Byłem dzisiaj na wycieczce po praskich uliczkach i przypomniało mi się, że czytałem że dawny BOMIS z Okrzei przeniósł się niedaleko dalej i jest teraz na Jagiellońskiej pod nazwą GOMIS.
Zawitałem więc na Jagiellońską 5 (taki adres wyskoczył mi z internetu), ale nie znalazłem tam w/w sklepiku
Czy zlikwidował się on, czy może jest tak gdzieś ukryty, że nie udało mi się go znaleźć?
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Przeniósł się już dobrych kilka lat temu. Ulokował się w głębi podwórka za budynkiem prokuratury. Człowiek, który prowadzi(ł) ten przybytek nie jest przyjemny, zachowuje się jakby sprzedawał z łaski. Ceny (za) wysokie.
Zaglądałem na to podwórko (budynek ma kształt litery C), ale nie zauważyłem żadnego szyldu GOMIS czy coś w tym stylu. Chyba, że po prostu trzeba wiedzieć w które wejść drzwi.
Ale skoro jest tam jak piszesz, to może niewiele straciłem (nie miałem żadnej konkretnej potrzeby - tylko tak przez ciekawość).
Za to uliczki praskie mają ciekawy "lampowy" klimat
Pozdrawiam
Jado.
Dawno tam nie byłem (Kazimierz słusznie prawi, sprzedawca i szef w jednej osobie jest co najmniej oryginalny, ,,do czego to panu...'' i cena, wysoka lub jeszcze wyższa, często zależy od odpowiedzi) więc sklep może zlikwidowany bo trudno witryny z elektronicznymi szpejami nie zauważyć.
Jeżeli szukałeś w tym sklepie lampowych klimatów to nic nie straciłeś, bo "dóbr" z tej dziedziny w nim nie było. Natomiast w lokalu obok przez pewien czas funkcjonował człowiek sprzedający półprzewodniki. W rozmowie z nim dowiedziałem się, że sprowadza z "zachodu" końcówki zalegające w magazynach. Ceny miał bardzo dobre. Ale trwało to krótko.
A na Białostockiej był (lub jest) może jakiś sklep z częściami lub materiałami dla elektroników? Coś mi się tak obijało o uszy...a może to był sklep z drutami nawojowymi?
Szedłem i tamtędy, ale tylko do Brzeskiej, więc nie wiem czy idąc dalej na coś by się natrafiło.
Jedyny sklep który mnie nie zawiódł, to sklep z metalami nieżelaznymi na Wileńskiej - udało się kupić piękną blachę perforowaną - na tylne ścianki urządzeń, zwłaszcza lampowych, będzie jak znalazł
Ale tam to zaglądam od lat, więc żadnej niespodzianki nie było.
Pozdrawiam
Jado.
Na Białostockiej - za Carrefour'em, za skrzyżowaniem z Brzeską, w skrzydle budynku po lewej stronie - na początku lat 90-ch był sklep "CANPOL" z elektroniką sprowadzaną z Kanady. Parę zakupów tam zrobiłem w tym samochodowe radio z odtwarzaczem kaset i wyświetlaczem odbieranej częstotliwości. Było sporo części związanych z komputerami: płyty główne i różne karty. Później przenieśli ten sklep na ul. Pruszkowską. I gdzieś w połowie lat 90-ch został zlikwidowany.
Na Wileńskiej jest kilka sklepów "metalowych" i co ciekawe, w tych mniejszych bywają materiały , których nie ma w największym.
Warto jeszcze wspomnieć o sklepie "Tonsilu" z głośnikami i nagłośnieniem w pasażu Wileńskim. Nie wiem czy jeszcze istnieje ale kilka lat temu był. Mutacja tego sklepu pojawiła się na krótki czas w pasażu Jagiellońskim (kilkaset metrów dalej) ale szybko znikła.