych zespołach ZG40C. Jeżeli zamierzasz stosować śmieciowe transformatory telewizyjne od bazarowego szmaciarza w rodzaju TG2,5-1-666 lub TG5-53 (patrz http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... /trans.htm ) - nie ma co się silić na lepsze głośniki podstawowe.s_d75 pisze:Głośniki nie muszą być wielkiej mocy, moc wzmacniacza to ok. 2x5 Watt i impendancji 4 omy.
Najprościej będzie włączyć w szereg z posiadanym głośnikiem wysokotonowym kondensator tak dobrany, aby nie krzyczał za głośno, wybijając się ponad głośnik podstawowy. Orientacyjnie dla 4 omów będzie to 4,7uF, wtedy częstotliwość podziału wypadnie na ok. 8kHz czyli tam dokąd sięga GD12/5. Często popularne głośniki wysokotonowe wyposażone są już w odpowiednie dla nich kondensatory; conajwyżej jeśli są to kondensatory elektrolityczne-bipolarne warto je wymienić na foliowe (MKSE, MKT, MKP) o tym samym nominale co zwiększy bezpieczeństwo głośnika. Nie wierz w hejterskie bujdy o rzekomym braku zgrania fazowego: jeżeli w takich zastosowaniach ktoś chce Ci wcisnąć skomplikowaną, rzekomo specjalnie liczoną zwrotnicę - to znaczy że chce zarobić na czyjejś łatwowierności.Jakie głośniki zastosować w jednej kolumnie, oraz jaki kondensator?

Oczywiście jeżeli nabędziesz je okazyjnie u tego samego szmaciarza co i transformatory - czemu nie. Natomiast psucie zabytków specjalnie po to aby wybebeszyć z nich głośniki i transformatory nie jest na tym forum mile widziane (o czym zdążyłeś się już przekonać - post wyżej). Transformatory głośnikowe wszak się produkuje i dziś - specjalnie na potrzeby takich majsterkowiczów jak Ty. No i nie przychodzą mi na myśl stare głośniki mające oczekiwaną przez Ciebie moc oraz impedancję. Najlepsze głośniki z ery lampowej, mianowicie GD31-21/5 (a także szerokopasmowe ich wykonanie GDS31-21/5 oraz nieco mniejsze i słabsze GD26-18/3) produkowano tylko o impedancji 15 omów. Najpopularniejsze GD18-13/2 wymagałyby użycia ich w parach w każdej z kolumn, pamiętam jednak tylko ich wykonania 4 lub 5 omów, a więc i w tym przypadku 4 omów nie uzyskasz, chyba że zastosujesz ich aż 4 na jedną kolumnę co będzie zbytnią rozrzutnością. Właściwie tylko wielki GD30/10 odpowiadałby w pełni Twoim oczekiwaniom, trudno jednak go zdobyć, poza tym patrz wyżej - znów niepotrzebnie duża moc. A w ogóle to zacznij od wyboru transformatorów, bowiem tylko wspomniane wyżej TG5-53 (oraz ich wersja na rdzeniu zwijanym TG5-46) nadawały się tylko do współpracy (w przypadku użycia lampy EL84) z głośnikami 4 omy i żadnymi innymi. TG2,5 dzięki odczepowi na uzwojeniu wtórnym mogły współpracować zarówno z głośnikami 4 oraz 8 omów (jednak przy 8 omach miały lepsze parametry, dzięki wykorzystaniu całego uzwojenia wtórnego). To samo można powiedzieć o TW6-319 (stosowanych wraz z lampą EL84 i głośnikami GD26-18/5 w odbiornikach "Tatry", "Bolero" i podobnych) z tym że one były dostosowane do głośników 8 omów i 15 omów. Wreszcie współcześnie produkowany TGL 5/001 ( http://www.tme.eu/pl/details/tgl5_001/t ... /tgl-5001/ ) dostosowany jest wyłącznie do głośników 8 omów (podobnie jak i rzadko spotykany TG6-16-666) tak więc wybór głośnika 4 omy okazałby się strzałem w próżnię gdybyś chciał lub musiał zdecydować się na taki transformator.A może by zastosować głośniki ze starych odbiorników lampowych........
Ostatnio zmieniony wt, 2 sierpnia 2016, 23:01 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
No tak... Za 300 na stronie stx znajdziesz głośniki i nawet starczy na zwrotnicę
ale uważam, że szkoda roboty, bo lepiej wydasz te 300 na allegro na stare "niemieckie" zestawy hifi, pełno tego, choćby takie cuś:
http://allegro.pl/kolumny-podstawkowe-q ... 91686.html
albo na fali nostalgii paskudnie brzmiące, ale jakoś lubiane:
http://allegro.pl/kolumny-glosnikowe-zg ... 27017.html

http://allegro.pl/kolumny-podstawkowe-q ... 91686.html
albo na fali nostalgii paskudnie brzmiące, ale jakoś lubiane:
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Akurat na te egzemplarze bym się tak bardzo nie jarał. "Zregenerowane" oczywiście gąbką, specjalnie po to aby za kolejnych parę lat znów trzeba było je "regenerować" - złoty interes dla regeneratorów.przemak pisze:albo na fali nostalgii paskudnie brzmiące, ale jakoś lubiane:

Ostatnio zmieniony wt, 2 sierpnia 2016, 22:28 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.